Καθυστέρηση του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου: Πλήγμα για τον τουρισμό

Στη σκιά του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, η Μόνα, ιδιοκτήτρια καταστήματος αναμνηστικών, προετοιμαζόταν για την τουριστική άνθηση που ήλπιζε ότι θα έφερνε το πολυαναμενόμενο άνοιγμα του μουσείου, το οποίο όμως απομακρύνεται ξανά.

«Είχα ποντάρει τα πάντα σε αυτό το άνοιγμα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) από το κατάστημά της που βρισκόταν λίγα βήματα από τις εμβληματικές πυραμίδες της Γκίζας.

Το μουσείο αρχικά είχε προγραμματιστεί να ανοίξει πλήρως αυτόν τον μήνα. Αναμενόταν να προσελκύει έως και πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, ενισχύοντας την αισιοδοξία σε έναν τουριστικό τομέα του Καΐρου που έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα.

«Είχαμε οργανώσει ολόκληρα πακέτα για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο γύρω από το άνοιγμα του μουσείου», δήλωσε η 28χρονη ταξιδιωτική πράκτορας, Νατίν Αχμέντ. «Όμως, με τις ακυρώσεις, τις επιστροφές χρημάτων και τις αλλαγές διαδρομών, έχουμε χάσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια».

Αν και τμήματα του μουσείου είναι ανοιχτά εδώ και μήνες, το βασικό του έκθεμα, οι θησαυροί του Τουταγχαμών, παραμένουν εκτός θέασης μέχρι τα επίσημα εγκαίνια.

Καθυστέρηση του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου: Πλήγμα για τον τουρισμό
The golden mask of King Tutankhamun (AP Photo/Amr Nabil)

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από το αρχικά προγραμματισμένο άνοιγμα της 3ης Ιουλίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια ακόμα καθυστέρηση. Μετέθεσε το γεγονός-ορόσημο για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ο Πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπούλι επικαλέστηκε λόγους περιφερειακής ασφάλειας και την επιθυμία να διοργανωθεί ένα γεγονός «παγκόσμιας κλίμακας».

Δεκαετίες στα σκαριά

Το τεράστιο μουσείο, που χρειάστηκε δύο δεκαετίες για να ολοκληρωθεί, αντιμετώπισε αλλεπάλληλες καθυστερήσεις από πολιτικές αναταραχές και οικονομικές κρίσεις έως την πανδημία του κορονοϊού.

Καθυστέρηση του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου: Πλήγμα για τον τουρισμό
A giant stone figure of Ramses II (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Εν όψει του αναμενόμενου ανοίγματος, η Μόνα πήρε δάνειο για να ανακαινίσει το κατάστημά της και να γεμίσει τα ράφια με προϊόντα εμπνευσμένα από τη συλλογή του μουσείου.

Λίγα τετράγωνα παρακάτω, ο 38χρονος Μοχάμεντ Μάμντουχ Χατάμπ προετοιμαζόταν επί μήνες. Προσέλαβε και εκπαίδευσε επιπλέον προσωπικό και διεύρυνε το απόθεμα του καταστήματός του.

«Το άνοιγμα του μουσείου είναι ένα βασικό ορόσημο», δήλωσε ο Χατάμπ, ιδιοκτήτης μεγάλης αγοράς με χειροποίητα κοσμήματα και ρέπλικες αρχαίων αντικειμένων. Στον κλάδο δραστηριοποιείται η οικογένεια του από τη δεκαετία του 1970.

«Είναι ένα έργο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό», είπε.

Ο τουρισμός απασχολεί περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της Αιγύπτου. Ο τομέας όμως έχει πληγεί σφοδρά από τις συνέπειες της Αραβικής Άνοιξης του 2011 έως τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την πανδημία.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης. Η Αίγυπτος υποδέχθηκε 3,9 εκατομμύρια τουρίστες το πρώτο τρίμηνο του 2025. Σημείωσε αύξηση 25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, που ήταν ήδη ρεκόρ.

Εύθραυστη κατάσταση

Σε ένα εργαστήριο παπύρων στη Γκίζα, η 30χρονη ξεναγός Σάρα Μαχμούντ ελπίζει ότι το άνοιγμα θα αναζωογονήσει την τουριστική κίνηση.

«Μεγάλα εγκαίνια έχουν φέρει πολύ τουρισμό στην Αίγυπτο στο παρελθόν», είπε, αναφερόμενη στη Χρυσή Παρέλαση των Φαραώ το 2021 και το άνοιγμα της Λεωφόρου των Σφιγγών. «Τέτοια γεγονότα ενθουσιάζουν τον κόσμο. Είδαμε πλήθη να καταφτάνουν».

Καθυστέρηση του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου: Πλήγμα για τον τουρισμό
Καλλιτέχνες συμμετέχουν στην τελετή ανοίγματος της Λεωφόρου των Σφιγγών (AP Photo/Mohamed El-Shahed)

Αυτή η δυναμική θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά, λέει ο οικονομολόγος Ράγκουι Ασάντ από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Οποιαδήποτε πρωτοβουλία αυξάνει άμεσα τα έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα είναι πιθανό να έχει καλή απόδοση επένδυσης», δήλωσε.

«Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μεγάλα έργα, που δεν αυξάνουν τα συναλλαγματικά έσοδα… αυτό είναι πολύ πιο αξιόλογο έργο».

Αναφερόταν στις εκτεταμένες υποδομές που κατασκευάζονται υπό τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συμπεριλαμβανομένης της νέας διοικητικής πρωτεύουσας ανατολικά του Καΐρου.

Το διακύβευμα είναι υψηλό. Από το 2022, το αιγυπτιακό νόμισμα έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του, συμπιέζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και επιβαρύνοντας κάθε πτυχή της οικονομίας.

«Υπήρχαν μέρες που πουλούσα μόνο ένα βραχιόλι», είπε με παράπονο η Μόνα, θυμούμενη τις εποχές που «οι τουρίστες κατέφθαναν κατά χιλιάδες».

Πηγή: AFP | Μετάφραση – Επιμέλεια: Γεωργία Κανταρτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος