Συνέντευξη στη Δώρα Χειράκη
Δύο νέα έργα, την «Ιλιάδα» του Ομήρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τον «Κουρέα της Σεβίλλης» των Μπομαρσέ-Ροσίνι στο θέατρο Κιβωτός, θα ανεβάσει τον Νοέμβριο η Κάρμεν Ρουγγέρη.
Παράλληλα, τον Οκτώβριο και για περιορισμένες παραστάσεις θα επαναληφθεί στο Ίδρυμα Κακογιάννης η περσινή «Οδύσσεια», για όσους δεν πρόλαβαν να τη δουν.
Συναντήσαμε την Κάρμεν Ρουγγέρη σε μια μικρή ανάπαυλα από τις προετοιμασίες των νέων παραστάσεων και μιλήσαμε για όσα ετοιμάζει.
Επιδίωξή σας, όπως έχετε πει επανειλημμένως, είναι να προσφέρετε γνώσεις μέσα από τις παραστάσεις σας. Τι επιφυλάσσετε στους μικρούς σας φίλους τη νέα σεζόν;
Κατ’ αρχάς θα γνωρίσουν τον μεγαλύτερο ποιητή της ανθρωπότητας, τον Όμηρό μας, μέσα από την «Ιλιάδα» αυτή τη φορά. Σκοπός μας είναι να βοηθηθούν στο σχολείο που τη διδάσκονται, στο Δημοτικό, αλλά και στο Γυμνάσιο. Θα ήθελα πολύ τα παιδιά να αντλήσουν το ερέθισμα από το θέατρο για να πάρουν το βιβλίο στο χέρι και να διαβάσουν περισσότερα. Με τον «Κουρέα της Σεβίλλης», θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την ξένη λογοτεχνία, να γνωρίσουν τον Μπομαρσέ μέσα από την κωμωδία του αυτή, αλλά και να απολαύσουν τα μουσικά παιχνιδίσματα του Τζοακίνο Ροσίνι.
Το εργαστήρι σας στο Ίδρυμα Κακογιάννης τι περιλαμβάνει και ποιος είναι ο σκοπός του;
Παιδιά όλων των ηλικιών έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν όλο τον χρόνο, για να καταλήξουν σε μια παράσταση που θα δει όλη η οικογένεια στο τέλος της θεατρικής σεζόν. Πιστεύω στη θεατρική πράξη μέσα από το θέατρο. Τα παιδιά γνωρίζουν τον εαυτό τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται, αποκτούν αυτοπεποίθηση και πολλές γνώσεις. Είναι υπέροχο να βλέπεις και να παρακολουθείς πώς έρχεται ένα παιδί στο θεατρικό εργαστήρι και πώς φεύγει.
Με ποιο κριτήριο πιστεύετε ότι οφείλουν οι γονείς και τα σχολεία να επιλέγουν τις παραστάσεις που θα παρακολουθήσουν τα παιδιά;
Θα έπρεπε το κριτήριο να είναι σεβασμός και ποιότητα. Αν δεν έχουμε στον νου μας αυτές τις δυο λέξεις εμείς που ασχολούμαστε με το θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά, καλύτερα να τα παρατήσουμε και να πάμε σπίτι μας. Θα πρέπει ακόμα να θυμόμαστε ότι το θέατρο πρέπει να είναι πηγή γνώσης. Αυτή, άλλωστε, είναι και η αποστολή ενός θεατρικού έργου.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πληθώρα παιδικών θεατρικών παραστάσεων. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος;
Οι συνεργάτες μου κι εγώ δεν προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε κανέναν. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο καλύτερα τη δουλειά μας και αφήνουμε τον κόσμο να κρίνει.
Σπουδάσατε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και κάνατε ειδικές σπουδές στην Όπερα στο πανεπιστήμιο της Περούτζια. Πώς και δεν έχετε ασχοληθεί περισσότερο με τη μουσική;
Και βέβαια έχω ασχοληθεί. Δημιούργησα την Παιδική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που ήταν το νούμερο ένα. Φιλοξενούσε 850 παιδιά κάθε μέρα. Γνώρισε τους κλασικούς συνθέτες στα παιδιά και είμαι πολύ περήφανη για τη δουλειά μου αυτή.
Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός, εργαζόμενη γυναίκα, μητέρα. Ποιος ρόλος είναι πιο δύσκολος και ποιον θεωρείτε ότι υπηρετήσατε με όλες σας τις δυνάμεις;
Πιο δύσκολος, αλλά και πιο ωραίος είναι αυτός της μάνας. Αυτόν τον ρόλο, τον υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν ξέρω κατά πόσο τα κατάφερα. Ξέρω μόνο ότι έχω δύο υπέροχα παιδιά.
Στην έναρξη κάθε νέας σεζόν ανεβαίνετε στη σκηνή και καλωσορίζετε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τους θεατές σας. Ποιο θα είναι το καλωσόρισμα της φετινής χρονιάς;
Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστούμε που μας τιμήσατε και είσαστε εδώ. Δύο μήνες τώρα, οι συνεργάτες μου κι εγώ, καταθέσαμε όλη την ψυχή μας στις πρόβες. Δουλέψαμε πολύ, κουραστήκαμε, παίξαμε, γελάσαμε, χορέψαμε, με άλλα λόγια εμείς περάσαμε καλά. Ελπίδα μας είναι να περάσετε εσείς καλύτερα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος