Ιταλία: Πέθανε ο διάσημος φωτογράφος Ολιβιέρο Τοσκάνι

Ο διάσημος Ιταλός φωτογράφος Ολιβιέρο Τοσκάνι πέθανε την περασμένη νύχτα σε νοσοκομείο έξω από την Φλωρεντία, όπου είχε εισαχθεί τις τελευταίες ημέρες. Ήταν 82 ετών και από το 2022 έδινε μάχη κατά της αμυλοείδωσης, μιας σπάνιας ασθένειας η οποία προκαλεί συγκέντρωση πρωτεϊνών σε διάφορα όργανα του σώματος.

Το είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera τον περασμένο Αύγουστο. «Έζησα πολύ και πολύ καλά, χωρίς αφεντικό και μόνιμο μισθό, ήμουν πάντα ελεύθερος», είχε δηλώσει στην εφημερίδα του Μιλάνου.

Ιταλία: Πέθανε ο διάσημος φωτογράφος Ολιβιέρο Τοσκάνι
Γιγαντοαφίσα, ως μέρος εκστρατείας κατά της νευρικής ανορεξίας από τον φωτογράφο Ολιβιέρο Τοσκάνι στο Μιλάνο, Δεκέμβριος 2010 (AP Photo/Alberto Pellaschiar, File)

Ο Ολιβιέρο Τοσκάνι συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες γνωστού ιταλικού οίκου μόδας οι οποίες είχαν προκαλέσει και σειρά επικρίσεων. Ο Ολιβιέρο Τοσκάνι ήταν γιος του Φεντέλε Τοσκάνι, ο οποίος φωτογράφησε και βιντεοσκόπησε τον Μπενίτο Μουσολίνι νεκρό, κρεμασμένο στην Πιάτσα Λορέτο του Μιλάνου.

‘Αρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος στα δεκατέσσερά του χρόνια και στην συνέχεια σπούδασε φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών της Ζυρίχης. Συνεργάστηκε με σειρά γνωστών οίκων, αλλά το όνομά του από το 1982 και πέρα συνδέθηκε κυρίως με την ιταλική οικογένεια Μπένετονν.

Ιταλία: Πέθανε ο διάσημος φωτογράφος Ολιβιέρο Τοσκάνι
Ο Λουτσιάνο Μπένετον με τον Ολιβιέρο Τοσκάνι (AP Photo/Luca Bruno/FILES)

Δεν δίστασε, στις φωτογραφίες και στις εκστρατείες που υπέγραψε, να δώσει κύριο ρόλο σε θέματα όπως είναι η μαφία, η καταπολέμηση του Aids, της ομοφοβίας, της θανατικής ποινής και του ρατσισμού. Παράλληλα συνεργάστηκε με τον Ερυθρό Σταυρό, το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Όταν είχε ερωτηθεί ποιο ήταν το πραγματικό μυστικό του, ο Ολιβιέρο Τοσκάνι είχε απαντήσει: «αναζητώ νέα πρόσωπα, ανθρώπους με ενθουσιασμό στα μάτια. Απαιτώ να μην βάφονται, διότι η ομορφιά είναι κάτι άλλο».

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Αλεσάντρο Τζούλι δήλωσε: “Ο Ολιβιέρο Τοσκάνι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της σύγχρονης φωτογραφίας, αλλά και ένας αμφιλεγόμενος θιασώτης της υπερβολής. Ένας οραματιστής-αφηγητής της εποχής μας που κατάφερε να διαμορφώσει την οπτική γλώσσα μετατρέποντάς την σε μια ισχυρή μορφή επικοινωνίας και συλλογικού προβληματισμού. Η φωτογραφία του υπήρξε εργαλείο πρόκλησης, καταγγελίας και διαλόγου, ικανό να αμφισβητεί τις συμβάσεις και να θέτει ζητήματα κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής σημασίας στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης”.

Ανταπόκριση – Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής

Πηγή: ΕΡΤNews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος