Ιστορικές αναγνώσεις της σεξουαλικής βίας στον ελληνικό 20ό αιώνα

Την Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 στις 19:00, στην πρώτη διαδικτυακή Συνάντηση για την Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου της φετινής χρονιάς, μέλη της ερευνητικής ομάδας Brintima (https://www.brintima.com/) θα συζητήσουν για τη σεξουαλική βία κατά τον 20ό αιώνα, λίγες μέρες πριν από το διήμερο συνέδριο “Ενάντια στη θέλησή τους. Σημασιοδοτήσεις της σεξουαλικής βίας στη νεότερη Ελλάδα”, που διοργανώνουν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (4 & 5 Νοεμβρίου 2022).

Στις σύντομες παρεμβάσεις τους θα μιλήσουν για τη σεξουαλική βία στον πόλεμο και για τους μετασχηματισμούς της στο ποινικό δίκαιο και στη νομική σκέψη, για τις σχετικές δικαστηριακές πρακτικές, για τις ιατρικές, ψυχιατρικές, ιατροδικαστικές και εγκληματολογικές αναγνώσεις της στην Ελλάδα από το 1900 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Μιλούν: Δήμητρα Βασιλειάδου, Δέσπω Κριτσωτάκη, Τάσος Κωστόπουλος, Αχιλλέας Φωτάκης.

Ιστορικές αναγνώσεις της σεξουαλικής βίας στον ελληνικό 20ό αιώνα

Η Δήμητρα Βασιλειάδου διδάσκει κοινωνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και είναι επιστημονικά υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος Brintima.

Ιστορικές αναγνώσεις της σεξουαλικής βίας στον ελληνικό 20ό αιώνα

Η Δέσπω Κριτσωτάκη είναι ιστορικός, διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Κέντρου ερευνών ιατρικής, επιστημών, υγείας, ψυχικής υγείας και κοινωνίας (CERMES3), στο Παρίσι.

Ιστορικές αναγνώσεις της σεξουαλικής βίας στον ελληνικό 20ό αιώνα

Ο Τάσος Κωστόπουλος είναι διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της ερευνητικής ομάδας Brintima, μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΙΜΣ-ΙΤΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Ricontrans και δημοσιογράφος.

Ο Αχιλλέας Φωτάκης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μέλος της ερευνητικής ομάδας Brintima.

Ιστορικές αναγνώσεις της σεξουαλικής βίας στον ελληνικό 20ό αιώνα

Το ερευνητικό πρόγραμμα Brintima (Brutal Intimacies: A History of Rape in Modern Greece, 1900s-1960s) υποστηρίζεται από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο πλαίσιο της Δράσης «2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών» (αριθμός έργου: 9) και στεγάζεται στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι συναντήσεις είναι ανοιχτές για όλους όσοι ενδιαφέρονται. Οι σύνδεσμοι για την πρόσβαση:

• Zoom
• Facebook
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος