«Ιστορίες Νερού»: Υπαίθρια περιπατητική έκθεση σε πηγές της Τήνου

Array

Μια ξεχωριστή υπαίθρια περιπατητική διαδρομή στις πηγές δέκα χωριών της Τήνου έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του νησιού. Η ομαδική έκθεση «Ιστορίες Νερού» που διοργανώνει ο Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών Τήνου θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Αυγούστου.

Δράσεις με επίκεντρο τα δημόσια αγροτικά μνημεία του νερού της Τήνου (πηγές, ξινάρια, πλυσταριά) αποκαλύπτουν τις πολλαπλές πτυχές της ντόπιας ταυτότητας, δίνοντας έμφαση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Τήνου, στην πολιτισμική σημασία των αγροτικών κατασκευών.

Mέλη του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου δημιούργησαν μια υπαίθρια περιπατητική έκθεση στις πηγές σε 10 χωριά, σε Αρνάδο, Μουντάδο, Τριπόταμο, Κτικάδο, Χατζηράδο, Ξινάρα, Σμαρδάκιτο, Καρδιανή, Βεναρδάδο και Πύργο. Μια συνάντηση εικαστικών τεχνών και προφορικής ιστορικής μνήμης όπου Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική,Φωτογραφία, Video Art, Installation in situ, παραμύθια νερού, μουσικά – θεατρικά δρώμενα σε λαγκάδια και προβολή ταινιών συναντιούνται σε μια μοναδική εμπειρία στενής σχέσης ανάμεσα στην ιστορία του νερού του κάθε χωριού και τη ζωντανή παρουσία του επισκέπτη στο χώρο.

Οι επισκέπτες στη Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Τήνου, «Μοσχούλειος Σχολή», στη Χώρα της Τήνου, μπορούν να πληροφορηθούν για τις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις μέσω ενός διαδραστικού χάρτη της Τήνου με ενσωμάτωση QR CODE.

«Ιστορίες Νερού»: Υπαίθρια περιπατητική έκθεση σε πηγές της Τήνου

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: LILIANE-ÈVE BRENDEL, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΑΪΤΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΖΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΝΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ, ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΚΟΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, BAUDOUIN COLIGNON, ΧΑΡΑ ΚΑΜΙΝΑΡΑ, ΜΑΡIA ΚΟΝΤΗ, BΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΛΙΠΕΤΣΑ, ΜΑΡΙΝΕΤΑ ΜΑΚ ΚΡΗΤΙΚΟΥ, ΜIREILLE LIENARD, ΝΙΚΟΣ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, NIKA DERUNGS, JΟΗΝ MERVYN-PΗΕΕΝΕΥ, ZΒΥΝΕΚ CΕRVEN-PHEENEY, ΛΙΖΑ ΠΕΝΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ Ρ. ΣΑΒΑΡΗ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΛΚΩΤΟΣ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΜΑΤΑΡΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΥΛΙΚΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, PHILIPPE FRAISSE, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΤΖΙΡΗ.

«Ιστορίες Νερού»: Υπαίθρια περιπατητική έκθεση σε πηγές της Τήνου
“Wash Away” της Μαρινέτας Μακ Κρητικού στην Πηγή-Πλυσταριό στο χωριό Τριπόταμος

Στο πλαίσιο της έκθεσης, πηγές και παλιά πλυσταριά μεταμορφώνονται σε εικαστικούς χώρους.

Στο παλιό πλυσταριό του χωριού Τριπόταμος, στην οπτικοακουστική εγκατάσταση “Wash Away” της Μαρινέτας Μακ Κρητικού, ζωντανεύουν 105 πίνακες ζωγραφικής με γυναίκες από όλες τις ηπείρους που πλένουν σε πηγές, σε ποτάμια και σε λίμνες, σε πλυσταριά και αυλές.  Ήχοι της φύσης και ήχοι των ανθρώπων, φωνές, γέλια, ψίθυροι, πλυσίματα και νερά που τρέχουν ενώνονται με το μουσικό κομμάτι Wash ‘n’ Dry στην υπέροχη μελωδία της Miss Kittin. Μια παγκόσμια συνάντηση γυναικών στην πιο αισθητική τους μορφή, απ’ όπου απελευθερώνεται η περιέχουσα δύναμή τους, η μοναδική ομορφιά τους και η οικουμενική συνενοχή τους. Χωρίς ντροπή για τα άπλυτα η μια της άλλης, με απόλυτη αφοσίωση και πίστη για το τελικό αποτέλεσμα της καθαριότητας και της κάθαρσης που καταφέρνουν με τον καθημερινό τους μόχθο (Κάθε μέρα, 20:00-22:00).

Παράλληλες δράσεις

7 Αυγούστου:

  • Βραδιά αφήγησης κυκλαδίτικων παραμυθιών με συνοδεία κιθάρας. Μαγικά παραμύθια με την Στέβη Φόρτωμα και τον Δημήτρη Παπαλάμπρου.
    Χατζηράδος, «Πηγάδι» στις 19:30, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Τήνου
  • Streaming – «Λατομείο Θάλασσα», 1η προβολή της πρωτότυπης site-specific παράστασης μουσικού θεάτρου που έγινε στο λατομείο Κουμελά Τήνου, στο πλαίσιο του Residency: Four Plus One Elements Κοινωνώ 2022 – Tinos Art Gathering, με την συνεργασία της ψηφιακής πλατφόρμας ΑΕJAA.
    Χατζηράδος, «Μακελειό» στις 20:30

9 Αυγούστου:

  • Εργαστήριο με πηλό για παιδιά 11 έως 15 ετών με τον Δημήτρη Σκαλκώτο, «Πλάθω στον Μουντάδο»
    Μουντάδος στις 19:00, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Τήνου

Η έκθεση «Ιστορίες Νερού» θα διαρκέσει έως τις 21 Αυγούστου 2022.

Διοργάνωση: Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου

Συνδιοργανωτές: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Νοτίου
Αιγαίου, Δήμος Τήνου.

Ώρες λειτουργίας: 11:30-13:30 και 20:00-23:00

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος