Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ο Στ. Αεράκης λαουτιέρης και παραγωγός – ερευνητής της Κρητικής μουσικής

Ένας άνθρωπος που διακόνησε με σεβασμό και πάθος την Κρητική μουσική, τόσο από τη θέση του λαουτιέρη όσο και από αυτή του παραγωγού, ο Στέλιος Αεράκης, έφυγε τη Δευτέρα από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ο Στ. Αεράκης λαουτιέρης και παραγωγός – ερευνητής της Κρητικής μουσικήςΓεννήθηκε στα Σίσαρχα του Δήμου Ανωγείων. Ήταν δεξιοτέχνης λαουτιέρης και αξιώθηκε να συνοδεύσει μουσικά τους μεγάλους Ανωγειανούς λυράρηδες Μανόλη Πασπαράκη (Στραβό), Νίκο Ξυλούρη (Ψαρονίκο), Αντώνη Ξυλούρη (Ψαραντώνη), Βασίλη Σκουλά, Νικηφόρο Αεράκη, αλλά και με άλλους μεγάλους λυράρηδες όπως ο Κώστας Μουντάκης.

Η συνεργασία του όμως στην αρχή της καριέρας του με τον Νίκο Ξυλούρη που ξεκινάει το 1967 στο θρυλικό Κρητικό κέντρο «Ερωτόκριτος» του Ηρακλείου, αποτέλεσε την αρχή που θα τον έφερνε στην συνέχεια στην Αθήνα, και θα ζήσει από κοντά σαν συνεργάτης του Ψαρονίκου όλες τις μεγάλες μουσικές στιγμές που σημάδεψαν τα επόμενα χρόνια.

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ο Στ. Αεράκης λαουτιέρης και παραγωγός – ερευνητής της Κρητικής μουσικήςΤο 1971 η μπουάτ Λήδρα στην Πλάκα θα αποτελέσει το μουσικό κατηχητήριο των νέων της εποχής. Η μουσική από το «Χρονικό» του Μαρκόπουλου θα δονεί τους γύρω δρόμους απελευθερώνοντας αυτό που πάντα ξεγλιστράει από τα νύχια των ανελεύθερων καθεστώτων. Την Τέχνη.

Το 1973 σειρά έχει το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Σταύρου Ξαρχάκου. Έργο αξεπέραστο. Σε όλα αυτά τα μεγάλα μουσικά -και όχι μόνο- γεγονότα ο Στέλιος Αεράκης ήταν εκεί.

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ο Στ. Αεράκης λαουτιέρης και παραγωγός – ερευνητής της Κρητικής μουσικήςΑλλά ο Στέλιος δεν ήταν μόνο μουσικός. Ανήσυχο πνεύμα, παράλληλα με τα μουσικά του ενδιαφέροντα μπαίνει το 1974 στο χώρο της δισκογραφίας ως αντιπρόσωπος της εταιρείας Columbia για όλη την Κρήτη. Αυτό του έδωσε το έναυσμα να παρακολουθήσει τις μουσικές παραγωγές και τελικά να οραματιστεί και να δημιουργήσει το 1976 την Μουσική Εταιρεία Παραγωγής “Αεράκης – Κρητική Μουσική Εταιρεία” που εξελίχθηκε αργότερα σε “Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον”, σφραγίζοντας με την ποιότητα και την καινοτομία της εποχής όλη την δισκογραφική εξέλιξη της Κρητικής μουσικής.

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ο Στ. Αεράκης λαουτιέρης και παραγωγός – ερευνητής της Κρητικής μουσικήςΞεχωριστό έργο όμως είναι «Οι πρωτομάστορες της Κρητικής μουσικής 1920-1955». Μία μοναδική έκδοση αποτελούμενη από δέκα CD στην οποία για πρώτη φορά καταγράφονται και συγκεντρώνονται οι ηχογραφήσεις των «Πρωτομαστόρων» της Κρητικής μουσικής από το 1920-1955.

Ένα μνημειώδες έργο για το οποίο απαιτήθηκε ερευνητική εργασία χρόνων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με το οποίο πέρασε η Κρητική μουσική στις νέες γενιές των Κρητικών καλλιτεχνών, αλλά παράλληλα αποτελεί σημαντικό ερευνητικό εργαλείο για τους ερευνητές της Κρητικής μουσικής.

Ο Στέλιος ήταν παντρεμένος με την Ρένα Μανουρά και απέκτησαν τρεις κόρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος