«Ιωάννα του μετρό»: Η 1η παγκόσμια παράσταση στις 29/01 σε Αθήνα και Τορόντο – Τι λένε οι συντελεστές της

Η «Ιωάννα του μετρό» του βραβευμένου Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς, μετά την επιτυχημένη της πορεία στα θέατρα της Αττικής και στις on demand προβολές, θα ταξιδέψει στο Τορόντο. Το θεατρικό έργο παίζεται για πρώτη φορά παγκόσμια γιατί για πρώτη φορά ο συγγραφέας παραχώρησε τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι βαθιά αντιπολεμικό και αντιεξουσιαστικό, μας οδηγεί στις σκοτεινές διαδρομές της ανθρώπινης μοίρας, στα τραγικά αδιέξοδα και μας προσφέρει ένα ζωντανό ανθρωπιστικό μήνυμα. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Σερβικής Πρεσβείας.

Ο Κώστας Αρζόγλου, ο οποίος σκηνοθετεί την «Ιωάννα του μετρό» θέλοντας να δώσει ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα επιλέγει για διεθνή προβολή τον Καναδά και τον τηλεοπτικό σταθμό της ομογένειας BCI MEDIA.GROUP. Ο σκηνοθέτης και ο Αναστάσιος Χατζηθεοφάνους, ιδρυτής και διευθυντής της BCI Media Ιnc, που είναι η φωνή της ομογένειας, έκλεισαν την συμφωνία κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ.

Η 1η παγκόσμια προβολή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 13:00 ώρα Τορόντο και 20.00 ώρα Αθήνας από την BCI MEDIA Ιnc και 160 ψηφιακές πλατφόρμες .

Καλεσμένοι στην εκπομπή «ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ από τις 6» βρέθηκαν ο σκηνοθέτης Κώστας Αρζόγλου και ο διευθυντής της BCI Media Αναστάσιος Χατζηθεοφάνους μαζί με την πρωταγωνίστρια της παράστασης Τζένη Παντελή. Μίλησαν για την πρώτη παγκόσμια προβολή του έργου που αγγίζει το θέμα της προσφυγιάς, καθώς και για τη σημασία της προβολής για την ομογένεια.

Λίγα λόγια για το έργο:

Όλοι θυμόμαστε τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία… Η «Ιωάννα του μετρό» του Σέρβου θεατρικού συγγραφέα Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς περιγράφει την μοίρα των προσφύγων από την πρώην Γιουγκοσλαβία και στο πρόσωπό της σκιαγραφείται η μοίρα όλων των προσφύγων που έφυγαν από τον πόλεμο και έφτασαν στην Αθήνα, καθώς και την ανθρώπινη τραγωδία, την εκμηδένιση των αξιών και την καταστροφή της ιστορίας στην πατρίδα τους. Αυτό το θεατρικό έργο αγγίζει μία κορυφαία πρόκληση των καιρών και ένα παγκόσμιο φαινόμενο της μετακίνησης προσφύγων και σίγουρα δεν έχουμε να αντιμετωπίζουμε μία κρίση αριθμών, αλλά μία κρίση αλληλεγγύης. Πόλεμος, παραβιάσεις, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπανάπτυξη και φυσικές καταστροφές οδηγούν περισσότερους από 60 εκατομμύρια ανθρώπους, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι μισοί από τους οποίους, είναι παιδιά. Οι πρόσφυγες ξεριζώνονται και βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, δεν βασίζονται στην προστασία της χώρας, οι κυβερνήσεις αν και εγγυώνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στους πολίτες τους, για τους πρόσφυγες όμως αυτό το δίχτυ ασφαλείας εξαφανίζεται.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Στο ρόλο της Ιωάννας: Τζένη Παντελή

Στο ρόλο του πατέρα: Κώστας Αρζόγλου

Στο ρόλο της μητέρας: Aλεξάνδρα Παντελάκη

Στο ρόλο του αγοριού: Προμηθέας Αλειφερόπουλος

Μουσικές διασκευές – Τούμπα – Ακορντεόν: Βασίλης Μαντούδης

Η βιντεοσκόπηση έγινε στο θέατρο «Τραίνο στο Ρουφ»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος