Improvisations In Parallel Mode: Ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ με αφηγηματικό κίνητρο τον ήχο

Array

Εικόνες, πλάνα, πλάση, δημιουργία, ήχοι, τοπία, ηχοτοπία, ταξίδι… Αφή, υφή, ρυθμός, μίξη, ανάμιξη, σύνθεση, τέχνη… Συνειρμική γραφή με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ – πείραμα – εμπειρία.

Το καλοκαίρι του 2020, ένα κινηματογραφικό συνεργείο ξεκίνησε ένα οδοιπορικό για να συναντήσει κάποιους μουσικούς στην ελληνική ύπαιθρο και να ηχογραφήσει τις αυτοσχεδιαστικές ερμηνείες τους.

Improvisations In Parallel Mode: Ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ με αφηγηματικό κίνητρο τον ήχο

Από την Κρήτη μέχρι την Ήπειρο και από το Πήλιο ως την Πελοπόννησο, αφέθηκαν σε μια περιπλάνηση με πυξίδα την διαίσθησή τους.

Μοναδικός τους σκοπούς, να είναι παρόντες και να ζήσουν την εμπειρία της πολυσυλλεκτικής δημιουργίας.

Η σύνθεση των αυτοσχεδιασμών με τα τοπία και τα ηχοτοπία του ταξιδιού αυτού, οδήγησαν στη δημιουργία ενός οπτικοακουστικού άλμπουμ, του ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται «Παράλληλοι Αυτοσχεδιασμοί».

Improvisations In Parallel Mode: Ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ με αφηγηματικό κίνητρο τον ήχο

Μερικοί από τους πιο γνωστούς μουσικούς καλλιτέχνες της Ελλάδας συνεργάστηκαν  για αυτό το συλλογικό soundtrack και ο σκηνοθέτης και μουσικός Πέτρος Κολοτούρος ένωσε τα κομμάτια αυτής της οπτικοακουστικής σύνθεσης. Ένα πολυφωνικό ταξίδι στστην ελληνική επαρχία που κρυφακούει τα μυστικιστικά στοιχεία της φύσης και τις διαδικασίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων και της υπόλοιπης Δημιουργίας.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ευγένιος Βούλγαρης, Σαβίνα Γιαννάτου, Αλέξανδρος Ριζόπουλος, Γιώργος Γαρόζης, Στέλιος Πετράκης, Αλεξία Κατσανεβάκη, Δημήτρης Σιδερής, Αντώνης Ανισέγκος, Μαργαρίτα Ερμίδου, Σωκράτης Βότσκος & Χάρης Π (Kolida Babo), Ross Daly, Kέλυ Θωμά, Γιώργος Παπαϊωάννου & Γιώργος Ζάννης.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Improvisations In Parallel Mode: Ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ με αφηγηματικό κίνητρο τον ήχοO Πέτρος Κολοτούρος ασχολείται με την τέχνη της εικόνας και του ήχου, γεφυρώνοντας τον ρεαλισμό του ντοκιμαντέρ με την αφαίρεση του ποιητικού κινηματογράφου. Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική και τη φωτογραφία, δραστηριότητες που άσκησε επαγγελματικά παράλληλα με τις πολυτεχνικές του σπουδές. Έχει σκηνοθετήσει πολλά μουσικοχορευτικά βίντεο και συμμετείχε ως διευθυντής φωτογραφίας στο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Εγώ και η σκιά μου» για τον μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και του μεταπτυχιακού προγράμματος Πολιτισμού και Ντοκιμαντέρ Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το τελευταίο του έργο «Παράλληλοι Αυτοσχεδιασμοί» (Improvisations In Parallel Mode), είναι ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ με κύριο αφηγηματικό κίνητρο τον ήχο. Και οι δύο ταινίες έκαναν πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2018 και το 2022 αντίστοιχα. Η κύρια εστίασή του έγκειται στις αισθητηριακές δυνατότητες του συνδυασμού οπτικής γλώσσας και ήχου.

Improvisations In Parallel Mode: Ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ με αφηγηματικό κίνητρο τον ήχο

Όπως γράφει ο ίδιος: «Το “Improvisations In Parallel Mode” είναι ένα ντοκιμαντέρ, η ιδέα του οποίου διαμορφωνόταν εδώ και μερικά χρόνια στο μυαλό μου. Περισσότερο από ένα ξεκάθαρο σενάριο ή θέμα, αποτελεί ένα πείραμα στη διαδικασία της κινηματογράφησης ενός ντοκιμαντέρ, ενσωματώνοντας τα δύο βασικά στοιχεία του αυτοσχεδιασμού και της συνδημιουργίας. Το soundtrack είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από τις αυτοσχέδιες επιτελέσεις που ηχογραφήσαμε, σε συνδυασμό με ηχητικά τοπία που μας “μίλησαν” ενώ ταξιδεύαμε. Τελικά, μοιάζει με ένα πολυφωνικό κομμάτι που δίνει φωνή στα μυστικιστικά στοιχεία της φύσης και στις διαδικασίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων και της υπόλοιπης Δημιουργίας.»

*Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 13.35 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (στο Θέατρο Παπαδημητρίου).

Για νέα σχετικά με την ταινία και επόμενες προβολές, πατήστε εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος