“Ηλέκτρα”, “Προμηθέας Δεσμώτης” και “Εκκλησιάζουσες” στο 1ο Φεστιβάλ Δάσους

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Δάσους με την υπογραφή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αυγούστου για τις επόμενες μέρες στη μεγάλη αυτή καλοκαιρινή γιορτή της Βόρειας Ελλάδας διαμορφώνεται ως εξής:
Δευτέρα 24 & Τρίτη 25/8/15: Ηλέκτρα του Ευριπίδη
Τετάρτη 26 & Πέμπτη 27/8/15: Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου
Δευτέρα 31/8/15: Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο

Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη από τον Σπύρο Ευαγγελάτο

Η Ηλέκτρα αποτελεί μια σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της μεταμέλειας και της Δικαιοσύνης. Το έργο παρακολουθεί το ανόσιο σχέδιο της Ηλέκτρας και του αδερφού της Ορέστη να εκδικηθούν το θάνατο του πατέρα τους.
Βήμα βήμα, τα δυο αδέρφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, μέχρι να αποκατασταθεί η ηθική τάξη και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Η λεπτότητα με την οποία ο Ευριπίδης ανατέμνει τον ψυχισμό των ηρώων του, κάνοντας τα ηθικά τους διλήμματα να μοιάζουν και σήμερα καίρια και επιτακτικά, καθιστά την Ηλέκτρα ένα από τα αρτιότερα επιτεύγματα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Το έργο:
“Η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος, εραστές, αφού δολοφόνησαν τον Αγαμέμνονα προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τα δύο παιδιά του. Τον Ορέστη, που ζει εξόριστος και περιπλανάται ανέστιος, τον έχουν επικηρύξει τάζοντας αμοιβή σε όποιον τον δολοφονήσει. Την Ηλέκτρα, για να την ταπεινώσουν και να την αποκλείσουν από τα βασιλικά δικαιώματα, την παντρεύουν μ΄ έναν ξωμάχο ταπεινό γεωργό, ο οποίος όμως σέβεται την παρθενία της. Η Ηλέκτρα βοηθά τον σύζυγό της στις αγροτικές εργασίες στην καλύβα τους.
Ο Ορέστης με τον φίλο του Πυλάδη φτάνουν στο Αργος, ζητούν άσυλο στο φτωχικό της Ηλέκτρας, που δεν τους αναγνωρίζει, φέρνοντας δήθεν ειδήσεις για τον εξόριστο αδελφό της. Ο ξωμάχος γεωργός για να περιποιηθεί τους ξένους ζητά τη βοήθεια σε τρόφιμα από έναν γέροντα, ο οποίος ήταν στα χρόνια του Αγαμέμνονα παιδαγωγός του Ορέστη. Εκείνος έρχεται και τον αναγνωρίζει και η Ηλέκτρα με τον αδελφό της σχεδιάζουν το φόνο της μητέρας τους και του εραστή της.
Ορέστης και Πυλάδης σπεύδουν σε λαϊκή πανήγυρη όπου ο Αίγισθος θυσιάζει. Ένας αγγελιοφόρος φέρνει την είδηση ότι, κατά τη διάρκεια της θυσίας, ο Ορέστης σκοτώνει τον Αίγισθο επιστρέφοντας στην αγροικία της Ηλέκτρας και η κόρη καλεί την Κλυταιμνήστρα να έρθει να την συμβουλεύσει πώς να φασκιώσει το παιδί της που τάχα γέννησε. Η Κλυταιμνήστρα έρχεται και τα δύο της παιδιά την σφάζουν. Μετά το φόνο, ως από μηχανής θεοί, εμφανίζονται οι Διόσκουροι που προαναγγέλλουν τον χωρισμό των αδελφών και τη δίκη του Ορέστη στον Άρειο Πάγο και την αθώωσή του” (σημείωμα μεταφραστή Κ.Χ. Μύρη)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: K.X.Μύρης
Σκηνοθεσία-Δραματουργική Προσαρμογή: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος
Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Παραγωγός: Μιχάλης Αδάμ

ΔΙΑΝΟΜΗ: Μαρίνα Ασλάνογλου (Ηλέκτρα), Ρένη Πιττακή (Κλυταιμνήστρα), Γιάννης Βόγλης (Πρεσβύτης), Θανάσης Κουρλαμπάς (Ορέστης), Θοδωρής Κατσαφάδος (Αγγελιαφόρος), Γιώργος Ψυχογιός (Γεωργός), Άγγελος Μπούρας (Κάστορας), Νίκος Ιωαννίδης (Πυλάδης), Κωνσταντίνος Ελματζίογλου (Πολυδεύκης)

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ-ΧΟΡΟΣ (ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ): Αλίκη Αβδελοπούλου, Γεωργία Ανέστη, Εϋα Βάρσου, Φανή Γέμτου, Μαριλού Κατσαφάδου, Ρένα Κυπριώτη, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Γιάννα Μαλακατέ, Ελίνα Μάλαμα, Μαρία Μαλλούχου, Σύνθια Μπατσή, Μαριαλένα Ροζάκη, Μαρία Τζάνη, Μαίρη Χάγια, Εύα Χριστοδούλου

INFO
Χώρος: Θέατρο Δάσους, στο δάσος του Σέιχ
Χρόνος: Δευτέρα 24 & Τρίτη 25 Αυγούστου, στις 21.00
Τιμές εισιτήριων: 16, 12 (ανέργων, φοιτητικό, σπουδαστικό)
Προπώληση: Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου, 2315-200.200

Ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου από τον Κώστα Φιλίππογλου

“Ηλέκτρα”, “Προμηθέας Δεσμώτης” και “Εκκλησιάζουσες” στο 1ο Φεστιβάλ Δάσους
Ο “Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου από τον Κώστα Φιλίππογλου στο 1ο Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ

Η τραγωδία του Αισχύλου πραγματεύεται την ηρωική αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα στο θέλημα του Δία. Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης Κώστας Φιλίππογλου μεγάλο βάρος έχει δοθεί στην κίνηση του χορού: “Επειδή ο Προμηθέας Δεσμώτης είναι μια ακίνητη τραγωδία, επιθυμία μου είναι να της χαρίσω κίνηση μέσα από το χορό. Η κίνησή του δεν θα είναι εμπνευσμένη μόνο από το στοιχείο του νερού, όπως είθισται λόγω ονόματος -Ωκεανίδες- , αλλά και από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: νερό, αέρας, φωτιά, γη. Ο χορός μέσω της κίνησης θα εμπλουτίζει τα λεγόμενα των ηρώων και θα αναπαριστά τα συναισθήματά τους, έτσι όπως συνέβαινε πέρυσι στο “Φιλοκτήτη”». Τέλος, όσον αφορά στη δομή της παράστασης, σημειώνει: «Θα ξεκινάει με τη “Θεογονία” του Ησίοδου και κάποια άλλα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που μιλάνε για τη δημιουργία του κόσμου και τα οποία θα μας εισάγουν στον μύθο του Προμηθέα Δεσμώτη”.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Επιμέλεια Κίνησης: Φρόσω Κορρού ΟΡΡΟΎ
Μουσική: LOST BODIES
Βοηθός σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου
Φωτιστής : Νίκος Βλαχόπουλος
Σκηνογράφος : Maklekian Kelan

ΔΙΑΝΟΜΗ: Τάσος Νούσιας (Προμηθέας), Γεράσιμος Γεννατάς Ήφαιστος / Ωκεανός), Marlene Kaminski (Ιώ), Δημήτρης Κουρούμπαλης (Ερμής), Κατερίνα Λούρα (κορυφαία)

Ο 6μελής χορός (Ωκεανίδες) αποτελείται κυρίως από χορεύτριες

INFO
Χώρος: Θέατρο Δάσους στο δάσος του Σέιχ Σου
Χρόνος: Τετάρτη 26 & Πέμπτη 27 Αυγούστου, στις 21.30
Τιμές εισιτήριων: 18, 14 (φοιτητικό), 10 (άνεργοι, συνταξιούχοι και ευπαθείς ομάδες)
Προπώληση: Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου, 2315-200.200

Οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο

“Ηλέκτρα”, “Προμηθέας Δεσμώτης” και “Εκκλησιάζουσες” στο 1ο Φεστιβάλ Δάσους
Οι “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο στο 1ο Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ (31/8)

Οι «Εκκλησιάζουσες», το προτελευταίο έργο του Αριστοφάνη, διδάχτηκαν το 392 π.Χ. στα Λήναια. Μέσα από την κωμική φόρμα, τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τα σπαρταριστά επεισόδια της πολιτικής αυτής κωμωδίας, ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Το έργο:
Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, η διαφθορά και οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Έτσι οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία -Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Μπέζος
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς
Μουσική – Στίχοι: Κωστής Μαραβέγιας
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Πάνος Βλάχος (Νέος), Μπάμπης Γαλιατσάτος (Γριά Β’), Γιάννης Ζουγανέλης (Βλέπυρος), Θανάσης Ισιδώρου (Γριά Γ’), Παναγιώτης Κατσώλης (Ανδρας), Κώστας Κοράκης (Σχολιαστής), Νίκος Μαγδαληνός (Γείτονας), Λαέρτης Μαλκότσης (Χρέμης), Γιάννης Μπέζος (Πραξαγόρα), Δανάη Σκιάδη (Νέα), Γιωργής Τσουρής (Γριά Α’)

Χορός: Χριστέλλα Γκιζέλη, Δάφνη Δαυίδ, Άντρη Θεοδότου, Δημητρα Καρακωσταντή, Βαλερία Κουρούπη, Ιωάννα Λέκκα, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ροζαλία Μιχοπούλου, Ελένη Μπούκλη, Πολυξένη Μυλωνά, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Μαρίνα Σάττι, Ντένια Στασινοπούλου

INFO
Χώρος: Θέατρο Δάσους στο δάσος του Σέιχ Σου
Χρόνος: Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 15, 12 (σπουδαστικό/φοιτητικό, άνω των 65 ετών)
Προπώληση: Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου Τ.2315 200 200
Τηλεφωνική αγορά: 210-72.34.567

Η υπόλοιπη περιοδεία για τις Εκκλησιάζουσες έχει ως εξής:
28 Αυγούστου: Λάρισα, Κηποθέατρο “Αλκαζάρ”
31 Αυγούστου: Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
3 Σεπτεμβρίου: Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
7 Σεπτεμβρίου: Βριλήσσια, Θέατρο “Αλίκη Βουγιουκλάκη”
10 Σεπτεμβρίου: Βύρωνας, Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη”
13 Σεπτεμβρίου: Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο
16 Σεπτεμβρίου: Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας, σκηνή Μ. Βολανάκη
19 Σεπτεμβρίου: Νέα Σμύρνη, Θέατρο Άλσους Ν.Σμύρνης
21 Σεπτεμβρίου: Κηποθέατρο Παπάγου
23 Σεπτεμβρίου: Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους “Δημήτρης Κιντής”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος