«Η Συνάντηση»: Μια θεατρική- ακουστική περιήγηση στα δάση του Αμαζονίου

Από σήμερα Παρασκευή, 1η Απριλίου έως την Κυριακή 3 Απριλίου, παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109) η παράσταση της ομάδας Complicite με τίτλο «The Encounter» («Η Συνάντηση»). Ο ιδρυτής της ομάδας, Σάιμον Μακ Μπέρνι, ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους:

«Το θέατρο ήταν πάντοτε μια συλλογική εμπειρία, από την αρχαία Επίδαυρο μέχρι σήμερα. Σε οδηγεί ν’ ακολουθήσεις έναν άνθρωπο, να νιώσεις την ιστορία του, να μοιραστείς το συναίσθημά του, να μπεις στην θέση του. Αυτό θέλω και από το κοινό της παραστασης :Να ζήσει μια εμπειρία».

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα «Amazon Beaming» του Ρουμάνου συγγραφέα Petru Popescu, που περιγράφει την αληθινή ιστορία του φωτορεπόρτερ του περιοδικού National Geographic, Λόρεν Μακ Ιντάιρ. Σε μια αποστολή, το 1969, ο Μακ Ιντάιρ χάθηκε στα τροπικά δάση μεταξύ Περού και Βραζιλίας, καθώς αναζητούσε τη μυθική κοίτη του Αμαζονίου. Διασώθηκε από τους ιθαγενείς μιας άγνωστης φυλής και μυήθηκε, μέσω των τελετουργιών τους, σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία διεύρυνσης της συνείδησης.

Μέσα από μια «εξωτική» εμπειρία προηγμένης τεχνολογίας οι θεατές μεταφέρονται στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και του υποσυνείδητου. Ξεναγός σε αυτή την «παιγνιώδη τελετουργία» είναι ο ίδιος ο σκηνοθέτης αυτοπροσώπως που προκαλεί το κοινό να συναντηθεί, με τη φύση, το χρόνο, τη μνήμη, τον πολιτισμό αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό.

«Σε αυτή την παράσταση θέλω να ερευνήσω ποιοι ειμαστε, που ανήκουμε, τι είναι αληθινό και τι όχι μέσα σε ένα κοινωνικό περιβαλλον» εξήγησε ο Μακ Μπέρνυ.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές, φορώντας ακουστικά μεταφέρονται σε μια τρισδιάστατη συνθήκη ακρόασης του ηχοτοπίου.

Το «The Encounter» αποτελεί συμπαραγωγή της ομάδας Complicite με το Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου, τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και τα θέατρα Barbican (Λονδίνο), Schaubühne (Βερολίνο), Théâtre Vidy-Lausanne (Λωζάννη) και Warwick Arts Centre (Κόβεντρυ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος