Η «Πράσινη Θάλασσα» υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας βασισμένης σε λογοτεχνικό έργο στο Efebo d’ Oro

Array

Το Διεθνές Βραβείο Efebo d’Oro (Χρυσός Έφηβος) θεσπίστηκε το 1979 και απονέμεται στην «Καλύτερη ταινία βασισμένη σε λογοτεχνικό έργο» στο Φεστιβάλ που διεξάγεται στο Παλέρμο.

Ο κατάλογος των βραβευμένων σκηνοθετών και των συμμετεχόντων περιλαμβάνει διάσημα ονόματα του ιταλικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου (Mario Monicelli, Alberto Sordi, François Truffaut, André Delvaux, Francesco Rosi, Bernardo Bertolucci, Alain Corneau, Jim Sheridan, Michele Placido, Giuseppe Tornatore, Manoel De Oliveira, Fanny Ardant, Paolo e Vittorio Taviani, Emmanuelle Devos, Stefan Ruzowitzky, Marco Bellocchio, Michelangelo Antonioni, Andrea Frazzi, Lina Wertmuller, Mariangela Melato, Anton Corbijn, Robert Cahen, Agnés Varda, Peter Greenaway, Fatih Akin, Anna Bonaiuto κ.ά.) και μαρτυρεί το πολιτιστικό κύρος του Φεστιβάλ καθώς και το μεγάλο ενδιαφέρον της σχέσης μεταξύ κινηματογράφου και λογοτεχνίας, μιας σχέσης που απασχόλησε πολλούς ανθρώπους του κινηματογράφου κάθε εποχής. Φέτος, στο 43ο Φεστιβάλ Efebo d’Oro (ΧΡΥΣΟΣ ΕΦΗΒΟΣ) στο Παλέρμο (14 – 21 Νοέμβρη 2021) τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Κώστας Γαβράς για το έργο του.

Η «Πράσινη Θάλασσα» υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας βασισμένης σε λογοτεχνικό έργο στο Efebo d’ Oro

Η Πράσινη Θάλασσα

Στο φετινό Φεστιβάλ Efebo d’Oro στο Παλέρμο, η ταινία Πράσινη Θάλασσα της Αγγελικής Αντωνίου, που είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Ευγενίας ΦακίνουΓια να δει τη θάλασσα“, είναι υποψήφια για το Βραβείο «Καλύτερης ταινίας βασισμένη σε λογοτεχνικό έργο» (“Βest film based on a piece of literature”).

Η ταινία «Πράσινη Θάλασσα», στην οποία πρωταγωνιστούν η Αγγελική Παπούλια και ο Γιάννης Τσορτέκης, επιλέχθηκε και προβλήθηκε σε μια σειρά διεθνών φεστιβάλ μέχρι σήμερα (Κάννες, Χόφ, Λος Άντζελες, Νάσβιλ, Χιροσίμα, Σύδνεϋ κ.ά.) και έχει τιμηθεί με Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβαλ Kitzbühel στην Αυστρία και με το Βραβείο Best of Show στα Indie FEST Film Awards, ΗΠΑ.

Η «Πράσινη Θάλασσα» υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας βασισμένης σε λογοτεχνικό έργο στο Efebo d’ Oro

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, η Άννα, έχει χάσει τη μνήμη της, αλλά δεν έχει ξεχάσει πώς να μαγειρεύει. Μια νύχτα εμφανίζεται σε μία εργατική συνοικία σε ένα ελληνικό λιμάνι. Εκεί γνωρίζει τον μοναχικό Ρούλα και βρίσκει φιλοξενία και εργασία στην ταβέρνα του. Στην κουζίνα, ανάμεσα στις μυρωδιές των μπαχαρικών και σε σχεδόν ξεχασμένες συνταγές, παλεύει να ανασυνθέσει το παρελθόν της. Το απλό, αλλά νόστιμο φαγητό της ξυπνά μνήμες στους θαμώνες της ταβέρνας, οι οποίοι με τη σειρά τους τη βοηθούν να βρει τον εαυτό της, την ώρα που ο Ρούλα ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητα της Άννας.

Κριτικές της ταινίας από προηγούμενα Φεστιβάλ

«Η Αγγελική Αντωνίου αφηγείται ιστορίες θαυματουργών συναντήσεων που συνδέονται με τα ομορφότερα πράγματα της ζωής: το φαγητό και τον έρωτα! Ταυτόχρονα η ταινία είναι σχεδόν σαν παραμύθι. Aπλά υπέροχο σινεμά!»
ΗΟF INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

«Το φαγητό και η αγάπη είναι τα συστατικά μιας γοητευτικής ταινίας για μια γυναίκα χωρίς μνήμη, που ξεκινά μια νέα ζωή σαν μαγείρισσα σε μια ταβέρνα κοντά στη θάλασσα.»
SYDNEY FILM FESTIVAL

Η «Πράσινη Θάλασσα» υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας βασισμένης σε λογοτεχνικό έργο στο Efebo d’ Oro
Η σκηνοθέτης της Πράσινης Θάλασσας, Αγγελική Αντωνίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος