«Η Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου» στο MET της Νέας Υόρκης

Από σήμερα, ως τις 17 Ιουλίου, θα παρουσιάζεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Met), η έκθεση με τίτλο «Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου».

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά 265 μοναδικά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν υπό την προστασία των ηγεμόνων των ελληνιστικών βασιλείων, με έμφαση στην αρχαία πόλη της Περγάμου.

Από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως την εποχή της Κλεοπάτρας, η έκθεση παρουσιάζει τρεις αιώνες της ελληνικής τέχνης. Το ένα τρίτο των εκθεμάτων προέρχονται από το Μουσείο της Περγάμου, γεγονός που σηματοδοτεί μια ιστορική συνεργασία των δυο μουσείων, του αμερικανικού και του γερμανικού, ενώ τα υπόλοιπα εκθέματα προέρχονται από εξέχοντα μουσεία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Μαρόκου, της Τυνησίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Γλυπτά από μάρμαρο, ορείχαλκο και πηλό, χρυσά κοσμήματα, γυάλινα αγγεία, έγγλυφους ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και πολύτιμα μέταλλα και νομίσματα, που αποκαλύπτουν την κληρονομιά των ελληνιστικών καλλιτεχνών, καθώς και την επιρροή τους στη ρωμαϊκή τέχνη, συνθέτουν την ποικιλία των εκθεμάτων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης παρουσιάζει μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις για παιδιά και οικογένειες, ξεναγήσεις για τους επισκέπτες με μειωμένη ή καθόλου όραση, καθώς και μία μουσική εκδήλωση με έργα του Σούμπερτ.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται επίσης η πραγματοποίηση διήμερου διεθνούς συμποσίου, το οποίο θα επικεντρωθεί στη γλυπτική και τις διακοσμητικές τέχνες της ελληνιστικής περιόδου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί κανείς να δει στη σχετική ιστοσελίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος