Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακόπτει τη λειτουργία της την 1η Σεπτεμβρίου 2016

H Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φέτος κλείνει 40 χρόνια ζωής, θα διακόψει τη λειτουργία της την 1η Σεπτεμβρίου 2016 λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.


Η Ορχήστρα ιδρύθηκε το 1976 από τον διάσημο μαέστρο Κλαούντιο Αμπάντο, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε 40 χρόνια λειτουργίας, πέρασαν από την ΟΝΕΕ περισσότεροι από 3.000 νέοι Ευρωπαίοι μουσικοί που επιλέχθηκαν μέσω απαιτητικών ακροάσεων, από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα. Σήμερα, πολλοί από αυτούς τους μουσικούς είναι επιφανείς μαέστροι, σολίστες και δάσκαλοι, και συνεργάζονται με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου.

Από το 1976 μέχρι και το 2013 η ΟΝΕΕ στηριζόταν οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Tο 2014 άλλαξε η χρηματοδοτική πολιτική και η μόνη πρόσβαση της Ορχήστρας σε κονδύλια ήταν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe , γεγονός που δημιούργησε πολλές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά της. Τον Απρίλιο 2016, η ΟΝΕΕ πληροφορήθηκε ότι διακόπτεται η χρηματοδότησή της. Έκτοτε, βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με την ΕΕ για εξεύρεση πόρων αλλά οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν γεννούν ελπίδες για το μέλλον της.

Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος για τις προσεχείς εμφανίσεις της Ορχήστρας, όπως η συναυλία στη Σλοβακία με αφορμή την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και η συναυλία στο Βρότσλαβ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016, οι υπεύθυνοι θεώρησαν ότι η ακύρωση της περιοδείας θα είχε, μακροπρόθεσμα, δυσμενή αντίκτυπο, τόσο για την ίδια την Ορχήστρα, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εντούτοις, χωρίς την υποστήριξη της ΕΕ η ΟΝΕΕ δεν μπορεί να επιβιώσει. Λόγω έλλειψης ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα διακόψει τη λειτουργία της την 1η Σεπτεμβρίου 2016, εκτός εάν η ΕΕ βρει λύση για την πάγια χρηματοδότησή της.

Ήδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #SaveEUYO και γενικότερης υποστήριξης της Ορχήστρας μέσω διαδικτυακών ψηφισμάτων και επιστολών διαμαρτυρίας σε ευρωπαίους αξιωματούχους.

Για περισσότερες πληροφορίες:

website: http://www.euyo.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/EuropeanUnionYouthOrchestra
Twitter: @EUYOtweets 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος