Η Νύχτα Ιδεών γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, διοργανώνει τη Νύχτα Ιδεών, το μεγάλο ετήσιο ραντεβού που είναι αφιερωμένο στις ανταλλαγές, το διάλογο και τη σύγχρονη σκέψη και προσκαλεί διανοούμενους και εμπειρογνώμονες του ευρωπαϊκού πολιτιστικού χώρου για να συζητήσουν δύο σημαντικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη επικαιρότητα:

(Ανα)δομούμε μαζί

Μια συζήτηση με θέμα «(Ανα)δομούμε μαζί» με συμμετέχοντες τους Νικόλαο Γιατρομανωλάκη, υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Alexandre Colliex, διεθνή διευθυντή του Manifesto Expo Paris, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Ελευσίνας, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023 και Σόφη Λάμπρου, ιδρύτρια του Impact Hub.

Την συζήτηση συντονίζει η Μαίρη Αδαμοπούλου, Δημοσιογράφος στο Πολιτιστικό Τμήμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Οι κοινωνίες μας υφίστανται σημαντικές αλλαγές και έχουν υποστεί οικονομικά, κλιματικά και κοινωνικά σοκ τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και η πανδημία COVID. Η κουλτούρα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μέσο για τη συνοδεία αυτών των αλλαγών.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει υπουργείο αρμόδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό. Ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης θα εξηγήσει τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει το υπουργείο του στην προώθηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και πώς αυτή η πολιτιστική πρόκληση μπορεί να βοηθήσει να αποκτήσει η Ελλάδα νέα ταυτότητα και νέα ώθηση μετά τα χρόνια της κρίσης. Μαζί του θα είναι ο κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός, Πρόεδρος της Ελευσίνας 2023, ο οποίος θα εξηγήσει πώς η επιλογή της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης θα επιτρέψει στην Ελευσίνα να συνεχίσει τον αστικό της μετασχηματισμό. Ο κ. Alexandre Colliex από το Studio Manifesto θα παρουσιάσει τα έργα επανεφεύρεσης των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει διευθύνει στη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες. Η Σόφη Λάμπρου, ιδρύτρια του Impact Hub, θα εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένα νέο οικοσύστημα επιχειρηματικών κοινοτήτων προσαρμοσμένο στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής μας.

Το Le Grand Continent είναι συλλογή διαλόγων που εκδίδεται από το 2019 από το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών Groupe d’études géopolitiques, το οποίο εδρεύει στην Ecole normale supérieure. Στην συλλογή αυτή περιλαμβάνονται μεγάλοι διάλογοι ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που διεξάγονται σε όλους τους χώρους από τη πολιτική και την έρευνα ώς τα μέσα ενημέρωσης και τη λογοτεχνία.

Η Νύχτα Ιδεών γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Εθνική κυριαρχία, ευρωπαϊκή κυριαρχία

Ένας σημαντικός διάλογος, σε συνεργασία με το Le Grand Continent* με θέμα «Εθνική κυριαρχία, ευρωπαϊκή κυριαρχία», ανάμεσα στον Γεώργιο Παγουλάτο, Καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επισκέπτη Καθηγητή στο Κολέγιο της Ευρώπης και Γενικό Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθώς και τον François Heisbourg, ειδικό σύμβουλο στο Ίδρυμα Στρατηγικής Έρευνας στο Παρίσι, Senior Adviser της Ευρώπης για το International Institute for Strategic Studies στο Λονδίν, οι οποίοι θα συνομιλήσουν για θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη.

Τον διάλογο συντονίζει η Αλεξία Κουλούρη, Δημοσιογράφος Βουλή TV, Προϊσταμένη του Τομέα Ενημέρωσης και Προβολής του Κοινοβουλευτικού έργου.

Παραφράζοντας τον Καρλ Μαρξ, ένα πολιτικό φάντασμα στοιχειώνει σήμερα την Ευρώπη: η κυριαρχία. Το αίσθημα της παράδοσης στις απρόσωπες δυνάμεις μιας διεθνοποιημένης αγοράς, η ευαλωτότητα στη λεηλασία των μεγάλων αναθεωρητικών ή ληστρικών δυνάμεων, ο φόβος των μεγάλων πλανητικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή ή οι δημογραφικές ανακατατάξεις, η επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη, η στέρηση της πολιτικής μας βούλησης: όλα αυτά τροφοδοτούν την αναζήτηση της επιστροφής σε υποτιθέμενες απλούστερες, αν όχι ευτυχέστερες εποχές.

Το ερώτημα είναι ακόμη πιο βασανιστικό, διότι ο πανάρχαιος φορέας της αμιγώς εθνικής κυριαρχίας δεν είναι ικανός να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις. Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή διάσταση είναι απαραίτητη. Πώς να αρθρώσουμε το κλασικό επίπεδο της εθνικής κυριαρχίας και την αναδυόμενη ευρωπαϊκή κυριαρχία; Αυτή είναι η μεγάλη πολιτική πρόκληση της στιγμής.

Είσοδος ελεύθερη – Ταυτόχρονη μετάφραση

Διαδικτυακή μετάδοση στο www.ifg.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος