Η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες στη Γαλλία

Η έξοδος της νέας ταινίας του Ρομάν Πολάνσκι στους γαλλικούς κινηματογράφους, από αυτή την εβδομάδα, προκαλεί έντονες αντιδράσεις καθώς μια Γαλλίδα φωτογράφος και πρώην ηθοποιός κατηγορεί τον σκηνοθέτη για βιασμό. Η Βαλεντίν Μονιέ έστειλε ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Parisien την προηγούμενη εβδομάδα, όπου αφηγείται το περιστατικό που συνέβη στο σαλέ του Πολάνσκι, στην Ελβετία, το 1975, όταν εκείνη ήταν 18 ετών. Μάλιστα, η γυναίκα ισχυρίζεται ότι ο Πολάνσκι ήταν τόσο βίαιος που νόμιζε ότι θα πεθάνει. Η Le Parisien μίλησε με τον τότε φίλο της Μονιέ, καθώς και με άλλους ανθρώπους από τον περίγυρό της, οι οποίοι όλοι επιβεβαίωσαν ότι τους είχε μιλήσει για το περιστατικό. Από την πλευρά του ο Πολάνσκι έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Χθες, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, η φεμινιστική οργάνωση Les Colleuses πραγματοποίησε διαμαρτυρία και εμπόδισε την είσοδο στον κινηματογράφο Le Champo, στο 5ο διαμέρισμα του Παρισιού όπου προβάλλεται η ταινία, «Κατηγορώ» (“Jaccuse”) κρατώντας πανό με την φράση «Κατηγορώ τον Πολάνσκι». “Θεωρώ ντροπιαστικό το γεγονός ότι ένας σκηνοθέτης που κατηγορείται από δώδεκα γυναίκες για βιασμό, βρίσκεται στη σκηνή και δέχεται συγχαρητήρια για την ταινία του”, εξηγεί μια από τις συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία. “Καλούμε όλους τους κινηματογράφους να μην προβάλλουν αυτή την ταινία, για να σταματήσουν να προβάλλουν το έργο ενός βιαστή”.

Η διαμαρτυρία κράτησε μια ώρα και κατά τη διάρκειά της, πολλοί από τους θεατές που περίμεναν να δουν την ταινία, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους αλλά τελικά ο κινηματογράφος ακύρωσε την προβολή. “Δεν είναι μια νίκη”, δήλωσε η Κλοέ, μέλος της ομάδας, “θα πούμε ότι είναι μια νίκη όταν οι βιαστές θα τιμωρούνται και όταν οι γυναίκες θα πάψουν να βιάζονται, τότε θα είναι μια νίκη.”

“Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι οι ισχυρισμοί αυτοί αφορούν γεγονότα 45 ετών”, δήλωσε έπειτα ο δικηγόρος του Πολάνσκι, Χερβέ Τεμίν. “Λυπάμαι για τη δημοσίευση αυτών των κατηγοριών στην Le Parisien την παραμονή της πρεμιέρας της ταινίας στους κινηματογράφους.” Ο Τεμίν δήλωσε μάλιστα στο CNN, ότι ο σκηνοθέτης σκέπτεται να δράσει νομικά κατά της γαλλικής εφημερίδας. Τέλος, ο πρωταγωνιστής της ταινίας Ζαν Ντιζαρντέν και ο συμπρωταγωνιστής του Λουί Γκαρέλ, ακύρωσαν τις συνεντεύξεις στα γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια TF1 και BFMTV αντίστοιχα.

ΠΗΓΕΣ: Francetvinfo, CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος