Η μεγάλη δωρεά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο ΕΜΣΤ – Πώς περιγράφει τη συλλογή του στην ΕΡΤ (video)

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συλλέκτες έργων σύγχρονης τέχνης, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δώρισε ένα μεγάλο μέρος της Συλλογής του σε τρία μουσεία του εξωτερικού και στο ΕΜΣΤ. Από τα 350 έργα που θα κοσμούν κορυφαία μουσεία, τα 140 θα παραμείνουν μόνιμα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ο ίδιος μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» για την σημαντική αυτή πολιτιστική προσφορά.

Ο διαμοιρασμός των έργων στα μουσεία (Γκουγκενχάιμ, MCA, Tate) έγινε μετά από επεξεργασία από την ομάδα συνεργατών της συλλογής Δασκαλόπουλου. Τα μουσεία είχαν επίσης την ευκαιρία να κάνουν τη δική τους τελική επιλογή από τον ευρύτερο κατάλογο έργων που προσφέρθηκε αρχικά.

Όπως ανέφερε στην Ματίνα Καλτάκη ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η απόφασή του να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της Συλλογής έργων σύγχρονης τέχνης, που ξεκίνησε το 1994, σε δημόσια μουσεία, πηγάζει από την πεποίθησή του ότι «Η τέχνη αποκτά νόημα και επιρροή μόνο μέσα από τη συνδιαλλαγή της με το κοινό. Γι’ αυτό η τέχνη περισσότερο από ιδιοκτήτες, χρειάζεται κοινωνούς. Μέσω της δωρεάς, τα έργα θα είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, θα έχουν την απαραίτητη φροντίδα ώστε να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές και θα παραμείνουν σε διάλογο με την τέχνη του μέλλοντος».

Και όπως είπε, «τα τριάντα χρόνια που πρόκοψα στη δουλειά μου είχα ταυτόχρονα τον παράλληλο κόσμο της τέχνης που μου έδινε άλλη έμπνευση και συγκινήσεις».

Ρεπορτάζ: Ματίνα Καλτάκη | Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος