Η Κομοτηνή έχει τη δική της “Νίκη της Σαμοθράκης” δια χειρός Άγγελου Γεωργίου

Στο υπόγειο του Μεγάρου Στάλιου, όπου στεγάζεται η Παπαδριέλειος Βιβλιοθήκη και ο Σύλλογος καλλιτεχνών Νομού Ροδόπης «Αθηνίων», ο Άγγελος Γεωργίου, ταμίας στο Σύλλογο και υπεύθυνος του εργαστηρίου ελαιογραφίας, δημιουργεί τη δική του Νίκη.

Η Νίκη της Σαμοθράκης, μια αναπαράσταση του γνωστού έργου που εκτίθεται  στο Μουσείο του Λούβρου. «Ήταν μια προσπάθησα να δώσω ένα γεωμετρικό κώδικα που να αποδίδει την αρμονία. Στο έργο υπάρχει η χρυσή τομή. Μπορεί να μετρηθεί, η διάταξη των χεριών, έγινε με γεωμετρικούς κανόνες. Ο γεωμετρικός κώδικας είναι αυστηρά δοσμένος στο έργο» δήλωσε ο κος Γεωργίου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (11-5-2021). Όπως είπε «Δεν υπάρχει έργο στην αρχαιότητα που να μην έχει τέτοια δομή. Ειδικά αυτό το έργο, δημιούργημα της εποχής του 190 π.Χ. «Δεν ξέρουμε ποιος το έφτιαξε, αλλά φαίνονται στο έργο στοιχεία που έχει «πάρει» ο δημιουργός του από τον Πραξιτέλη, από τον Πολύκλητο και την Νίκη του Πα ιονίου, καθώς και τις Καρυάτιδες. Είναι έντονη η κίνηση στο έργο. Η αρμονία που δίνω εγώ στην κίνηση είναι ότι βαδίζει και βρίσκεται στην πλώρη του πλοίου. Μετά από μια ναυμαχία προφανώς νικηφόρα για κάποιους κι εκείνη αντικρίζει το στόλο» εξήγησε ο κος Γεωργίου μιλώντας για το έργο του.

Η Κομοτηνή έχει τη δική της “Νίκη της Σαμοθράκης” δια χειρός Άγγελου ΓεωργίουΠαράλληλα, ο ίδιος, όπως είπε, μελέτησε το πρωτότυπο θέλοντας να δει ποιος είναι ο γεωμετρικός κώδικας, ποια είναι η δομή που υπάρχει εσωτερικά, δίνοντας τη δική του «λύση».
Χρησιμοποίησε για τη δημιουργία του οικοδομικά υλικά. «Δεν θα μπορούσα για αιώνες σε αυτή τη ζωή να περιμένω μάρμαρο για να το κάνω. Και να μου το έδιναν τώρα είναι τόσο μεγάλη η δυσκολία που δεν έχω την εμπειρία και δεν θα τολμούσα πάνω στο μάρμαρο. Βρήκα ό,τι πιο φθηνό υπάρχει που είναι υλικά οικοδομών». Το έργο του όπως λέει « Φαίνεται να αντέχει» βάζοντας πάνω του και ειδικά βερνίκια για την στεγανότητά του τις προσεχείς ημέρες.

Η Κομοτηνή έχει τη δική της “Νίκη της Σαμοθράκης” δια χειρός Άγγελου ΓεωργίουΗ δική του Νίκη της Σαμοθράκης έχει 2,5 μέτρα ύψος, με τη βάση θα αγγίζει τα 3,5 μέτρα, και θα  ζυγίζει 500 κιλά. «Το πρωτότυπο είναι έργο ανυπέρβλητο. Πολλά μέρη έλλειπαν και οι Γάλοι έδωσαν τη δική τους ερμηνεία. Το μπούστο θεωρώ ότι έπρεπε να φαίνεται, οι Γάλοι το έχουν καλύψει εμείς στη Θράκη θεωρούμε δική μας τη Νίκη και παίρνουμε κάποιες πρωτοβουλίες και με αρέσει έτσι όπως την έχω αποδώσει» δήλωσε.
Όπως σημείωσε το έργο του έγινε και για να βοηθήσει να αυξηθεί η επι-σκεψιμότητα στο χώρο. «Θέλουμε να υπάρχει στην αυλή παρέα με τον «Τοξοβόλο» του κ. Ασσαριωτάκη». Όσον αφορά στην εορταστική συγκυρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821;

Η Κομοτηνή έχει τη δική της “Νίκη της Σαμοθράκης” δια χειρός Άγγελου Γεωργίου«Το 1821 ήταν μια χρονιά Επανάστασης και νίκης θα μπορούσε να συνδυαστεί αυτή η χρονιά και με τα 200 χρόνια. Η νίκη σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο πάντα κάτι συμβολίζει. Η νίκη είναι κάτι που επιδιώκουμε. Μακάρι να συνοδευτεί με τη νίκη κατά της Πανδημίας. Να μπορέσουμε να ανασάνουμε να είμαστε πιο άνετοι» δήλωσε χαρακτηρίζοντας το έργο τους σαν «Αντίδωρο». Όπως είπε: «Να προσφέρουμε στην κοινωνία, στους δημότες που είμαστε εδώ, που μας έδειξαν την εμπιστοσύνη. Είναι μεγάλη η ανάγκη να ευχαριστήσω το δήμο για την συμπαράσταση του και την εμπιστοσύνη που μας περιέβαλε κλείσαμε ήδη έξι χρόνια».
Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος