Η Κλεονίκη Δεμίρη μιλά στο ertnews.gr για τις συναυλίες και τα νέα της τραγούδια

Mια νότα ασιοδοξίας έρχεται και βάζει στο φετινό καλοκαίρι η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Κλεονική Δεμίρη με τα τραγούδια της. «Ένα πάρτυ στην πλατεία», «Όλα θα πάνε μια χαρά», «Για πάντα καλοκαίρι» είναι κάποια από τα κομμάτια που έρχονται στον απόηχο ενός δύσκολου χειμώνα να γεμίσουν το κοινό με χαμόγελα και κέφι. Η ίδια μίλησε για τη δουλειά της αλλά και τις συναυλίες που θα δώσει στο ertnews.

Αν μπορείτε μιλήστε μας για την τελευταία σας δισκογραφική δουλειά. Πώς προέκυψε; «Μαγική συνταγή» ο τίτλος της…

Η «Μαγική Συνταγή» προέκυψε σε κάποια «μαγικά» Χριστούγεννα, όταν άκουσα τα τραγούδια της Βιργινίας Καραγιώργου, σε στίχους της Κατερίνας Καναβούρα, πρωτοεμφανιζόμενες και οι δύο στη δισκογραφία. Μου άρεσαν τόσο πολύ που αποφάσισα να τα ηχογραφήσω αμέσως. Στην συνέχεια άρχισα να ψάχνω για τραγούδια και να μιλάω με φίλους συνθέτες και στιχουργούς ακούγοντας και συζητώντας μαζί τους, αλλά και με τους φίλους μουσικούς που συμμετέχουν στο δίσκο. Έτσι αποφάσισα να κάνω έναν δίσκο με τραγούδια που να μου αρέσουν από το πρώτο άκουσμα και χωρίς κανένα άλλο κριτήριο…

Διάλεξα δεκατρία τραγούδια γι’ αυτή τη δουλειά και στο τέλος μου προέκυψε και το δικό μου «Όλα Θα Πάνε Μια Χαρά». Αυτό το άλμπουμ είναι η αλληλεπίδραση όλων αυτών των χρόνων δουλειάς, συναυλιών και συνεργασιών με πολλούς δημιουργούς και μουσικούς. Ό,τι μου άρεσε πολύ από το πρώτο άκουσμα είναι κομμάτι αυτού του άλμπουμ.

Στη «Μαγική Συνταγή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος», καταθέτουν την έμπνευσή τους 16 συνθέτες και στιχουργοί που με εμπιστεύθηκαν, με στήριξαν και τους ευχαριστώ πολύ! Κάποιοι ήταν συνεργάτες και φίλοι και κάποιους τους γνώρισα, με την αφορμή αυτού του άλμπουμ.

Μίκης Θεοδωράκης, Νίκος Πλατύραχος, Γιάννος Αιόλου, Γιώργος Καγιαλίκος, Σοφία Καμαγιάννη, Βιργινία Καραγιώργου, Νίκος Πιτλόγλου είναι οι συνθέτες που συμμετέχουν στη «Μαγική Συνταγή». Και οι στιχουργοί: Κώστας Φασουλάς, Γιάννης Θεοδωράκης, Ανδρέας Ταρνανάς, Βασίλης Σπανός, Κατερίνα Καναβούρα, Θάνος Ζήσης, Μακάριος Σιγάλας, Όλγα Μιχελή. Τους στίχους υπογράφουν επίσης ο Γιάννος Αιόλου και ο Γιώργος Καγιαλίκος. Άφησα στο τέλος το μοναδικό ποίημα του Κωστή Παλαμά, «Το σπίτι που γεννήθηκα», απόσπασμα του οποίου μελοποίησε η Σοφία Καμαγιάννη.

Αυτό το άλμπουμ μου άνοιξε κι έναν άλλο δρόμο. Άρχισα να γράφω δικά μου τραγούδια και έτσι προέκυψε το «Όλα Θα Πάνε Μια Χαρά» και το «Της Ζωής Τα Τείχη» που είναι κομμάτια του δίσκου και αργότερα τα singles «Για Πάντα Καλοκαίρι» και «Ένα Πάρτυ Στην Πλατεία» που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα με δύο νέα βίντεο κλιπ.

Ο τίτλος του δίσκου προέκυψε όταν ολοκληρώθηκε η δημιουργία του album και άκουσα πολλές φορές όλα τα τραγούδια με την τελική σειρά τους. Είχα να κάνω με πολλούς διαφορετικούς δημιουργούς, πολλούς μουσικούς που έπαιξαν στον δίσκο και ποικιλία ρυθμών. Αυτή η δουλειά είναι ένα μαγείρεμα με πολλά υλικά που μάλλον πέτυχε! Έτσι τουλάχιστον μου λένε όσοι έχουν ακούσει τον δίσκο.

Ξεχωρίζετε κάποια από τα τραγούδια του δίσκου και γιατί;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα! Τα ερωτεύτηκα όλα από την πρώτη ακρόαση! Είχα τόσο μεγάλη χαρά να τα ηχογραφήσω και να κυκλοφορήσει ο δίσκος… Σκέφτομαι επίσης να κάνω τον χειμώνα ένα επόμενο κλιπ με κάποιο από αυτά, αλλά δεν ξέρω ποιο να διαλέξω…

«Όλα θα πάνε μια χαρά» ένα από τα τραγούδια που αγαπήθηκαν. Ένα κομμάτι που ίσως να αποκτά και μια ιδιαίτερη σημασία λόγω της πανδημίας και των καταστάσεων που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα… Είστε αισιόδοξη για τον χώρο του πολιτισμού που «χτυπήθηκε» πολύ από τον κορονοϊό είναι η αλήθεια… Θα τα καταφέρει; Θα τα καταφέρουν οι καλλιτέχνες;

Πραγματικά το «Όλα Θα Πάνε Μια Χαρά» αγαπήθηκε πολύ. Είναι ένα χαρούμενο, αισιόδοξο τραγούδι που έγραψα σε μια περίοδο της ζωής μου που αντιμετώπιζα δυσκολίες και αποδείχθηκε τελικά το γούρι αυτού του δίσκου.

Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη πάντα και να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις. Πρέπει να αγωνιστούμε, να δουλέψουμε για να επιβιώσει ο πολιτισμός, ο καθένας από την πλευρά του. Ναι, θα τα καταφέρει η τέχνη, με πολλή δουλειά από όλους μας, δημιουργώντας επίσης συνεχώς και με την απαραίτητη στήριξη φυσικά που πρέπει να διεκδικήσουμε. Είναι απαραίτητο επίσης νέοι ταλαντούχοι άνθρωποι να βγουν στο φως, να ακούσουμε, να δούμε την δουλειά τους.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Μήπως προγραμματίζετε κάποιες συναυλίες;

Έχω προγραμματίσει κάποιες συναυλίες, αν και δύσκολες οι συνθήκες και αυτό το καλοκαίρι.
Την Κυριακή 25/7 ήμουνα στην Αστυπάλαια, στις 22/8 με πανσέληνο στην Καλλιθέα, 4/9 στο Παλαιό Φάληρο και 6/9 στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Κω και έρχονται κι άλλες… Υπάρχουν κάποια σχέδια για έναν επόμενο δίσκο και προτάσεις για κάποιες συναυλίες εκτός Ελλάδας αλλά και για νέες συνεργασίες.

Μια ευχή για το φετινό καλοκαίρι στους αναγνώστες του ertnews.

Να κρατήσουμε σαν φυλαχτό μέσα μας τον παιδικό μας εαυτό και θα είναι Για Πάντα Καλοκαίρι και Όλα Θα Πάνε Μια Χαρά! Και όταν τελειώσει όλο αυτό το κακό όνειρο να κάνουμε Ένα Πάρτυ Στην Πλατεία! Ακούστε το «Για Πάντα Καλοκαίρι» και ζήστε το καλοκαίρι όπου και να βρίσκεστε! Σας ευχαριστώ πολύ!

Ποια είνα η Κλεονίκη Δεμίρη

Η Κλεονίκη Δεμίρη είναι μέλος της χορωδίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ) από το 2000 και υπήρξε μέλος της Χορωδίας του Ελληνικού Φεστιβάλ καθώς και του συνόλου Λυρικών Καλλιτεχνών του Παναγή Μπαρμπάτη.

Έχει τραγουδήσει σε όλη την Ελλάδα σε πληθώρα μουσικών φεστιβάλ, σε πολλές μουσικές σκηνές και θέατρα της Αθήνας με ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο, καθώς επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο θέατρο Βadminton και στο εξωτερικό (Παρίσι, Αμμάν της Ιορδανίας, Φλωρεντία, Μόντρεαλ, Βρυξέλλες, Τίρανα, Σκόπια κ.α.).

Συμμετείχε επίσης στην όπερα “Ορέστεια” του Γιάννη Ξενάκη στο Montpelier ως μια από τις τρεις κορυφαίες (Θέατρο “Opera Berlioz”).

Έχει τραγουδήσει σε μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ.

Έχει συνεργαστεί με τους συνθέτες: Νίκο Πλατύραχο, Σοφία Καμαγιάννη, Γιάννο Αιόλου, Βιργινία Καραγιώργου, Νίκο Πιτλόγλου, Γιώργο Κωνσταντινίδη, Γιώργο Καγιαλίκο, Δημήτρη Μαραμή, Δημήτρη Παπαδημητρίου Βασίλη Τσαμπρόπουλο.

Έχει εμφανιστεί επί σκηνής με τους Διονύση Σαββόπουλο, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μιρέλα Πάχου, Σοφία Παπάζογλου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, κα.

Έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με τους Τangarto Quintet, τoυς Athens Tango Εnsemble, την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, καθώς και με πολλά άλλα μουσικά σχήματα της Ελλάδας.

Αρχές του 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ, «Μαγική Συνταγή» από τις εκδόσεις «Μετρονόμος».

Η Κλεονίκη Δεμίρη μιλά στο ertnews.gr για τις συναυλίες και τα νέα της τραγούδια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος