Η Κίνα άλλαξε το φινάλε του Fight Club

Οι Κινέζοι θαυμαστές του Fight Club, της κλασικής καλτ ταινίας του Ντέιβιντ Φίντσερ, εξοργίστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν παρατήρησαν ότι σε μια έκδοση της ταινίας που διατίθεται στη δημοφιλή κινεζική πλατφόρμα streaming Tencent Video, έχει αλλάξει το εμβληματικό φινάλε.

Το φινάλε της ταινίας Fight Club σόκαρε το κοινό όταν η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους το 1999. Στις τελευταίες σκηνές της ταινίας, ο αφηγητής (Έντουαρντ Νόρτον), συνειδητοποιεί ότι ο χαρακτήρας του Τάιλερ Ντέρντεν (Μπραντ Πιτ) είναι το φανταστικό alter ego του και τον σκοτώνει. Στην τελευταία σκηνή, ο αφηγητής παρακολουθεί μαζί με τη φίλη του (Έλενα Μπόναμ Κάρτερ), την ανατίναξη ενός συμπλέγματος ουρανοξυστών, μέρος του σχεδίου του Ντέρντεν να καταστρέψει τον καταναλωτισμό, διαγράφοντας τα χρέη όλου του κόσμου.

Σύμφωνα με το CNN, η σκηνή της έκρηξης έχει αφαιρεθεί στην έκδοση που διατίθεται στο Tencent Video. Αντ’ αυτού, έχει αντικατασταθεί με μια λεζάντα που εξηγεί στο κοινό ότι οι αρχές έφτασαν εγκαίρως για να αποτρέψουν την έκρηξη.

«Χάρη στο στοιχείο που έδωσε ο Τάιλερ, η αστυνομία κατάλαβε γρήγορα το όλο σχέδιο και συνέλαβε όλους τους εγκληματίες, αποτρέποντας με επιτυχία την έκρηξη της βόμβας», αναφέρει η λεζάντα. «Μετά τη δίκη, ο Τάιλερ στάλθηκε σε ένα φρενοκομείο για ψυχολογική θεραπεία και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το 2012».

Η Κίνα άλλαξε το φινάλε του Fight Club
(CNN)

Το νέο φινάλε έχει εξοργίσει ορισμένους θεατές.

«Αυτό είναι γελοίο», έγραψε ένας χρήστης άτομο στη σελίδα της Tencent Video. Ένας άλλος αποκάλεσε την αλλαγή αυτή, «ντροπή στην ιστορία του κινηματογράφου».

«Κανείς δεν θέλει να πληρώσει χρήματα για να παρακολουθήσει μια κλασική ταινία που έχει καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό», έγραψε ένας άλλος στο Douban, έναν ιστότοπο κριτικών ταινιών.

Η Tencent αρνήθηκε να σχολιάσει την αλλαγή αυτή. Το CNN απευθύνθηκε επίσης στη Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας, τη ρυθμιστική αρχή του Διαδικτύου που επιβλέπει τις πλατφόρμες streaming, καθώς και στη Διοίκηση Κινηματογράφου της Κίνας, αλλά καμία από τις δύο κυβερνητικές υπηρεσίες δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Αν και δεν είναι σαφές πώς ή πότε έγινε η επεξεργασία, δεν είναι ασυνήθιστο για τις ξένες ταινίες να υφίστανται αυστηρή λογοκρισία πριν κυκλοφορήσουν στην Κίνα. Οι κινεζικές εταιρείες που κατέχουν τα δικαιώματα των διεθνών ταινιών στη χώρα, συχνά αυτολογοκρίνονται για να ικανοποιήσουν τις ρυθμιστικές αρχές.

Σύμφωνα με την έκδοση της ταινίας που διατίθεται στο Tencent Video, ο κινέζος εκδότης του Fight Club είναι η Pacific Audio & Video Co., μια εταιρεία με έδρα την πόλη Guangzhou και συνδέεται με την κρατική εταιρεία Guangdong Radio and Television.

Μια υπάλληλος της Pacific Audio & Video δήλωσε στο CNN ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει την κυκλοφορία της ταινίας στην πλατφόρμα streaming. Είπε, ωστόσο, ότι η εταιρεία δεν κατέχει πλέον τα δικαιώματα για την κυκλοφορία της ταινίας σε DVD στη χώρα, τα οποία απέκτησε πριν από μια δεκαετία.

Ωστόσο, η ταινία είχε προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαγκάης το 2006, σε μια εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν ο Έντουαρντ Νόρτον και άλλοι αστέρες του Χόλιγουντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κινεζικών μέσων ενημέρωσης εκείνη την εποχή.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος