Η Hanna K. του Γαβρά στη λίστα με τις σημαντικότερες ταινίες για την Παλαιστίνη

Η ταινία Hanna K. του Κώστα Γαβρά είναι στη λίστα με τις υποψηφιότητες για τις 10 σημαντικότερες ταινίες που αναδεικνύουν τα ζητήματα της Παλαιστίνης

Για τα 75 χρόνια παλαιστινιακού κινηματογράφου διεξάγεται αυτές τις μέρες μια ψηφοφορία για τις 10 σημαντικότερες ταινίες που αναδεικνύουν τα ζητήματα της Παλαιστίνης. Ανάμεσα στις ταινίες και μία του δικού μας Κώστα Γαβρά.

Η ταινία Hanna K., διανεμήθηκε το 1983. Καταπιάνεται με το παλαιστινιακό ζήτημα ιδωμένο μέσα από το σύμπλεγμα ενός ερωτικού τριγώνου. Μια αμερικανοεβραία δικηγόρος αναλαμβάνει τη νομική εκπροσώπηση ενός νεαρού Παλαιστίνιου, ο οποίος έχει κάνει αγωγή κατά του κράτους του Ισραήλ και ζητά να του αναγνωριστεί το δικαίωμα να ζήσει στα πατρογονικά του εδάφη της Δυτικής Οχθης. Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Ισραήλ, ένας ξιπασμένος Εβραίος, είναι εραστής της Χάννα. Η ταινία ήταν υποψήφια για το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Ανάμεσα στους υποψηφίους και ο Ελία Σουλειμάν, η Najwa Najjar, o Julian Schnabel, o Tawfik Abu Wael αλλά και ο Jean Luc Gοdard.

Η λίστα περιλαμβάνει ταινίες όπως «Το Κορίτσι από την Παλαιστίνη» του 1948 σε σκηνοθεσία Mahmour Zulfikar μέχρι και τα πρόσφατα «Amira» και «Huda’s Salon» που διανεμήθηκαν και στη χώρα μας την τρέχουσα σεζόν.

Οι σημαντικότερες 10 ταινίες θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος