Η “Γκάμπυ” ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη” θα παρουσιάζεται από 1-15 Μαίου η «Γκάμπυ» της Κίρκης Καραλή, η οποία είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο της Γαβριέλλας Ουσάκοβα «Η ζωή μου» και από ήρωες των χρονογραφημάτων του Νίκου Τσιφόρου.

Το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μια μοναδική γυναίκα, που έζησε -ως ιέρεια του έρωτα- για έξι δεκαετίες, την κοινωνική, πολιτική και οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας και βραβεύτηκε με το μετάλλιο της Ελληνικής Προεδρίας για τη δράση της. Την ιστορία της “Γκάμπυ”, αυτού του αντισυμβατικού πνεύματος που πλάνεψε τους άντρες του περασμένου αιώνα, ανεβάζουν στη σκηνή, ως ένα πρόσωπο, η Γωγώ Μπρέμπου, η Λίλα Μπακλέση και ο Χρήστος Σιμαρδάνης, σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή. Μαζί τους, οι Βαγγέλης Αμπατζής, Μανώλης Κλωνάρης, Χρήστος Παληογιάννης, Γιώργος Σαββίδης και Άλεξ Τριανταφύλλου.

Η “Γκάμπυ” ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Λίγα λόγια για το έργο

Η Γκάμπυ γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια, μια εποχή που η ελευθερία και η ανεξαρτησία των γυναικών έμοιαζε παράλογη. Σε νεαρή ηλικία, κάνει μια «επιλογή ανεξαρτησίας»: μακριά από οικογένεια, από εργοδότες (έγινε η ίδια και «επιχειρηματίας» και «προϊόν») και από έρωτες που πληγώνουν, παίρνει έναν δρόμο που της δίνει όλα όσα θέλει και κρατά μακριά της όλα αυτά στα οποία έμαθε να αμύνεται. Τα χρόνια περνούν, γίνεται γνωστή σε πολλές γενιές ανδρών -είτε για τις ασύγκριτες υπηρεσίες της, ή για το μήνυμα του αυτόματου τηλεφωνητή της-, δεν κάνει διακρίσεις στην πελατεία της και δέχεται στο σπίτι της από βοσκούς μέχρι πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας. Είναι βαθιά θρησκευόμενη, βοηθά τα παιδιά της γειτονιάς της, καλύπτει τα ιατρικά έξοδα των άπορων γειτόνων της, ενώ κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, εκμεταλλεύεται τις επαφές της με τις ναζιστικές αρχές προκειμένου να αποκαλύπτει μυστικά σε μέλη της Αντίστασης. Κάπου στα μέσα της πολυτάραχης ζωής της, το 1960, ο εαυτός της σε μικρή ηλικία και ο εαυτός της σε μεγάλη ηλικία, φτάνουν στο σπίτι της, φέρνοντας μαζί τους τις αναμνήσεις μιας περασμένης ευτυχίας και το μέλλον μιας μονότονης ηρεμίας. Η Γκάμπυ, μια επαγγελματίας του έρωτα, κάνει μαζί τους την ανασκόπηση της ζωής της, μέχρι που μια νύχτα, βρίσκεται δολοφονημένη στο σπίτι της, στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Αν είχε αφήσει ένα σημείωμα, πριν φύγει, αυτό θα έλεγε: «Μείνατε ευαίσθητοι».

Η “Γκάμπυ” ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεωνΗ παράσταση

Στην παράσταση η κεντρική ηρωίδα, χωρίζεται σε τρεις ηθοποιούς: τη Λίλα Μπακλέση, τη Γωγώ Μπρέμπου και τον Χρήστο Σιμαρδάνη. Ο χωρισμός του ρόλου σε τρεις ηθοποιούς δεν είναι μόνο ηλικιακός. Οι τρεις τους διατυπώνουν σκηνικά τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα της ηρωίδας. Η Μπακλέση αντιπροσωπεύει τη φιλοδοξία και το τσαγανό της νεαρής Γκάμπυ, ο Σιμαρδάνης μια λιγότερο γήινη και περισσότερο αλλόκοτη πλευρά της, ενώ η Μπρέμπου, σύμβολο μιας διαχρονικής θηλυκότητας, μοιάζει ανάμεσά τους σκοτεινή και ανεξιχνίαστη. Το έργο διαπερνά την περίοδο 1930-1990, σκιαγραφώντας την κοινωνική φυσιογνωμία και την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας, υπό το πρίσμα του λόγου και του βλέμματος μιας ιέρειας του έρωτα.

Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου – Κίρκη Καραλή

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή

Κίνηση: Τατιάννα Μύρκου

Σκηνικά: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου

Κοστούμια: Ηλέκτρα Λαμπριανίδου

Βίντεο: Ειρήνη Στείρου

Φωτογραφίες: Μαριλένα Βαϊνανίδη

INFO

ΓΚΑΜΠΥ

Είδος: Κοινωνικό

Έναρξη παραστάσεων: 1 Μαΐου 2016

Διάρκεια: 110′

Διάλειμμα: 10′

Τελευταία παράσταση: 15 Μαΐου 2016

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος: 15,00 ευρώ

Εκπτωτικά: 12,00 ευρώ (συνταξιούχοι), 10,00 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι), 5,00 ευρώ (φοιτητές δραματικών σχολών και Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ.)

Παρέες (5+ άτομα): 10,00 ευρώ

Πληροφορίες: 6948515500 και 6977620373

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ “ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ”

Μεταμορφώσεως 7-9, Θεσσαλονίκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ