«Η Φευγαλέα φύση της Ζωής / the Transient nature of Life»: Η έκθεση της Μαρίας Σταμάτη στο Παρίσι

Την έκθεση «Η Φευγαλέα φύση της Ζωής / the Transient nature of Life» παρουσιάζει η Μαρία Σταμάτη και η Γκαλερί Δεσμός σας προσκαλεί την Τρίτη 28 Μαϊου 2024, στις 18:00 να την απολαύσετε. Η ροή του χρόνου, η μνήμη και οι σχέσεις είναι στο επίκεντρο των έργων που εκθέτει η καλλιτέχνιδα στο Παρίσι σε μία site specific έκθεση, ειδικά σχεδιασμένη για τον συγκεκριμένο χώρο και αντλεί έμπνευση από το ιστορικό βιβλιοπωλείο του εκθεσιακού χώρου, που βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού και το 14ο διαμέρισμα.

Οι τρεις ενότητες της έκθεσης λειτουργούν εννοιολογικά και μορφολογικά ως συγκοινωνούντα δοχεία από όπου ξετυλίγεται το νήμα της αφήγησης. Το πλέγμα και τα νήματα συνδέουν νοηματοδοτήσεις και εννοιολογικούς άξονες με κοινό σημείο την εξπρεσιονιστική γραφή. Η υλικότητα συντείνει στην δημιουργία ενός κόσμου που προβάλει την αέναη πορεία της ζωής. Το φευγαλέο αποτύπωμα, η λιτότητα, το μικρό και το ασήμαντο αποτυπώνονται σε ένα δίπτυχο λευκών έργων.

«Η Φευγαλέα φύση της Ζωής / the Transient nature of Life»: Η έκθεση της Μαρίας Σταμάτη στο Παρίσι

Τα έξι μαύρα έργα που βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης, παραπέμπουν σε βιβλίο που ξεδιπλώνεται στον χώρο σαν ιστορία. Αποτελούν ένα εικαστικό μυθιστόρημα, που πηγάζει από την διττή φύση της εικαστικού και της σχέσης της και με την ποίηση και τον γραπτό λόγο. Η Μαρία Σταμάτη δημιουργεί μία «οπτική αφήγηση» από κολλάζ, χαρτιά και μελάνια με πολλά διαφορετικά στοιχεία και εικόνες, που παραπέμπουν στον κύκλο της ζωής.

Η έκθεση ολοκληρώνεται οπτικά, με ένα έργο όπου το οικοδομικό πλέγμα αποτελεί τον «καμβά» για την εγγραφή ενός συμπλέγματος λέξεων και έχει άμεση αναφορά στην γλώσσα. Ο λόγος, καταγράφει για την Σταμάτη, τον κόσμο στην συνείδησή μας, είναι το μέσον που επικοινωνούμε και εκφραζόμαστε και τελικά «θεραπευόμαστε (και) μέσω της γλώσσας».

«Η Φευγαλέα φύση της Ζωής / the Transient nature of Life»: Η έκθεση της Μαρίας Σταμάτη στο Παρίσι

Το Βιβλιοπωλείο ΔΕΣΜΟΣ το δημιούργησε ο κ. Γιάννης Μαυροειδάκος το 1983 και είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό βιβλιοπωλείο. Είναι ένας εκδοτικός οίκος, ένα λογοτεχνικό περιοδικό, ένα μικρό σχολείο, μία γκαλερί και ένα στέκι για τους φίλους της Ελλάδας. Σαράντα χρόνια τώρα, αυτός ο χώρος είναι η στέγη και το καταφύγιο της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη γαλλική πρωτεύουσα. Από το βιβλιοπωλείο και την γκαλερί, έχουν περάσει σημαντικοί Έλληνες και Γάλλοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες, όπως ο Κώστας Αξελός, ο Άδωνις Κύρου, ο Βασίλης Αλεξάκης, η Κλοντ Μοσέ, ο Ζακ Λακαριέρ, ο ΖανΠολ Βερνάν, ο Ανδρέας Κέδρος και πολλοί άλλοι.

Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου, Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων και ταμίας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (ΑICA HELLAS)

Διάρκεια Έκθεσης: 28/5-10/6/2024

Εγκαίνια: Τρίτη 18:00-21:00

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 15:00-19:00

Κυριακή: Κλειστά

Διεύθυνση: 14 Rue Vandamme, 75014, Παρίσι

Τηλ: 0033 01 43 20 84 04

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος