Η ευρωπαϊκή ιδέα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν

Ποια Ευρώπη θέλουμε; Θέλουμε να είμαστε σε μια Ευρώπη όπου όλοι θα έχουν τη θέση τους; Μια Ευρώπη που δεν θα μας επιβάλλει αποφάσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε;

Στην θεατρική παράσταση «Εμείς, η Ευρώπη, συμπόσιο των λαών», που έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 6 Ιουλίου στο φετινό φεστιβάλ της Αβινιόν, ο θεατρικός συγγραφέας Λοράν Γκοντέ απαντά σε αυτά τα ερωτήματα με ένα ποίημα. Ο Ρολάν Οζέ σκηνοθετεί μια ομάδα ηθοποιών διαφόρων ηλικιών κι εθνικοτήτων που μιλούν για το “Εμείς, η Ευρώπη”, ένα έργο που μιλά για την τραγωδία και την ελπίδα και το οποίο αποτυπώνει επιθυμίες και  εικόνες, οι οποίες επαναπροσδιορίζουν τη δυνατότητα μιας συλλογικής ιστορίας.

Πρόκειται για μια πολυφωνική παράσταση που μεταμορφώνει το κοινό σε ποιητές-πολίτες, φορείς μιας επικείμενης αλλαγής. Ένα μωσαϊκό γλωσσών για μια διαφορετική Ευρώπη όπου η τέχνη ενισχύει το πολιτικό, με την ελπίδα ότι το δεύτερο θα αρχίσει να λαμβάνει υπόψη την ύπαρξη του καθενός.

Η ευρωπαϊκή ιδέα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν

Σε κάθε παράσταση εμφανίζεται και μια άλλη προσωπικότητα που καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Πρώτος καλεσμένος ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μοιράστηκε το όραμά του για την Ευρώπη, με το κοινό της παράστασης. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερασπίστηκε το ευρωπαϊκό σχέδιο που απειλείται όπως είπε χαρακτηριστικά από τον «εθνικισμό που έχει εγκατασταθεί στην Ευρώπη». Ο Ολάντ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι «αυτό που θέλαμε από την Ευρώπη ήταν να ενωθεί για να καλωσορίσει τους πρόσφυγες και να κάνει το καθήκον της με αξιοπρέπεια, ακολουθώντας κοινούς κανόνες για την ανακατανομή των προσφύγων. Δεν καταφέραμε όμως να λύσουμε αυτό το πρόβλημα εγκαίρως».

Άλλες προσωπικότητες που εμφανίζονται είναι και η στρατευμένη κατά της παγκοσμιοποίησης συγγραφέας Σούζαν Τζορτζ, η Γερμανίδα πολιτική επιστήμονας και διευθύντρια του European Democracy Lab, Ουλρίκε Γκερό, ο Ολλανδός φιλόσοφος, Λουκ Βαν Μίντελααρ, ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρώην γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού εμπορίου Πασκάλ Λαμί και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

Το έργο αυτό εφευρίσκει μια νέα μορφή πολιτικού θεάτρου με ένα αληθινό, λυρικό κείμενο, ένα μεγάλο δραματικό ποίημα, στο οποίο ο Γκοντέ διατρέχει την ιστορία της Ευρώπης από τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα μέχρι σήμερα, κι από την εφεύρεση της ατμομηχανής το 1830, έως τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στο Bataclan.

ΠΗΓΕΣ: LeMonde, Francetvinfo

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος