Η ΕΡΤ συγχρηματοδοτεί τη νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Η ΕΡΤ αποχαιρετά αυτό το έτος ανακοινώνοντας τα νέα πρότζεκτ που συγχρηματοδοτεί. Ανάμεσά τους βρίσκονται και μερικές διεθνείς συμπαραγωγές που θα συζητηθούν.

Με γυρίσματα εξολοκλήρου στην Ελλάδα, η ταινία που κέρδισε τις εντυπώσεις όπου και αν προβλήθηκε και που έφτασε στην τριάδα των ταινιών που θα εκπροσωπούσαν την Ισπανία στα φετινά Όσκαρ, πλέον έχει και τη σφραγίδα της ΕΡΤ. Το «Mediterráneo» περιγράφει την απίστευτη ιστορία μερικών καλόκαρδων ανδρών που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν πολλούς άλλους. Η ταινία διαδραματίζεται θεματικά στο νησί της Λέσβου, αν και τα γυρίσματα έλαβαν όλα χώρα κυρίως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Με δεξιοτεχνία ο πολυβραβευμένος Marcel Barrena μεταμόρφωσε ελληνικές τοποθεσίες στο ρεαλιστικό σκηνικό, παρουσιάζοντας παγκόσμια το σπουδαίο πρόσωπο των Ελλήνων που μάχονται επί της ουσίας τον ρατσισμό, αλλά και ερμηνεύοντας συμπεριφορές οι οποίες, πάνω στην ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται ακόμα στις θάλασσες της Μεσογείου, μοιάζουν αδιανόητες.

Η ΕΡΤ συγχρηματοδοτεί τη νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Το «Crimes of the Future» είναι σίγουρα από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα. Στο νέο του φουτουριστικό έργο, ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ μας πηγαίνει στο κοντινό μέλλον, στο οποίο η ανθρωπότητα μαθαίνει να προσαρμόζεται στο συνθετικό της περιβάλλον. Αυτή η εξέλιξη μετακινεί τους ανθρώπους πέρα από τη φυσική τους κατάσταση και σε μια μεταμόρφωση, η οποία αλλάζει τη βιολογική τους σύνθεση. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και ο Γιώργος Καραμίχος ήταν δύο από τους Έλληνες συντελεστές που συμμετείχαν στο πρότζεκτ. Στην Ελλάδα βρέθηκαν μεταξύ άλλων για τα πολυήμερα γυρίσματα η Léa Seydoux (που είδαμε πρόσφατα και στο νέο Τζέιμς Μποντ αλλά και στον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου), η Kristen Stewart (που το όνομα της φιγουράρει στις πιθανές υποψηφιότητες για Όσκαρ για το «Spencer») και ο Άραγκον από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» (και τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ) Viggo Mortensen.

To «Apathy» του βραβευμένου στο Φεστιβάλ Βενετίας Αλέξανδρου Αβρανά είναι μια διεθνής συμπαραγωγή που περιγράφει την απελπισία αλλά και τις θυσίες μιας οικογένειας για να δημιουργήσει μια νέα αρχή για τις κόρες τους, σε νέες βάσεις, σε έναν κόσμο που η αυτοθυσία δεν είναι δεδομένη.

Στα διεθνή πρότζεκτ είναι και η ταινία του Florenc Papas με τίτλο «Luna Park» που θα έχει αρκετά γυρίσματα στην Ελλάδα.

Η ΕΡΤ όμως μπήκε και στις πολυαναμενόμενες ελληνικές παραγωγές, που θα έχουν σίγουρα διεθνές ενδιαφέρον.

Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της βραβευμένης δημιουργού στο Φεστιβάλ της Tribeca Ελίνας Ψύκου με τίτλο «Κληρονομικοί φόβοι και άλλες περιπτώσεις» μιλάει για τη σύγχρονη μαγεία σε έναν κόσμο όπου η αγάπη συγκρούεται με τους αυτοκαταστροφικούς εξατομικευμένους φόβους.

Έχοντας κερδίσει το βραβείο της καλύτερης νέας σκηνοθέτη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου το 2019, επιστρέφει με τη νέα της πρόταση. Το «Θέρος» της Ρινιούς Δραγασάκη χρησιμοποιεί ένα ταξίδι στον ψυχισμό δύο κοριτσιών στην προ-εφηβεία, ως αφηγηματικό πλαίσιο των συγκρούσεων δύο κόσμων, του χωριού και της πόλης, του τώρα και του τότε, των γεγονότων και της οφθαλμαπάτης.

Το «Τόσο κοντά, τόσο μακριά» είναι η επιστροφή του Δημήτρη Παναγιωτάτου («Εραστές στη Μηχανή του Χρόνου», «Τρίτη Νύχτα» κλπ) στον κινηματογράφο, όπου το κοντινό μέλλον δείχνει τρομακτικό παρόν.

Τέλος, το ντεμπούτο στις ταινίες μεγάλου μήκους ενός ταλαντούχου δημιουργού. Τίτλος της ταινίας, «Άβανος» και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλιώτης.

Η ΕΡΤ όμως επενδύει και στα ντοκιμαντέρ, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια αποκτούν όλο και περισσότερο κινηματογραφικό κοινό αφού αρκετές από τις προηγούμενες συμπαραγωγές της ΕΡΤ έχουν καταφέρει να βρουν και κινηματογραφική διανομή. Τα παρακάτω ντοκιμαντέρ πήραν το πράσινο φως της χρηματοδότησης του δημοσίου τηλεοπτικού φορέα.

Σε παραγωγή Σοφίας Εξάρχου το «Exile(s)» του Γιώργου Ηλιόπουλου, «Από τί είμαστε Φτιαγμένοι» του Σιαμάκ Ετεμαντη, «Το Αλογάκι της Παναγίτσας» της Κλεοπάτρας Χαρίτου, «Το όνομα μου είναι Ιβανοφ» του Κώστα Φόλλα, «Στον Σκοτεινό Θάλαμο» του Βασίλη Λουλέ, «Αόρατοι Γονείς» της Χριστίνας Γαρμπή, «Oti Vakeresa Mamge» της Ευαγγελίας Γουλα, «Return to Homeland» των Χρύσα Τζελέπη και Άκη Κερσανίδη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος