Η ΕΡΑ ΣΠΟΡ τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Η ΕΡΑ ΣΠΟΡ τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος με δύο αθλητικά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη που θα μεταδοθούν στις 21 και 28 Ιανουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα, στις 21 Ιανουαρίου, από 12:00 έως 13:00 θα μεταδοθεί το αθλητικό ντοκιμαντέρ «Ο τελευταίος αγώνας στο Τερεζίενσταντ», ενώ στις 28 Ιανουαρίου, την ίδια ώρα, θα μεταδοθεί το αθλητικό ντοκιμαντέρ «Οι πυγμάχοι του Άουσβιτς».

«Ο τελευταίος αγώνας στο Τερεζίενσταντ»

Στο πρώτο ντοκιμαντέρ, οι ακροατές θα μεταφερθούν στο γκέτο Τερεζίενσταντ, ογδόντα χιλιόμετρα έξω από την Πράγα. Το Τερεζίενσταντ ήταν το πλέον ιδιότυπο γκέτο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού οι ναζί εκτόπισαν σε αυτό Εβραίους καλλιτέχνες από την Ευρώπη. Εκεί, το καλοκαίρι του 1944 δόθηκε ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, που έμελλε να είναι ο τελευταίος από τα πρωταθλήματα της λεγόμενης «λίγκα Τερεζίν».

Από τους σκελετωμένους ποδοσφαιριστές εκείνου του αγώνα, όπως αποτυπώθηκαν στο φιλμ του Κουρτ Γκέρρον, το μοναδικό σωζόμενο φιλμ από γκέτο, δεν επέζησε κανείς.

«Οι πυγμάχοι του Άουσβιτς»

Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι πυγμάχοι του Άουσβιτς», ξετυλίγεται η ιστορία του αθλητικού σωματείου Μακαμπή Θεσσαλονίκης μέσα από τις αφηγήσεις του αναπληρωτή καθηγητή Νίκου Ζάικου, του φιλολόγου καθηγητή και συγγραφέα Λέοντος Ναρ και του αθλητή Λεβή Μπενουζίλιο. Μαζί με τις σημαντικές στιγμές της ομάδας ξετυλίγεται και η παράλληλη ιστορία φρίκης όπου οι ναζί διέταζαν τους ομήρους πυγμάχους της Μακαμπή στο Άουσβιτς να δίνουν αγώνες πυγμαχίας στο στρατόπεδο εξόντωσης.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ ακούγονται τραγούδια από τη θεατρική παράσταση «Δεν σε ξέχασα ποτέ» που ανέβηκε το 2017 από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας σε κείμενο Λέοντος Ναρ και ερμηνεύει η Σοφία Καλεμκερίδου.

Έρευνα/τεκμηρίωση/παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος