Η ελληνική ταινία μικρού μήκους δυναμικά και φέτος στο φεστιβάλ του Clermont-Ferrand

Array

Το φεστιβάλ του Clermont-Ferrand, θεσμός με τεράστια σημασία και διεθνή εμβέλεια, αντίστοιχη με εκείνη των Καννών για τις ταινίες μικρού μήκους, σηκώνει την αυλαία του αύριο, 27 Ιανουαρίου. Η ελληνική συμμετοχή σε αυτό επιβεβαιώνει για μία φορά ακόμη την περίοπτη θέση που έχει κατακτήσει η ελληνική ταινία μικρού μήκους στο εξωτερικό.

Σημειωτέον δε ότι το παρόν της και το παρελθόν της συναντώνται φέτος στο Clermont Ferrand: δύο ταινίες της πρόσφατης παραγωγής μας, το Airhostess -737 και το Nothing Holier Than a Dolphin διεκδικούν βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, ενώ το Έλα να σου πω, που τιμήθηκε με το Grand Prix του Φεστιβάλ τo 2001, επιστρέφει σε ένα παράλληλο αφιερωματικό πρόγραμμά του.

Η ελληνική ταινία μικρού μήκους δυναμικά και φέτος στο φεστιβάλ του Clermont-Ferrand
Έλα να σου πω

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), συνεχίζοντας την πολιτική που ανέπτυξε τα δύο τελευταία χρόνια, στηρίζει και φέτος την ύπαρξη Εθνικού Περιπτέρου στο οποίο συμμετέχουν επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Δράμας και το ΕΚΟΜΕ. Οι μακροχρόνιοι δεσμοί του με το φεστιβάλ του Clermont-Ferrand και η αδιάλειπτη παρουσία του εκεί για πάνω από είκοσι χρόνια αποσκοπούν να καταστήσουν ακόμη πιο ισχυρή τη θέση των νέων Ελληνίδων και Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη. Η Διεύθυνση Hellas Film του ΕΚΚ θα παρουσιάσει και φέτος τον συνολικό κατάλογο ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και animation της πρόσφατης παραγωγής.

Η ελληνική ταινία μικρού μήκους δυναμικά και φέτος στο φεστιβάλ του Clermont-Ferrand
Nothing Holier Than a Dolphin

Η ελληνική παρουσία στο Φεστιβάλ

  • Airhostess – 737 , σε σκηνοθεσία του Θανάση Νεοφώτιστου και παραγωγή Ιωάννας Μπολομύτη και Δημήτρη Τσακαλέα (Αργοναύτες). Η ταινία αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω του ΕΚΚ, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Covid-19. H συμμετοχή της στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του Clermont-Ferrand είναι ένας ακόμη σταθμός στην ήδη πλούσια φεστιβαλική πορεία της, που περιλαμβάνει τα φεστιβάλ του Λοκάρνο, Σάντανς, Τορόντο.
  • Nothing Holier Than a Dolphin, σε σκηνοθεσία της Ισαβέλλας Μαργάρα και παραγωγή της Κυριακής Βήρου (AdFab Productions). Έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ. Κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
  • Έλα να σου πω, σε σκηνοθεσία και παραγωγή της Κατερίνας Φιλιώτου με συμπαραγωγό το ΕΚΚ. Είναι η πρώτη και μοναδική έως σήμερα ελληνική ταινία μικρού μήκους η οποία έχει τιμηθεί με το Grand Prix, το κορυφαίο βραβείο του Clermont-Ferrand (2001). Το Φεστιβάλ την επέλεξε φέτος να προβληθεί στο παράλληλο πρόγραμμά του Libido.
  • Στο πρόγραμμα Euro Connection της Αγοράς του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί το κινηματογραφικό σχέδιο Γραμβούσα, σε σκηνοθεσία Σταύρου Πετρόπουλου και παραγωγή Λεωνίδα Κωνστανταράκου (Alaska Films), το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγής Μικρού Μήκους. Το ΕΚΚ, το οποίο είναι συνεργάτης του Euro Connection, είχε προτείνει τη συμμετοχή του σχεδίου αυτού στο Φεστιβάλ.

Η δυναμική παρουσία των νέων Ελληνίδων και Ελλήνων δημιουργών στο Διεθνές Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand (από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2023) τιμά την χώρα μας, καταδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις. Το ΕΚΚ τους συγχαίρει και τους εύχεται καλή επιτυχία με την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η Άνοιξη της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος