Η δολοφονία που ενέπνευσε το «Twin Peaks» παραμένει ανεξιχνίαστη

Η ανεξιχνίαστη ανθρωποκτονία του 1908 που προκάλεσε σοκ σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης ήταν τόσο ανατριχιαστική, που σχεδόν έναν αιώνα αργότερα ενέπνευσε την ιστορία της Λόρα Πάλμερ στην τηλεοπτική σειρά «Twin Peaks» του Ντέιβιντ Λιντς.

Όπως και η φανταστική Πάλμερ, η 20χρονη Χέιζελ Ντρου δολοφονήθηκε βάναυσα κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Πέθανε στις 7 Ιουλίου 1908 και το πτώμα της ανακαλύφθηκε να επιπλέει σε μια λίμνη στις 11 Ιουλίου. Και όσο πιο βαθιά ερευνούσαν οι ερευνητές το ιστορικό και τις συνήθειες της, τόσο πιο πολύπλοκο γινόταν το μυστήριο.

Οι συγγραφείς Ντέιβιντ Μπούσμαν και Μαρκ Γκίβενς επανήλθαν πρόσφατα σε αυτή την υπόθεση στο νέο τους βιβλίο με τίτλο «Murder at Teal’s Pond: Hazel Drew and the Mystery That Inspired Twin Peaks» («Φόνος στη λίμνη Τιλ: Χέιζελ Ντρου και το μυστήριο που ενέπνευσε το Twin Peaks»). Η αναπαράσταση του εγκλήματος αποκάλυψε πολυάριθμες αντιφάσεις σχετικά με την πιθανή ταυτότητα του δολοφόνου και το ίδιο το θύμα τις ημέρες που προηγήθηκαν του θανάτου της και κατά την ανάκριση που ακολούθησε.

Ο συνδημιουργός του «Twin Peaks» Μαρκ Φροστ είχε ακούσει για την υπόθεση όταν ήταν μικρό παιδί και επισκεπτόταν τους παππούδες του στο εξοχικό τους, περίπου 32 χιλιόμετρα από την πόλη Τρόι της Νέας Υόρκης. Η γιαγιά του Φροστ του είχε μιλήσει για μια νεκρή γυναίκα που βρέθηκε να επιπλέει σε μια κοντινή λίμνη. Η εικόνα αυτή του έμεινε χαραγμένη στο μυαλό και την ξαναεπισκέφθηκε χρόνια αργότερα στο «Twin Peaks».

Οι δυο συγγραφείς έμαθαν για την υπόθεση το 2013, όταν ο Φροστ αναφέρθηκε σε αυτή στο πλαίσιο μιας αναδρομικής έκθεσης του «Twin Peaks» που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Γοητευμένοι από το άλυτο μυστήριο, οι συγγραφείς αποφάσισαν να ερευνήσουν τα ιστορικά αρχεία στην πόλη Τρόι της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, ο Φροστ δεν θυμόταν πολλές από τις λεπτομέρειες του θανάτου της Ντρου και για αυτό όταν ο Μπούσμαν και ο Γκίβενς έψαξαν για πρώτη φορά τα αρχεία, δεν βρήκαν τίποτα σχετικό. Αργότερα συνειδητοποίησαν ότι οι λεπτομέρειες της δολοφονίας ταίριαζαν με την υπόθεση της Χέιζελ Ντρου που δολοφονήθηκε στο χωριό Τάμπορτον. Πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίσκεψη στην περιοχή το 2016 και τα κομμάτια του παζλ της ζωής και του θανάτου της κοπέλας άρχισαν να μπαίνουν στη θέση τους.

Όμως χωρίς τη συμβολή της σύγχρονης ιατροδικαστικής επιστήμης, όπως η ανάλυση DNA, η έρευνα του 1908 προσέκρουσε σε τοίχο, δήλωσε ο Μπούσμαν στο Live Science. Οι αρχές έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν με τα στοιχεία που συνέλεξαν από μαρτυρίες ανθρώπων που γνώριζαν τις συνήθειες του θύματος ή που την είχαν δει τις τελευταίες ημέρες της ζωής της. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δημιούργησαν περισσότερα ερωτήματα από όσα απάντησαν, έγραψαν οι συγγραφείς.

Η δολοφονία που ενέπνευσε το «Twin Peaks» παραμένει ανεξιχνίαστη
(The Buffalo Commercial)

Η άτυχη κοπέλα προερχόταν από φτωχή οικογένεια και από την ηλικία των 14 ετών εργαζόταν ως οικιακή βοηθός για τρεις πλούσιους, σημαντικούς άνδρες στο Τρόι της Νέας Υόρκης.

«Πρόκειται για τρεις εξαιρετικά ισχυρούς άνδρες με πολιτικές διασυνδέσεις, δύο από τους οποίους είχαν βάλει υποψηφιότητα για τη δημαρχία και ένας από αυτούς ήταν ο μηχανικός της πόλης», δήλωσε ο Μπούσμαν. Όμως η Ντρου παραιτήθηκε απροσδόκητα από τη δουλειά της λίγες ημέρες πριν πεθάνει, «κάτω από εξαιρετικά μυστηριώδεις συνθήκες», πρόσθεσε. «Ακόμη και οι πιο στενοί της φίλοι δεν ήξεραν ότι επρόκειτο να το κάνει αυτό».

Ενώ οι εργοδότες της δεν κατηγορήθηκαν ποτέ για εγκληματική ενέργεια, δύο από αυτούς καταδιώχθηκαν από σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονταν, την περίοδο που εργαζόταν για αυτούς, και μπορεί να είδε ή να άκουσε κάτι που δεν έπρεπε, έγραψαν οι συγγραφείς. Εκείνη την εποχή, η αστυνομία θεωρούσε ότι ο «αντιπαθητικός ηλικιωμένος θείος» της Ντρου και ένας έφηβος εργάτης που την φλέρταρε έντονα- κανένας από τους οποίους δεν είχε άλλοθι – ήταν πιο πιθανοί ύποπτοι, πρόσθεσαν.

Ένας φίλος της την είδε στον σιδηροδρομικό σταθμό αφού είχε παραιτηθεί από τη δουλειά της. Η κοπέλα του είπε ότι πήγαινε στο ποτάμι, αλλά το μόνο τρένο που έφευγε εκείνη την ώρα είχε κατεύθυνση βόρεια, για το Όλμπανι, δήλωσε ο Μπούσμαν στο Live Science.

Η Ντρου ήταν πολύ πιο κοινωνική από ό,τι είχε αναφέρει αρχικά η οικογένειά της. Αν και η θεία και οι συγγενείς της την περιέγραψαν αρχικά στην αστυνομία και τους δημοσιογράφους, ως μια ντροπαλή σπιτόγατα που δεν έβγαινε ποτέ με αγόρια, τα γράμματα που βρέθηκαν, αποκάλυψαν ότι η κοπέλα είχε πολλούς θαυμαστές.

Σε ένα από τα γράμματα που βρέθηκαν, ένας άντρας με το όνομα Χάρι, της ζητούσε συγγνώμη για τους μώλωπες στους καρπούς της.

«Θα πρέπει να ζω μόνο για την κυρία μου με τα ξανθά μαλλιά και να έχω αναμνήσεις από αυτήν και να είμαι πιστός μέχρι θανάτου», κάτι που ήταν «αρκετά τολμηρό για την εποχή», δήλωσε ο Γκίβενς κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στο New York Comic Con. Ίσως, η Ντρου ξανασυνάντησε τον Χένρι ή κάποιον άλλον, ο οποίος την σκότωσε.

Στο «Twin Peaks», δύο από τους κύριους χαρακτήρες της σειράς – η Όντρεϊ Χορν και ο πράκτορας του FBI Ντέιλ Κούπερ, λένε κάποια στιγμή ότι τα μυστικά είναι επικίνδυνα πράγματα, είπε ο Μπούσμαν. «Και η Χέιζελ, νομίζω ότι είναι αναμφισβήτητο ότι κρατούσε μυστικά».

Μήπως ένα από αυτά τα μυστικά περιλάμβανε την ταυτότητα του ατόμου που τη σκότωσε; Ο Τζάρβις Ο’Μπρίεν, ο εισαγγελέας της κομητείας Ρενσέλαερ που ήταν υπεύθυνος για την έρευνα, ανακοίνωσε κάποια στιγμή ότι γνώριζε ποιος ήταν ο δολοφόνος, αλλά τελικά κανείς δεν κατηγορήθηκε για το έγκλημα. Ενώ οι δυο συγγραφεις παρουσιάζουν τα δικά τους συμπεράσματα για το ποιος σκότωσε την Χέιζελ, πολλά κομμάτια της ιστορίας της παραμένουν κρυμμένα – ίσως για πάντα.

ΠΗΓΗ: Live Science 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος