Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Επίτιμο Μέλος της τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 7ης Απριλίου 2022, εξέλεξε τον κ. Emmanuel Macron, Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ως Επίτιμο Μέλος της, για την εμπνευσμένη και ουσιαστική συμβολή του στην προώθηση και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης καθώς και για την πολύπλευρη και σημαντική υποστήριξη της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου.

Ο εκλεγείς γεννήθηκε το 1977 στην Αμιένη. Σε συνέχεια των δευτεροβάθμιων σπουδών του στο επιφανές κρατικό Λύκειο του Ερρίκου του Δ’ στο Παρίσι, έγινε δεκτός στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών των Παρισίων, από το οποίο αποφοίτησε το 2001, ενώ παράλληλα ακολούθησε μεταπτυχιακές φιλοσοφικές σπουδές στο Δέκατο Πανεπιστήμιο Παρισίων. Συνέχισε τις σπουδές του στη διάσημη Εθνική Σχολή Διοικήσεως (2002-2004), όπου επέλεξε την κατεύθυνση της Επιθεωρήσεως των Οικονομικών (Inspection des Finances). Άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη Γενική Επιθεώρηση Οικονομικών, απασχολήθηκε στη συνέχεια ως τραπεζίτης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ακολούθησε η συστηματική ενασχόλησή του με την πολιτική.

Ο Emmanuel Macron εξελέγη το 2017 σε ηλικία 39 ετών ο νεότερος (25ος) Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Προηγουμένως είχε αναλάβει σημαντικά αξιώματα ως αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας από το 2012 και ως Υπουργός Οικονομικών από το 2014 έως το 2016.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Επίτιμο Μέλος της τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν
@AP Photo/Michel Euler

Συνεχιστής της παράδοσης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας François Mitterand, αλλά και του Γάλλου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1985-1995) Jacques Delors, o Emmanuel Macron είναι σήμερα αδιαμφισβητήτως ένας από τους πλέον ενθέρμους, μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, υποστηρικτές της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ήδη από την αρχή της θητείας του, με τη βαρυσήμαντη ομιλία του στη Σορβόννη τον Σεπτέμβριο του 2017, και σταθερά έκτοτε διακηρύσσει την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Για την επίτευξη αυτών των σκοπών ο Πρόεδρος Macron έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στους θεσμούς και την λειτουργία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η πρόσφατη πρωτοβουλία κυρίως της Γαλλίας για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συνεχίζοντας, επίσης, τη μακρά παράδοση της στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ο Πρόεδρος Macron προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει αποφασιστική στήριξη προς την Ελλάδα για την αποτροπή ενεργειών που απειλούν την εθνική κυριαρχία και γενικότερα την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο κατά την κρίσιμη περίοδο του θέρους του 2020 όσο και μεταγενεστέρως με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος