Η αγαπημένη «Φρουτοπία» επέστρεψε στο Ertflix

Array

«Είναι μια πόλη μακρινή, Μια πολιτεία φανταστική, Όπου ζούν μόνο φρούτα και λαχανικά, Δίχως ανθρώπους μοναχά! Είναι μία, μόνο μία, η ονειρεμένη φρουτοπία Είναι μία, μόνο μία, και δεν υπάρχει άλλη καμία!»

Το Aρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει τη θρυλική τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ‘80 «Φρουτοπία», που έκανε πρεμιέρα στις 8 Νοεμβρίου 1985.

Παρακολουθήστε ολόκληρους τους δύο πρώτους κύκλους στο ERTflix ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:  https://www.ertflix.gr/series/ser.124180-froutopia

Η αγαπημένη «Φρουτοπία» επέστρεψε στο Ertflix
Η Φρουτοπία κάνει την εμφάνιση της στη Ραδιοτηλεόραση!

H «Φρουτοπία» είναι παιδική σειρά με κούκλες, η οποία αποτελεί την τηλεοπτική μεταφορά  του κόμικ (1983) του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά και του σκιτσογράφου Νίκου Μαρουλάκη  που παρουσιάζεται οπτικοποιημένο με μαριονέτες κουκλοθεάτρου. Η σειρά έχει ως θέμα τις περιπέτειες του δημοσιογράφου Πίκου Απίκου, ο οποίος ταξιδεύει στην μακρινή χώρα της Φρουτοπίας για να διερευνήσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Μανώλη του Μανάβη. Το πρωτότυπο σενάριο ανήκει στον Ευγένιο Τριβιζά, ενώ υπεύθυνη για την παραγωγή, τη σκηνοθεσία, τις κούκλες και τη μουσική είναι η οικογένεια Σοφιανού. Τη φωνή τους δάνεισαν στους ήρωες σημαντικοί ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων οι Σταύρος Ξενίδης, Δημήτρης Πιατάς, Ντίνα Κώνστα, Άννα Παναγιωτοπούλου, Βάσια Τριφύλλη κ.α.

Παρόλο που η σειρά παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του παιδικού προγράμματος της ΕΡΤ, απέκτησε φανατικό κοινό όλων των ηλικιών, ενώ διακρίθηκε και σε τηλεοπτικά φεστιβάλ του εξωτερικού. Διαπραγματεύεται πολλά κοινωνικά και ηθικά ζητήματα που αναπτύσουν πολιτικές προεκτάσεις και εδράζονται στον κόσμο των μεγάλων αλλά επηρεάζουν δραστικά και τη ζωή των παιδιών, μεταξύ άλλων η βία, η διαπλοκή, το κουτσομπολιό, η δολοπλοκία, η προδοσία  κτλ.

Σύμφωνα με συνέντευξη του Φαίδωνα Σοφιανού τα σκηνικά της Φρουτοπίας ήταν όλα  χειροποίητα γλυπτά που απλωμένα κάλυπταν μια έκταση 800 – 900 τετραγωνικά. Δυστυχώς δεν έχουν διατηρηθεί καθώς τα κατέστρεψε πυρκαγιά.

Μερικοί από τους  διάσημους χαρακτήρες της Φρουτοπίας είναι οι: Πίκος Απίκος, Αιμίλιος το μήλο, Πιπεριά η φαρμακόγλωσσα, Αρχέλαος το λάχανο, Μάτα η ντομάτα, Θάνος το κολοκυθάκι, Βλάσης το βλίτο.


Στη μακρινή Φρουτοπία (που βρίσκεται ανάμεσα στο Κουτουρού Πιπερού και το Αυβγατηγανιστάν) εξαφανίζεται ένας μανάβης. Η είδηση φτάνει στα γραφεία της εφημερίδας «Τρέχα Γύρευε» και ο διευθυντής αναθέτει στο δαιμόνιο ρεπόρτερ Πίκο Απίκο να πάει στη Φρουτοπία και να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης.  Παρακολουθούμε το ταξίδι του Πίκου Απίκου προς τη Φρουτοπία και την άφιξή του στην πόλη, ενώ το επεισόδιο κλείνει με τον Πίκο Απίκο να κατευθύνεται μαζί με τον Αστυνόμο στο μανάβικο για να ξεκινήσουν τις έρευνές τους.

Η αγαπημένη «Φρουτοπία» επέστρεψε στο Ertflix
Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της 8/11/1985 με το πρώτο επεισόδιο της σειράς.

Μια ιστορία του: Ευγένιου Τριβιζά

Σκηνοθεσία: Φαίδων Σοφιανός

Τηλεσκηνοθεσία: Πέτρος Δεδεγιάννης, Νίνος Ελματζίογλου

Κούκλες- κοστούμια: Δήμος- Μπριγκίτε Σοφιανού

Παίζουν : Δήμος, Μπριγκίτε, Φαίδων και Ήβη Σοφιανού

Σκηνικά: Τάκης Νικολαϊδης

Κατασκευή σκηνικού και μακετών: Θάνος Μπεγνής, Ανδρέας Γαλανάκης, Φώτης Φραντζέτης, Τίνα Μπόρη, Μιχάλης Κριστώφ

Μουσική και τραγούδια: Φαίδων Σοφιανός και ΦΑΙΤΑ (Φ. Σοφιανός, τ. Δημητρακόπουλος, Π. Κόντης, Σ. Ζούζουλας)

Ζωγραφική: Θάνος Μπεγνής

Διεύθυνση φωτογραφίας: Περικλής Κόκκινος

Τη φωνή τους δάνεισαν: Δάνης Κατρανίδης, Μιχάλης Μητρούσης, Χρήστος Δοξαράς, Σταύρος Ξενίδης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Παύλος Χαϊκάλης, Φαίδων Σοφιανός, Ντίνα Κώντσα, Ήβη Σοφιανού, Γιώργος Γεωγλέρης, Θάνος Παπαδόπουλος, Ματίνα Καρρά, Τάσος Κωστής, Δημήτρης Πιατάς.

Αφηγητής: Κώστας Σκώκος

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 08/11/1985

Παραγωγή: 1985

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος