«Hip Hop – 50 χρόνια»: Αφιέρωμα στο Kosmos

Τα φετινά βραβεία Grammy φιλοξένησαν ένα all-star αφιέρωμα στα 50 χρόνια του hip hop. Πέρασε πράγματι μισός αιώνας από τότε που γεννήθηκε ο σημερινός ήχος της πόλης; Μήπως ήταν λιγότερα; Ή και περισσότερα; Μέχρι πού έφτασε το hip hop; Προς τα πού πηγαίνει; Και τι αξίζει να θυμηθούμε από αυτή τη διαδρομή;

Ένα διήμερο αφιέρωμα του Kosmos την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Απριλίου 2023 στον πιο ρυθμικό ήχο που γεννήθηκε στις πόλεις από γονείς μουσικούς, DJs, χορευτές και γκραφιτάδες των δρόμων. Ύστερα από 50 χρόνια το hip hop βρίσκεται παντού: στα μεγάλα στάδια αλλά και στους δρόμους, στο σκοτάδι των γκέτο αλλά και στα φώτα των προβολέων. Μπορεί να άλλαξε, να προσαρμόστηκε και να έβγαλε αμέτρητες επιτυχίες αλλά ποτέ δεν έχασε τον ατίθασο χαρακτήρα του και την αναζήτηση της πρόκλησης.

Παρασκευή 7 Απριλίου 

10:00-12:00 Λεωνίδας Αντωνόπουλος-Γιάννης Δημητριάδης 

Made in Greece. Θυμόμαστε τους σημαντικότερους σταθμούς της διαδρομής του hip hop στην Ελλάδα, τις μάχες για την αυθεντικότητα αλλά και για την επιτυχία, τις διαρκείς «παρεξηγήσεις», την προσπάθεια για καταξίωση και την αμφιλεγόμενη ανανέωση που έφερε το trap. Και αναζητούμε τον σημερινό ήχο του hip hop Made in Greece με καλεσμένους στο στούντιο τον Παναγιώτη Καρούμπαλη (Loyal-T) συγγραφέα, μελετητή του hip hop και από τους παλαιότερους στην σκηνή και τον Ανδρέα-Περικλή Μεταξά, podcaster και στέλεχος της ελληνικής ανεξάρτητης και αποκλειστικά hip hop εταιρείας Stay Independent.

12:00-14:00 Λουκία Σούπουλη 

Οι γυναίκες του hip hop. Ήταν εκεί από τις πρώτες μέρες του είδους. Από την MC Lyte και την Queen Latifah στα 80s και 90s, στην Lauryn Hill και την Missy Elliott των αρχών των 2000s, μέχρι τις Cardi B, Megan Thee Stallion, και Little Simz του σήμερα. Ρίμες για την δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την επιτυχία, φτιαγμένες με τον γυναικείο τρόπο.

14:00-16:00 Κώστας Αλαγιάννης 

Hip Hop around the world. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, rappers φτιάχνουν ρίμες στη δική τους γλώσσα. Από τους Ισπανόφωνους των ΗΠΑ το hip hop διείσδυσε στην Κεντρική και Λατινική Αμερική. Στην Ευρώπη φτιάχτηκε η δεύτερη μεγαλύτερη hip hop σκηνή στον κόσμο, η γαλλική. Ταξιδιάρικο το hip hop, έφτασε ως την Σεούλ, το Τόκιο, την Μαδρίτη, το Σάο Πάολο, έπιασε λιμάνι στο Λάγος, στο Πέραμα, στην Κοπεγχάγη.

16:00-18:00 Κωνσταντίνος Παντζόγλου 

Οι πρωτοπόροι. To hip hop της Ανατολικής Ακτής (New York rap) μέσα από τους πρώτους εκφραστές της σκηνής στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στο Bronx: DJ Kool Herc, Grandmaster Flash, Afrika Bambaataa, Sugarhill Gang, Kurtis Blow, Jam Master Jay, Run-DMC πρωτοστάτησαν στα 70s και τα 80s θέτοντας τις πρώτες βάσεις, με μοτίβα απλοϊκά και σχήματα ομοιοκαταληξίας που όμως εξελίχθηκαν σε πολλά επίπεδα στα χρόνια που ακολούθησαν.

 20:00-22:00 Πέτρος Αδάμ 

Hip hop και country-Ένα παράξενο ζευγάρι. Αρκετοί μουσικοί της country προσπάθησαν να εντάξουν το hip hop στον ήχο και στην εικόνα της country, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε ξεσηκώνοντας τους οπαδούς. Κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αντιδράσεις των συντηρητικών της country ορθοδοξίας; Και τι συνέβη όταν άκουσαν τον Willie Nelson με τον Snoop Dog, τον Wyclef Jean με τον Kenny Rodgers, τoν Sam Hunt που δικαίως έχει ονομαστεί «ο Drake της country», τoν Lil Nas X με τον Billy Ray Cyrus;

Σάββατο 8 Απριλίου 

08:00-10:00 Γιώργος Φλωράκης 

Rock ‘n’ hop-Σχέση εξ αγχιστείας. Πώς έφτιαξαν τη σχέση τους rock και hip hop μέσα από τον ήχο σχημάτων όπως οι Red Hot Chili Peppers, οι Rage Against The Machine και οι πρώιμοι Beastie Boys; Και ποιος ο ρόλος των δύο ανεξάρτητων εταιρειών, της βρετανικής Daupe! και της Νεοϋορκέζικης Backwoodz Studioz, οι δίσκοι των οποίων, πέρα από την καλλιτεχνική τους αξία είναι συλλεκτικοί και ανταλλάσσονται αντί πολύ μεγάλων ποσών;

12:00-14:00 Μιχάλης Καμάκας 

Hip hop εναντίον hip hop. Την δεκαετία του ’90 το hip hop γιγαντώνεται και πληθαίνει και αυθαδιάζει. Στίχοι αιχμηροί, ωμοί και βίαιοι καταγράφουν την εγκληματικότητα στις κακόφημες περιοχές των μεγάλων πόλεων και προκαλούν άγριες κόντρες μεταξύ καλλιτεχνών: East coast εναντίον West coast, Death Row Records εναντίον Bad Boy Records και το gangsta rap γίνεται κυριολεξία, με το αιματοκύλισμα και τις δολοφονίες κορυφαίων εκπροσώπων του, όπως ο Tupac και ο Notorious B.I.G.

14:00-16:00 Γιάννης Στεφανάκος

Protorappers και jazz ή οι ρίζες του χιπ χοπ. Ήταν το scat του Louis Armstrong, η ποίηση των Last Poets και οι ρίμες του Gil Scott-Heron οι πρόγονοι του ραπ; Και τι είναι αυτό που συνδέει στενά την jazz και το hip hop, από τον Herbie Hancock και τους A Tribe Called Quest μέχρι τους BadBadNotGood και τον Kamasi Washington;

20:00-22:00 Μαρία Μαρκουλή

Ποιος (θα) είναι ο νέος ήχος του hip hop; Δεν είναι μόνο το trap που έχει γίνει mainstream. Tο σήμερα του hip hop εκφράζεται και διαφορετικά: με συνείδηση, ποίηση, πειραματισμό, νέους ήχους. Από ανεξάρτητες εταιρείες (Mello Music, Stones Throw Records, Rhymesayers, BackwoodzStudioz) και με ταλαντούχους πρωταγωνιστές (Kendrick Lamar, Tyler The Creator, Little Simz).

  •  Όλη την εβδομάδα, ο Προκόπης Δούκας (08:00-10:00) μας προετοιμάζει για το αφιέρωμα, με κομμάτια από τον πρώτο καλλιτέχνη που συνδύασε τόσο αρμονικά την jazz με το hip hop, τον Guru και τα τέσσερα αριστουργηματικά «Jazzmataz» του.
  • Και ένα special mix με old school hip hop classics, σε επιμέλεια Πάνου Χρονόπουλου, που θα το βρείτε αποκλειστικά στα Music Mixes του ERTεcho.

Όλος ο κόσμος σ’ ένα ραδιόφωνο!

Ακούστε το αφιέρωμα και διαδικτυακά στο ERTεcho

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος