«Hidden Voice»: Η ελληνική ταινία μικρού μήκους βραβεύτηκε στη Μόσχα

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Μια σπουδαία διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο έλαβε χώρα στη Μόσχα. Στο Sunlight International Film Festival , που ως έδρα του έχει το Βερολίνο, αλλά φέτος έγινε στη ρωσική πρωτεύουσα, η Ιφιγένεια Δημητρίου (σκηνοθέτης) και η Μαρίνα Σιφναίου (σεναριογράφος) απέσπασαν το πολύ σημαντικό βραβείο, αυτό της “Καλύτερης Πειραματικής Ταινίας”.
Όλα άρχισαν πριν από περίπου περίπου ένα χρόνο όταν η Ιφιγένεια Δημητρίου και η Μαρίνα Σιφναίου, δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους με σκοπό να περάσουν ένα κοινωνικό μήνυμα για την προσφυγική κρίση.

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το πάντα επίκαιρο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Φωνή απ’ την θάλασσα», το οποίο έγραψε το 1898 περιγράφοντας το διωγμό της Μικρασιατικής καταστροφής.

Ο τρόπος που επέλεξαν να μεταδώσουν το κοινωνικό αυτό μήνυμα ήταν μέσω μιας αφαιρετικής κινηματογραφικής προσέγγισης, όπου οι σκληρές εικόνες των διασώσεων παραλείπονται και υπάρχει μόνο ένα ηχοτοπίο.

Οι δημιουργοί της ταινίας, προσπάθησαν να απεικονίσουν τη δύναμη της φύσης σε σχέση με τον άνθρωπο, διότι θεωρούν ότι η φύση, όπως η θάλασσα, ποτέ δεν ξεχνά τον πόνο, τις φωνές, τις αγωνίες και τους ανθρώπους που τη διέσχισαν ή χάθηκαν στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή. Η ταινία αυτή είναι μια κίνηση στήριξης και αλληλεγγύης και ίσως αποτελεί ένα ακόμη λιθαράκι στην εξάλειψη κάθε μορφής ρατσισμού.

Η παραγωγή της ταινίας έγινε αφιλοκερδώς, μέσα από εθελοντικές συμμετοχές καλλιτεχνών και με τη στήριξη αλληλέγγυων φίλων. Ήδη, μέσα σε ένα χρόνο, η ταινία «Hidden Voice» ταξίδεψε σε πολλά φεστιβάλ και εκτός απο το Sunlight International Film Festival έχει αποσπάσει πολλές ακόμα διεθνείς διακρίσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος