Γύρω από ένα τραπέζι: Τα φαγητά και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων στην αρχαιότητα και στα νεότερα χρόνια

Δεύτερος κύκλος σεμιναρίων ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ, από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας

Με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό θα πραγματοποιηθεί και η 7η διάλεξη του δεύτερου κύκλου της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ, που διοργανώνει το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόκειται για μηνιαία σειρά διαλέξεων με θέματα, τα οποία αναδεικνύουν τη «συγχρονικότητα» και τη διαχρονικότητα του αρχαίου πολιτισμού.

Ο γενικός τίτλος του κύκλου διαλέξεων είναι «Γύρω από ένα τραπέζι: Τα φαγητά και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων στην αρχαιότητα και στα νεότερα χρόνια».

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022, κατά τις ώρες 6-8 μ.μ., και φιλοξενεί ανακοινώσεις της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Άννας Λάμαρη (του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και του Διευθυντή Ερευνών Ευάγγελου Καραμανέ (της Ακαδημίας Αθηνών). Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο καταξιωμένος και πολυβραβευμένος Έλληνας σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Συντονιστές της εκδήλωσης είναι η Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και ο Ανδρέας Σεραφείμ, Ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας.

Όσες/οι θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση διαδικτυακά πρέπει να συμπληρώσουν αυτήν την ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για να λάβουν τον σχετικό σύνδεσμο Zoom.

Αναλυτικές περιλήψεις 

Άννα Λάμαρη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Γευματίζοντας στην αρχαία Ελλάδα: Mια συζήτηση για τη θέση του φαγητού στην αρχαία ελληνική κοινωνία και λογοτεχνία

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας της, η κ. Λάμαρη θα παρουσιάσει τα είδη των κοινών γευμάτων στην αρχαία Ελλάδα καθώς και τις σημαντικές ανθρωπολογικές, οικογενειακές και κοινωνικές διαστάσεις τους. Στο δεύτερο μέρος, θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο η αρχαία ελληνική λογοτεχνία εγκολπώνεται μια συχνά διεξοδική παρουσίαση όχι μόνο του φαγητού, αλλά και των περιστάσεων στις οποίες αυτό καταναλώνεται.

Ευάγγελος Καραμανές (Ακαδημία Αθηνών)

Η πολιτισμική διάσταση της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής

Οι τροφές και τα ποτά είναι από τα πιο σταθερά πολιτισμικά στοιχεία, ιδιαιτέρως στις αγροτικές παραδοσιακές κοινωνίες, στη διαχρονική τους διάσταση, και αποτελούν την συνισταμένη πολλών παραγόντων, όπως το φυσικό περιβάλλον, οι κοινωνικές δομές, η τοπική οικονομία, οι ιστορικές καταβολές και ο πολιτισμός εν γένει, ο οποίος περιλαμβάνει τα συμβολικά συστήματα κατανόησης του κόσμου αλλά και οικειοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο εισηγητής θα αναφερθεί στην προσέγγιση των τροφών από την Ελληνική Λαογραφία εξετάζοντας ενδεικτικά ορισμένους θεματικούς άξονες: εορταστικές και καθημερινές τροφές, νηστεία, τροφές επαγγελματικών ομάδων, εθιμοτυπία των γευμάτων, εθιμικός κώδικας κατανάλωσής τους και συμβολισμοί των τροφών, ειδικότερα όσον αφορά τα προϊόντα της «μεσογειακής τριάδας», σίτου, οίνου και ελαίου, και τους πλούσιους συμβολισμούς τους στην ελληνική σκέψη και παράδοση. Επίσης θα γίνει σύντομη αναφορά στις διαδικασίες διαφύλαξης και προώθησης της διατροφικής κληρονομιάς στο σύγχρονο πλαίσιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ