«Γράμμα από τον Πόντο» — Ένα μοναδικό ιστορικό ντοκιμαντέρ για τον διωγμό του Ποντιακού Ελληνισμού

H μαρτυρία του Γιάννη Αναστασιάδη, η οικογένεια του οποίου, όπως χιλιάδες άλλες, ακολούθησε τον δρόμο της προσφυγιάς, καταγράφεται στην ταινία της ΕΡΤ και του Θωμά Σίδερη, «Γράμμα από τον Πόντο».

Ο διωγμός από τις μακραίωνες πατρογονικές εστίες του Ποντιακού Ελληνισμού άρχισε να εκτυλίσσεται από τις αρχές του 1910, υπό το βάρος της πίεσης του τουρκικού εθνικισμού.

Κάποιοι κινήθηκαν προς τον Βορρά, στα εδάφη του Καυκάσου, ενώ περίπου 250.000 πρόσφυγες και άλλοι κινήθηκαν προς τον νότο, όπως η οικογένεια του Γιάννη Αναστασιάδη, φτάνοντας έως τη Συρία και τον Λίβανο.

Από τη μια υπήρχαν τα καταναγκαστικά τάγματα εργασίας για τους άντρες, τα φριχτά αμελέ ταμπουρλαρί, από την άλλη οι βασανισμοί, οι βιασμοί και οι δολοφονίες των γυναικόπαιδων.

Μέχρι την εγκατάσταση στην Ελλάδα, το ανθρώπινο «κοπάδι» περιπλανήθηκε επί μήνες ή και χρόνια στη σκόνη της Ανατολίας, έχοντας να αντιμετωπίσει πείνα, στερήσεις, κακουχίες, ασθένειες. Οι οικογένειες αποδεκατίστηκαν.

Οι Πόντιοι έφτασαν στην Ελλάδα σταδιακά με τα πλοία της προσφυγιάς, κυρίως στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, και εγκαταστάθηκαν σε παραγκουπόλεις που αρχίζουν να αναδύονται στην τότε ελληνική επικράτεια.

Εργάστηκαν σκληρά για να σταθούν ξανά στα πόδια τους και άφησαν μια και για πάντα ισχυρό το αποτύπωμα της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Φωτογραφίες | Πηγή: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος