Γιορτάζουμε τα Ζώα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και η συγγραφέας Μαρία Σαμψωνάκη γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4 Οκτωβρίου) στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας με εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού και για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν τους συμμετέχοντες ως προς τα δικαιώματα και την καλή διαβίωση των ζώων.

Με αφετηρία το βιβλίο της Μαρίας Σαμψωνάκη «Ένας Μάγος που ‘ταν γάτος», των εκδόσεων Κίτρινο Πατίνι, στις 4, 5 και 11 Οκτωβρίου μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης από δημοτικά σχολεία της Αττικής συζητούν μαζί της, ανακαλύπτουν τα δικαιώματα των ζώων και βρίσκουν τρόπους για το πώς μπορούν με απλά υλικά να δημιουργήσουν στο σχολείο αυτοσχέδια σπίτια για αδέσποτα ζώα, ώστε να έχουν ένα ζεστό καταφύγιο κάθε εποχή.

Γιορτάζουμε τα Ζώα στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου και ώρες 11:00 – 15:00, οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3 – 12 χρόνων μπορούν να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα για τα αδέσποτα ζώα.

Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία στα εκθέματα του Μουσείου να:

  • μεταμορφωθούν σε γάτες και να γίνουν πορτρέτα… ζωο-ντανά (11:00 – 15:00)
  • ζωγραφίσουν με οδηγό τη φαντασία τις πιο απίθανες κρυψώνες-έκπληξη ενός μοναδικού μάγου… γάτου (11:00 – 15:00)
  • δημιουργήσουν με την τεχνική του οριγκάμι και να φιλοτεχνήσουν τις πιο ευφάνταστες γάτες και να τις μεταμορφώσουν σε μοναδικούς σελιδοδείκτες για να τους συντροφεύουν σε όλες τους τις βιβλιο-περιπέτειες! (11:00 – 15:00)
  • δημιουργήσουν στιχάκια – συνθήματα και ως ενεργοί πολίτες να ανακαλύψουν, να τραγουδήσουν σε ένα διαφορετικό «κατ-γουόκ» τα δικαιώματα των ζώων (11:00 – 12:30)
  • να οργανώσουν και να λάβουν μέρος σε μια διαδήλωση με θέμα τα δικαιώματα των ζώων! (13:15-13:30)
  • ανακαλύψουν το παραμύθι «Ένας Μάγος που ‘ταν γάτος» μαζί με τη συγγραφέα, Μαρία Σαμψωνάκη, κι όλοι μαζί να το αναπαραστήσουν… ενώ στην παρέα θα είναι και η κτηνίατρος Ισμήνη Δρακούλη, που διαθέτει ιατρείο μόνο για γάτες, για να μοιραστεί χρήσιμες συμβουλές και να απαντήσει σε κάθε μας ερώτηση και απορία (12:00-13:00)

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: 2103312995-6 (Τρίτη – Παρασκευή 09:00-15:00)

Οι δράσεις είναι αφιερωμένες στην αγαπημένη Άννα Κώτση καθώς με δική της πρωτοβουλία, επιμονή και επιθυμία έγιναν οι επαφές και συζητήσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών με αποτέλεσμα τη συμφωνία για την υλοποίησή τους.
Η Άννα Κώτση ήταν βιβλιοθηκονόμος, διετέλεσε Διευθύντρια Βιβλιοθήκης στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, αγαπούσε τα βιβλία και οργάνωνε δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας. Ήταν καλλιεργημένη, με ανοιχτό πνεύμα, ιδιαίτερο χιούμορ και ξεχωριστή ευστροφία. Αγαπούσε και στήριζε πάντα το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και οι συνεργάτες της θα τη θυμούνται για την ευγένεια, την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία της.

Λίγα λόγια για το παραμύθι «Ένας Μάγος που ’ταν γάτος»

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας γάτος που τρύπωσε σε έναν φεγγίτη και προσγειώθηκε στον ώμο μιας νεράιδας με ψηλή κορμοστασιά. Ο γάτος, που της συστήθηκε ως Μάγος, εμψύχωσε τη νεράιδα να βοηθήσει κι άλλα ζωάκια που βρίσκονταν παρατημένα έξω, στην ερημιά. «Αύριο πιάνουμε δουλειά!» είπε στο αυτί της μυστικά. Εκείνη αμέσως συμφώνησε μαζί του και έκτοτε φροντίζει πολλές αθώες μουσούδες, σκορπώντας με τον Μάγο τη χαρά.

Αυτή η (πραγματική) φιλία ενέπνευσε τη Μαρία Σαμψωνάκη να γράψει το έμμετρο φιλοζωικό της παραμύθι «Ένας Μάγος που ’ταν γάτος», που μιλάει για την ανάγκη προστασίας της αδέσποτης ζωής, την υπεύθυνη κηδεμονία μικρών ζώων, αλλά και την ανεκτίμητη ευγνωμοσύνη που πηγάζει από την ανιδιοτελή προσφορά. Κατεξοχήν κατάλληλο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, το παραμύθι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε άτομα με ενσυναίσθηση, που σέβονται τα ζώα και το περιβάλλον και πιστεύουν στη δύναμη της αφιλοκερδούς προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο.

Ο έμμετρος λόγος είναι συγγραφική επιλογή που επιδιώκει να αφυπνίσει την παιδική αθωότητα σε κάθε αναγνώστη, περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες της ηρωίδας να διασώσει και να περιθάλψει ορφανά και παραμελημένα γατάκια, μέχρι να τους βρει ένα σπίτι που τους αξίζει. Η λιτότητα και το παιχνίδισμα των στίχων βοηθούν τα παιδιά (και όσους ή όσες νιώθουν παιδιά) να αφομοιώσουν τα θετικά μηνύματα του παραμυθιού και, ταυτόχρονα, τα παρακινούν να σκαρώσουν τα δικά τους αυθόρμητα ποιήματα ώστε να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους γύρω από τα ζώα.

Το βιβλίο περιλαμβάνει δραστηριότητες ζωγραφικής, χειροτεχνίας και δημιουργικής γραφής, καθώς επίσης απλές και κατανοητές συμβουλές που συμπυκνώνουν τα κύρια πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζουν τα παιδιά τόσο για τα αδέσποτα ζώα όσο και για την υιοθεσία ενός τετράποδου.

«Με αυτή την έκδοση ένα μεγάλο μου όνειρο έγινε πραγματικότητα! Ο τίτλος του βιβλίου προέκυψε από τον αληθινό Μάγο, που βρήκε την παντοτινή του οικογένεια μέσα από έναν ανοιχτό φεγγίτη. Είναι ο μαύρος γάτος μιας φίλης εθελόντριας η οποία αδιάκοπα φροντίζει παρατημένες ψυχές. Έτσι, η ιστορία τους έγινε παραμυθένια ρίμα, όπου λείπει τελείως η έννοια του κακού, αφού πρωταγωνιστούν η τρυφερότητα και η αγάπη που τα ζώα απλόχερα δίνουν στον άνθρωπο», εξηγεί η συγγραφέας Μαρία Σαμψωνάκη, που είναι και η ίδια αφοσιωμένη στην καθημερινή φροντίδα αδέσποτων.

Η βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος Λιάνα Δενεζάκη, που φιλοτέχνησε τις εικόνες του βιβλίου, είναι συνιδρύτρια των εκδόσεων Κίτρινο Πατίνι με μακρόχρονη παρουσία στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας και της εκπαίδευσης. Με τη νέα της αυτή εικονογράφηση προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν στον κόσμο της άδολης αγάπης. Αρκεί να μπουν στο αερόστατο της Φαντασίας, που χαρίζει απέραντη μαγεία σε όλες τις μουσούδες που μας έχουν σήμερα ανάγκη.

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου στηρίζει φιλοζωικούς σκοπούς και φροντιστές αδέσποτων ζώων.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος