Γιατροί του Κόσμου: Έκθεση Φωτογραφίας του Γιάννη Γιαννακόπουλου για την προσφυγική κρίση της Ουκρανίας

Μία φωτογραφική έκθεση στο Σεράφειο συνοψίζει σε εικόνες όσα βίωσαν οι Γιατροί του Κόσμου σε 10 μήνες ανθρωπιστικής δράσης στην Ουκρανία

Γιατροί του Κόσμου και ο Γιάννης Γιαννακόπουλος παρουσιάζουν, από τις 14 ως τις 16 Φεβρουαρίου, έκθεση φωτογραφίας και θεματικές συζητήσεις στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Покидаю / Leaving behind»  στοχεύει στην ενημέρωση για την προσφυγική κρίση από την Ουκρανία. Έχοντας κλείσει 10 μήνες ανθρωπιστικής δράσης στην Ουκρανία, οι Γιατροί του Κόσμου -Ελλάδας παρουσιάζουν φωτογραφικό υλικό και αφηγήσεις από το πρόσφατο έργο τους.

Ο τίτλος της έκθεσης φέρει την Ουκρανική λέξη Покидаю (προφέρεται Pokydayu) η οποία αποδίδει τη σημασία της βίαιης και ξαφνικής φυγής, του εξαναγκασμού σε μη ηθελημένη φυγή.

Μέσα από τη ματιά του διακεκριμένου φωτογράφου Γιάννη Γιαννακόπουλου, οι φωτογραφίες έχουν έντονο αφηγηματικό χαρακτήρα και αποτυπώνουν όλα όσα οι Γιατροί του Κόσμου-Ελλάδας είδαν, βίωσαν έντονα και έγιναν μάρτυρες. Ο φωτογραφικός φακός επικεντρώθηκε πολλές φορές στα παιδιά, τις γυναίκες και την Τρίτη ηλικία, την ευαίσθητη αυτή πλευρά των ομάδων που αποτελούν τον υπ’ αριθμό 1 στόχο (ηθελημένο ή μη) των σύγχρονων τραγωδιών που βιώνει η ανθρωπότητα.

Γιατροί του Κόσμου: Έκθεση Φωτογραφίας του Γιάννη Γιαννακόπουλου για την προσφυγική κρίση της Ουκρανίας

Οι Γιατροί του Κόσμου-Ελλάδας μέσα από την έκθεση «Покидаю / Leaving behind» επιδιώκουν να μοιραστούν με την κοινή γνώμη κοινές αλήθειες και κοινές πρωτοβουλίες.

«Στα δικά μου μάτια αυτή η φωτογραφία έχει μια ιδιαιτερότητα.. μου γίνεται οικεία με τον καιρό. Είναι τα χρώματα, όλο το σκηνικό, η δύση, το χιόνι πάνω της, η ομίχλη, η διαχωριστική κορδέλα, λες κι είναι φτιαχτό, αλλά και κάτι άλλο.. δεν μπορώ να το προσδιορίσω.. ίσως γιατί στη θέση της θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς…Είναι ένας άνθρωπος που κρυώνει, πεινάει, αλλά που προσπαθεί να φτάσει κάπου πιο καλά… θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι εμείς…», λέει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Γιατροί του Κόσμου: Έκθεση Φωτογραφίας του Γιάννη Γιαννακόπουλου για την προσφυγική κρίση της Ουκρανίας

Οι Γιατροί του Κόσμου-Ελλάδας έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 100 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης (κυρίως φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα) και έχουν ήδη πραγματοποιήσει 25 ανθρωπιστικές αποστολές στην Ουκρανία, συνοδεύοντας τα είδη πρώτης ανάγκης. Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι οι δραστηριότητες των Γιατρών του Κόσμου για την Ουκρανία έχουν ωφελήσει άμεσα περισσότερους από 17.000 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των έμμεσα ωφελούμενων υπολογίζεται σε 550.000.

Σκοπός των Γιατρών του Κόσμου είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών για ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο αύριο.

Πληροφορίες έκθεσης

Τοποθεσία: Σεράφειο Δήμου Αθηναίων-Εχελιδών 17 & Πειραιώς 144

Εγκαίνια έκθεσης (κατόπιν πρόσκλησης): Τρίτη 14.02.2023

Χαιρετίζουν οι:

  • Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων
  • Εκπρόσωπος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα
  • Sergii Shutenko, Πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα
  • Εμμανουήλ Πικουλής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ
  • Συντονισμός και Υποδοχή: Νικήτας Κανάκης, πρώην πρόεδρος των ΓτΚ και μέλος του Δ.Σ. της Οργάνωσης και Asef Farjam, κοινωνιολόγος, σύμβουλος και διαπολιτισμικός διαμεσολαβητής και ιδρυτικό μέλος του Hellenic Alumni Association, -απόφοιτοι του International Visitor Leadership Program του State Department.

Τετάρτη 15.02.2023

Έκθεση ανοιχτή για το κοινό: 10:00-22:00

Πάνελ συζήτησης

-Υποδοχή Προσφύγων 11:00-13:00

Συμμετέχοντες:

  • Μελίνα Δασκαλάκη, Πρόεδρος ΚΥΑΔΑ
  • Μάνος Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο
  • Svetlana Chornenka, Πρόεδρος της ΜΚΟ «Βορυσθένης»
  • Συντονίζει: Εμμανουήλ Πικουλής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ

-Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης 14:00-16:00

Συμμετέχοντες:

  • Απόστολος Βεΐζης, Γενικός Διευθυντής της INTERSOS Hellas
  • Τζέι Μέξης , CEO Οdyssea
  • Katerina Kuchirka, Πρόεδρος της Ουκρανικής Κοινότητας στην Ελλάδα «Γη του πελαργού»
  • Συντονίζει: Άγης Τερζίδης, Γενικός Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου των ΓτΚ

Πέμπτη 16.02.2023

Έκθεση ανοιχτή για το κοινό: 10:00-22:00

Υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

Χορηγοί επικοινωνίας: Αθήνα 9,84, CNN Greece

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο mdmgreece.gr

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

Γιατροί του Κόσμου: Έκθεση Φωτογραφίας του Γιάννη Γιαννακόπουλου για την προσφυγική κρίση της Ουκρανίας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 17 συνολικά  εθνικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία).

Είναι μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση με πρωταρχική αποστολή την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των κοινωνικών εμποδίων στην Υγεία. Λειτουργώντας αδιάλειπτα τα τελευταία 32 χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Γιατροί του Κόσμου-Ελλάδας κατέχουν μια σημαντική θέση στη συνείδηση των πολιτών ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση που προάγει τα μηνύματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Με δεκάδες προγράμματα κοινωνικής αρωγής και ανάπτυξης, εκπαιδευμένοι γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την υποστήριξη και προστασία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και πληττόμενων πληθυσμών.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες Διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμούς με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Γιαννακόπουλο

Γιατροί του Κόσμου: Έκθεση Φωτογραφίας του Γιάννη Γιαννακόπουλου για την προσφυγική κρίση της Ουκρανίας

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στο Μόναχο το 1968. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία M.A. Middlesex University of London.

Είναι μέλος των Γιατρών του Κόσμου και από το 2009 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχοντας την ευθύνη της επικοινωνίας των ΓτΚ, επίσης μέλος της Ελληνικής Ένωσης Φωτορεπόρτερ (ΕΦΕ).

Από το 1993 είναι Δάσκαλος Φωτογραφίας στον ΑΚΤΟ και ιδρυτής της Φωτογραφικής ομάδας METApolis. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Γοητευμένος από τη φωτογραφία δρόμου (street photography), δουλεύει ως ελεύθερος ρεπόρτερ για περιοδικά και εφημερίδες. Αναζητώντας την φωτογραφική αλήθεια ταξιδεύει από το 1999 σε Γιουγκοσλαβία (Βελιγράδι), Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Τουρκία, Αλγερία, Νέα Ορλεάνη, Ινδία, Λωρίδα της Γάζας, Γροιλανδία (Βόρειο Πόλο), Ινδονησία, Σρι Λάνκα., Αμαζόνιο…

Ως μέλος των Γιατρών του Κόσμου έχει λάβει μέρος σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές σε όλη την υφήλιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος