«Για τις γυναίκες στην Επιστήμη»

Array

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η L’Oréal Hellas γιορτάζουν τα 20 χρόνια του Διεθνούς Προγράμματος L’ORÉAL-UNESCO «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» μέσα από μια μοναδική επετειακή Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) από τις 20 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου 2018. Η έκθεση θα παρουσιάσει τη συνολική συνεισφορά του θεσμού παγκοσμίως, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στο Ελληνικό Πρόγραμμα, μέσα από μια σειρά δυναμικών φωτογραφικών πορτρέτων Ελληνίδων βραβευμένων επιστημόνων του θεσμού από τον Τάσσο Βρεττό.

Στο πλαίσιο της 20ης επετείου του θεσμού, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO θα διοργανώσουν για πρώτη φορά στη χώρα μας και μια επιστημονική ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2018 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Οι ενέργειες αυτές έχουν σκοπό να ρίξουν φως στο «θηλυκό πρόσωπο της επιστήμης», τονίζοντας για ακόμα μια φορά πως «ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες».

Το διεθνές πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» ιδρύθηκε το 1998 με στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των δύο φύλων στον κόσμο της επιστήμης. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στη δημόσια και επαγγελματική ζωή, ιδιαίτερα στο χώρο των Επιστημών, όπου το «γυάλινο ταβάνι» υπάρχει ακόμα. Σήμερα, μόνο 28% των επιστημόνων είναι γυναίκες και μόλις 3% των βραβείων Νόμπελ έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες από το 1901, όταν και καθιερώθηκε ο θεσμός. Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα, 3.124 γυναίκες επιστήμονες έχουν διακριθεί σε 117 χώρες. Συγκεκριμένα, 102 έλαβαν βραβεία για αριστεία στην επιστήμη, εκ των οποίων τρεις στη συνέχεια κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ, ενώ 3.022 ταλαντούχες νέες γυναίκες έλαβαν υποτροφίες προκειμένου να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο.

Τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα. Τα Βραβεία αυτά χορηγούνται σε συνεργασία με τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO με στόχο την προώθηση, την ενίσχυση, καθώς και τη στήριξη των επιτευγμάτων των γυναικών, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα. Τα Ελληνικά Βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 2006 και μέχρι σήμερα έχουν βραβεύσει 26 σπουδαίες γυναίκες ερευνήτριες.

Επιστημονική ημερίδα «Women in science classes»

Η Ημερίδα Women In Science Classes, που διοργανώνεται για πρώτη φορά το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, θα δώσει την ευκαιρία σε νέους φοιτητές και ερευνητές να γνωρίσουν τις Ελληνίδες Βραβευμένες επιστήμονες, σε ένα πλαίσιο συνάντησης που θα ενθαρρύνει τη συζήτηση και το διάλογο για θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τις σπουδές τους και τη μελλοντική τους καριέρα.

Γυναίκες επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, μοιράζονται καθοριστικές στιγμές από την ερευνητική τους πορεία, εμπνέουν με τα επιστημονικά επιτεύγματά τους και δίνουν στις γυναίκες επιστήμονες του αύριο πολλούς λόγους για να συνεχίσουν με όρεξη και πείσμα το συναρπαστικό ταξίδι τους στον κόσμο της επιστήμης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης της Ημερίδας στους ενδιαφερόμενους.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας.

Έκθεση φωτογραφίας «Το θηλυκό πρόσωπο της επιστήμης».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιείται και μια ξεχωριστή Έκθεση Φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), στην οποία παρουσιάζονται οι στόχοι και τα επιτεύγματα του θεσμού στην πορεία αυτών των δύο δεκαετιών.
«Το Θηλυκό Πρόσωπο της Επιστήμης» είναι μία ξεχωριστή Φωτογραφική Έκθεση με τα πορτραίτα βραβευμένων γυναικών του Ελληνικού Προγράμματος L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, μέσα από την κάμερα του Τάσσου Βρεττού. Ο Τάσσος Βρεττός φωτογραφίζει τη γυναίκα πίσω από την επιστήμονα και αναδεικνύει την ομορφιά της. Φωτογραφίζει μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά της Ελλάδας που διαθέτουν όραμα και πάθος για την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο.

Μέσα από την έκθεση «Το Θηλυκό Πρόσωπο της Επιστήμης» ο επισκέπτης καλείται να εμπνευστεί από αυτές τις ξεχωριστές γυναίκες, να ενημερωθεί για τη σημασία του Προγράμματος, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο και παράλληλα να τιμήσει μια τόσο σημαντική επέτειο για την γυναίκα, τις Ελληνίδες γυναίκες επιστήμονες, και την ίδια την επιστήμη.

INFO:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138
Πέμπτη 20/9 & Κυριακή 23/9 (10:00 – 18:00)
Παρασκευή 21/9 – Σάββατο 22/9 (10:00 – 22:00)
Είσοδος ελεύθερη

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «WOMEN IN SCIENCE CLASSES»
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138
Σάββατο 22/9/2018 (10:00 – 14:30)
Είσοδος ελεύθερη

«Για τις γυναίκες στην Επιστήμη»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος