«ΓΗ-ΝΕΚΥΙΑ συνέχεια»: Πέντε συν μία γυναίκες στην έκθεση σύγχρονης τέχνης

Array

Συνεχίζεται έως τις 29 Οκτωβρίου η έκθεση σύγχρονης τέχνης “ΓΗ-ΝΕΚΥΙΑ συνέχεια” στην αίθουσα τέχνης MATCH MORE, Δημοκρατίας 351, Πλατανιάς, Χανιά, Κρήτη.

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης «ΓΗ-ΝΕΚΥΙΑ συνέχεια» γίνεται με συμμετοχή των καλλιτεχνών Μαργαρίτα Βασιλάκου, Κυριακή Μαυρογεώργη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου και Αννέττα Σπανουδάκη, με ελεύθερη είσοδο, μόνο για ενήλικες, στην Αίθουσα Τέχνης Match More, Δημοκρατίας 351, Πλατανιάς, Χανιά, Κρήτη.

Επιμέλεια: Μαρία Γιαγιάννου, Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως: «Πέντε συν μία γυναίκες συναντιούνται σε έναν μαντικό κύκλο, σε ένα εικαστικό αντι-μοιρολόϊ, για να μοιραστούν το άσμα της ζωής και του θανάτου. Το γλωσσικό παίγνιο του τίτλου «Γη-Νέκυια» (=γυναίκεια) συνδέει θαρρετά το ιστορικό, κοινωνικό, βιολογικό υπέδαφος της γυναικείας ταυτότητας με τη σκοτεινή κοιλιά της γης, ενώ ταυτόχρονα ενώνει την ολόφωτη ανθοφορία με τις υπόγειες ρίζες της. Κάθε θηλυκότητα στην προσωπική της Οδύσσεια θα φλερτάρει με τον Άδη τουλάχιστον άπαξ, λόγω του φύλου της. Τα ζωγραφικά έργα, τα γλυπτά και οι εγκαταστάσεις της έκθεσης συνθέτουν ένα εικαστικό ερωτηματολόγιο με σκοπό τη διαλεύκανση των γρίφων μιας γλυκιάς αλλά και επικίνδυνης ζωής, που απευθύνεται σε όλες τις όψεις της γυναικείας εμπειρίας σ’ έναν μεταμοντέρνο κόσμο με αρχαίες ρίζες.

Η συγγραφέας και επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Γιαγιάννου σημειώνει: «Ο παρών τόπος συνάντησης είναι ένας καμουφλαρισμένος λάκκος από τον οποίο θα ξεπηδήσουν οι προφητείες. Γύρω του οι πέντε γυναίκες έχουν κιόλας στάξει τις σπονδές τους: χυτή πορσελάνη, άπειρα μολύβια χρησιμοποιημένα μέχρι εκατοστού, ρετάλια από κόκκινο βελούδο, βελονάκια με απομεινάρια μαύρου νήματος, κόκκινες κλωστές, χάρτινες δαντέλες. Πλευρές του ερωτισμού, ίχνη της βίας, παγίδες της ταυτότητας, καρδιές του μποξ και ο πόλεμος να μαίνεται πίσω από τον καθρέφτη. Στην επίγεια Γη-Νέκυια η ζωή ξεφυτρώνει από το παρελθόν φορτωμένη με μια νέα έμπειρη αθωότητα».

Ειδικά για την παρουσίαση της έκθεσης συντάσσεται έγχρωμος κατάλογος στον οποίο θα παρουσιάζονται τα συμμετέχοντα έργα τέχνης μαζί με κείμενα τεκμηρίωσης, αναλύσεις, ενημερώσεις και σχόλια».

«ΓΗ-ΝΕΚΥΙΑ συνέχεια»: Πέντε συν μία γυναίκες στην έκθεση σύγχρονης τέχνης
Μαυρογεώργη Κυριακή

Η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης έγινε την άνοιξη του 2022 στην The Project Gallery της Αθήνας.

Η οργάνωση της έκθεσης γίνεται από την Αίθουσα Τέχνης Match More σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και εντάσσεται στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT-2022, που φέτος συμπληρώνει 10 ΧΡΟΝΙΑ δράσεων Πολιτισμού, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, την The Project Gallery και το Zefxis Art Studio. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών και εγκαταστάσεων και η διάρκειά της θα είναι μέχρι το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022. Ανοιχτά από Δευτέρα μέχρι Κυριακή 12:00-22:00 με ελεύθερη είσοδο, μόνο για ενήλικες.

Το σύμπλεγμα Πολιτισμού και Αναψυχής Match More δημιουργήθηκε το 2016 σε ένα σύγχρονο κτίριο τριών επιπέδων στον Πλατανιά Χανίων. Αποτελείται από την Match More Art Gallery, την Match More Underground Gallery και το Match More Restaurant που διαθέτουν κήπο, εξώστες, άνετο parking και ασφαλείς αποθηκευτικούς χώρους. Η Match More Art Gallery φιλοδοξεί τόσο να προάγει τη σύγχρονη τέχνη σε όλες τις διαφορετικές μορφές κι εκδοχές της που περιλαμβάνουν τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τη χαρακτική, το σχέδιο, το βίντεο, τις εγκαταστάσεις και τις performances, όσο και να εκπροσωπεί Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες σε εγχώριες ή διεθνείς εκθέσεις τέχνης, φόρουμ πολιτισμού και εικαστικές δράσεις. Παράλληλα με την εκθεσιακή δραστηριότητά της προγραμματίζει την ενεργή συμβολή της στην κοινότητα των καλλιτεχνών και στην ανάπτυξη του ευρύτερου πολιτιστικού πλαισίου διοργανώνοντας εργαστήρια, διαλέξεις, δράσεις και παρουσιάσεις που αφορούν στην τέχνη και στον τόπο.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ MATCH MORE

Δημοκρατίας 351, Πλατανιάς, Χανιά, Κρήτη

Τ: +30 6977607580 & 6937383500

Ε-mail: matchmore.artgallery@gmail.com

«ΓΗ-ΝΕΚΥΙΑ συνέχεια»: Πέντε συν μία γυναίκες στην έκθεση σύγχρονης τέχνης
Βασιλάκου Μαργαρίτα

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης δημιουργούν Πολιτισμό», 5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency» & 6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» συμπληρώνει φέτος 10 ΧΡΟΝΙΑ παρουσίασης δράσεων Πολιτισμού, υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικά κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου μας και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος