ΓΗ-ΝΕΚΥΙΑ: Εικαστική έκθεση – Εγκαίνια την Παρασκευή 8 Απριλίου

Την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, στις 7 μ.μ. στην TheProjectGallery (Νορμανού 3, Μοναστηράκι) εγκαινιάζεται η έκθεση ΓΗ-ΝΕΚΥΙΑ με τις εικαστικούς Μαργαρίτα Βασιλάκου, Κυριακή Μαυρογεώργη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου και Αννέττα Σπανουδάκη. Την έκθεση επιμελείται η συγγραφέας Μαρία Γιαγιάννου.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Πέντε συν μία γυναίκες συναντιούνται σε έναν μαντικό κύκλο, σε ένα εικαστικό αντι-μοιρολόϊ, για να μοιραστούν το άσμα της ζωής και του θανάτου. Το γλωσσικό παίγνιο του τίτλου “Γη-Νέκυια” (=γυναίκεια) συνδέει θαρρετά το ιστορικό, κοινωνικό, βιολογικό υπέδαφος της γυναικείας ταυτότητας με τη σκοτεινή κοιλιά της γης, ενώ ταυτόχρονα ενώνει την ολόφωτη ανθοφορία με τις υπόγειες ρίζες της.

Κάθε θηλυκότητα στην προσωπική της Οδύσσεια θα φλερτάρει με τον Άδη τουλάχιστον άπαξ, λόγω του φύλου της. Τα ζωγραφικά έργα, τα γλυπτά και οι εγκαταστάσεις της έκθεσης συνθέτουν ένα εικαστικό ερωτηματολόγιο με σκοπό τη διαλεύκανση των γρίφων μιας γλυκιάς αλλά και επικίνδυνης ζωής, που απευθύνεται σε όλες τις όψεις της γυναικείας εμπειρίας σ’ έναν μεταμοντέρνο κόσμο με αρχαίες ρίζες.

Ο παρών τόπος συνάντησης είναι ένας καμουφλαρισμένος λάκκος από τον οποίο θα ξεπηδήσουν οι προφητείες. Γύρω του οι πέντε γυναίκες έχουν κιόλας στάξει τις σπονδές τους: χυτή πορσελάνη, άπειρα μολύβια χρησιμοποιημένα μέχρι εκατοστού, ρετάλια από κόκκινο βελούδο, βελονάκια με απομεινάρια μαύρου νήματος, κόκκινες κλωστές, χάρτινες δαντέλες.

Πλευρές του ερωτισμού, ίχνη της βίας, παγίδες της ταυτότητας, καρδιές του μποξ και ο πόλεμος να μαίνεται πίσω από τον καθρέφτη. Τα προγνωστικά καταφθάνουν διαμέσου του Τειρεσία, του μυθικού μάντη που έχει υπάρξει και γυναίκα, άρα διαθέτει πληρέστερη γνώση του κόσμου και μεγαλύτερη διορατικότητα. Στην επίγεια ΓΗ-ΝΕΚΥΙΑ η ζωή ξεφυτρώνει από το παρελθόν φορτωμένη με μια νέα έμπειρη αθωότητα».

Ιnfo
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 8 Απρίλιου 2022, ώρα 19:00 – 22:00
Διάρκεια έκθεσης: 8 – 4 έως 7 – 5 – 2022
Ωράριο: Τρίτη – Σάββατο: 12:00 – 20:00
Η Γκαλερί θα παραμείνει κλειστή κατά τις αργίες του Πάσχα 22 & 23/4
Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο.
Με την Υποστήριξη: Art in Your Hand – Couleur Locale
Τηρώντας τους αναγκαίους υγειονομικούς κανόνες που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού Covid19, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκα από τους επισκέπτες.
The Project Gallery, Νορμανού 3 (εντός της στοάς) στον 1 όροφο στο κτίριο που βρίσκεται το Couleur Locale.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος