«George Bizos Icon»: Ντοκιμαντέρ για τον στενό συνεργάτη και φίλο του Νέλσον Μαντέλα

Array

Το ντοκιμαντέρ «George Bizos Icon» για τη ζωή και τη δράση του ελληνικής καταγωγής Γιώργου Μπίζου, που υπήρξε δικηγόρος και στενός προσωπικός φίλος του Nelson Mandela, προβλήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» στο Καστελόριζο.

Στην Ελλάδα τον γνωρίζουν λίγοι. Στην Νότια Αφρική το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αγώνα της προάσπισης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας. Με την ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «George Bizos Icon», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», που πραγματοποιείται στο Καστελόριζο, οι θεατές γνώρισαν την ζωή και τη δράση του ομογενή Γιώργου Μπίζου, του ανθρώπου που επί τέσσερις δεκαετίες ήταν στο πλευρό του Νέλσον Μαντέλα. Δικηγόρος του, αλλά και στενός προσωπικός φίλος του.

Το ντοκιμαντέρ της Τζέιν Λίπμαν και του Πίτερ Γκόλντσμιντ, που αφηγείται τη ζωή του νεαρού Έλληνα πρόσφυγα από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας, Γιώργου Μπίζου, ο οποίος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατέφυγε στη Νότιο Αφρική και αντιτάχθηκε στην τυραννία του Απαρτχάιντ, υπερασπιζόμενος τον Νέλσον Μαντέλα, παρακολούθησε συγκινημένος και ο γιος του Αλέξης, τον οποίο τίμησε ο γενικός γραμματέας απόδημου ελληνισμού.

Στην ειδική προβολή παρόντες και τιμώμενα πρόσωπα, εκτός από τους δημιουργούς της ταινίας, ήταν η πρέσβης της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα Μπερίλ Ρόουζ Σισούλου και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Nelson Mandela Σέλο Χατάνγκ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Αθανασίου/ Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος