Gaslighting: Τι σημαίνει η λέξη της χρονιάς του λεξικού Merriam-Webster;

Array

Το λεξικό της εταιρείας Merriam-Webster έδωσε την δική του λέξη της χρονιάς, η οποία δεν είναι άλλη από την “gaslighting”, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως φωτισμός πετρελαίου, αλλά η σημασία της αγγλικά δηλώνει την απόπειρα σκόπιμης χειραγώγησης κάποιου προσώπου με σκοπό την επίτευξη ενός στόχου.

Τα τελευταία χρόνια, που είμαστε στην «εποχή της παραπληροφόρησης» η λέξη έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται όλο και πιο πολύ και άνθρωποι όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει κατηγορηθεί πως κάνει “gaslighting” στον κόσμο.

Gaslighting: Τι σημαίνει η λέξη της χρονιάς του λεξικού Merriam-Webster;
Δεδομένα της Google για το πόσο συχνά χρησιμοποιείται σε βιβλία η λέξη με τα χρόνια

Πως δημιουργήθηκε η λέξη

Η λέξη δημιουργήθηκε μέσω των θεατρικών έργων και ταινιών που ονομαζόντουσαν “Gaslight” και κυκλοφόρησαν το 1938 (το θεατρικό έργο), το 1940 (η ταινία) και το 1944 (το remake της ταινίας). Μάλιστα το 1944 η ταινία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης εικόνας.

Η πλοκή της ταινίας και πως συνδέεται με την σημασία της λέξης

Στην ταινία, ο «κακός» σύζυγος προσπαθεί να πείσει την γυναίκα ότι χάνει το μυαλό της, λέγοντας της πως τα φώτα που βρίσκονται στην σοφίτα του σπιτιού δεν αναβοσβήνουν, όταν αυτός είναι εκεί και πραγματοποιεί άθλιες πράξεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτά αναβοσβήνουν.

Η ακριβής σημασία της λέξης

Είναι η ψυχολογική χειραγώγηση ενός προσώπου που συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και φτάνει σε επίπεδο να κάνει το θύμα να αναρωτιέται τι συμβαίνει στα αλήθεια και τι όχι.

Πώς χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα

Είναι η χειραγώγηση κάποιου προσώπου σε κάποιο άλλο ώστε να τους αλλάξει την γνώμη του για κάτι, για κάποιον μεγαλύτερο σκοπό που έχει στο μυαλό του αυτός που χειραγωγεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος