Γαλλία-Ελλάδα, 1915-1995: αρχεία, ιστορία, μνήμη

Ημερίδα με θέμα «Γαλλία-Ελλάδα, 1915-1995: αρχεία, ιστορία, μνήμη» διοργάνωσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η Γαλλική Σχολή Αθηνών, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Η επιστημονική εκδήλωση -που διεξήχθη στο πλαίσιο του Μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τα Εθνικά Αρχεία της Γαλλίας- εστίασε στην ιστορία των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολιτικό, οικονομικό, θεσμικό και πολιτιστικό επίπεδο κατά την χρονική περίοδο 1915-1995. Το πνεύμα της εποχής αποδίδεται μέσα από την ανάγνωση και ερμηνεία αρχειακών πηγών των δύο χωρών και την προβολή σημαντικού οπτικοακουστικού υλικού που διατίθεται στις αρχειακές συλλογές.

Η ημερίδα περιελάμβανε διαλέξεις και στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Από τη μαρτυρία στο αρχείο. Από τη μνήμη στην ιστορία» στην οποία συνομίλησαν οι Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Βασίλης Αλεξάκης και Σπύρος Μερκούρης, με συντονιστή τον Γιώργο Βάρσο.

Ομιλητές ήταν οι: Βασίλης Αλεξόπουλος, Σωτήρης Μετεβελής, Αντώνης Σατραζάνης, Έλλη Δρούλια, Μαρία Βλασσοπούλου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Στεφανία Μεράκου, Νίκη Παζαρλή, Νίκος Καραπιδάκης, Maximilien Girard, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Άγγελος Νταλαχάνης, Λήδα Παπαστεφανάκη, Νίκος Μπελαβίλας.

«Από την οπτικοακουστική συλλογή της ΕΡΤ: ελληνογαλλικές σχέσεις κατά τις δεκαετίες ΄60 και ΄70», ήταν το θέμα της ομιλίας του διευθυντή του Αρχείου της ΕΡΤ, Βασίλη Αλεξόπουλου.

Εδώ θα δείτε τις υπόλοιπες ομιλίες της ημερίδας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος