Γ. Χατζηνάσιος στην ΕΡΤ: «Πρέπει να υπάρχει μια ανησυχία στην τέχνη για να πεις ότι δημιουργείς πολιτισμό» – «Όνειρό» του να τον «μάθουν» οι νέες γενιές

Χάρη στον πατέρα του ασχολήθηκε με τη μουσική, αποκάλυψε ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά. Η σύνθεση ήρθε στα 28 του χρόνια, είπε, ενώ τόνισε ότι παλαιότερα υπήρχαν εταιρείες που προστάτευαν κάποιους συνθέτες. Η σχέση του με τη τζαζ ήταν σημαντική αλλά όπως ανέφερε «δεν άρεσε στις γυναίκες». «Κατά βάση είμαι μουσικός, για αυτό χαίρομαι στην ενορχήστρωση».

«Αν ο στίχος είναι σπουδαίος, το τραγούδι θα γίνει επιτυχία» τόνισε ο κ. Χατζηνάσιος, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στην καθοριστική του συνεργασία με τη Μαρινέλλα. Η μουσική του άλλωστε, «έντυσε» πολλές ταινίες του κινηματογράφου και σειρών στην τηλεόραση που άφησαν ιστορία.

Στάθηκε επιπλέον στο «Μάθημα Σολφέζ», που ήταν η ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 1977, τη μουσική του οποίου είχε γράψει ο ίδιος.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι ο Πάριος δεν ήθελε να πει το τραγούδι «Ποιος να συγκριθεί μαζί σου» και μετά το «παίρνει ο Ρέμος και γίνεται τεράστια επιτυχία».

«Είμαι παντός καιρού. Έχω γράψει πολλά είδη, ποίηση κλπ. Το ζήτημα είναι να με συγκινήσει κάτι», τόνισε ο κ. Χατζηνάσιος, ενώ διευκρίνισε ότι «τα τραγούδια δεν ήταν εκ προθέσεως εμπορικά».

Μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία της ενορχήστρωσης λέγοντας ότι μπορεί «να καταστρέψει ή να ανεβάσει ένα τραγούδι», ενώ στις συναυλίες «πάντα αυτοσχεδιάζει» αφού βαριέται όπως είπε να παίζει τα ίδια πράγματα.

Σχετικά με τον καλλιτεχνικό χώρο και τις πολιτικές κλίκες που μπορεί να υπάρξουν, ο ίδιος εξήγησε πως: «Δεν είχα σχέση ποτέ με την πολιτική».

Φίλους μέσα από τον χώρο της δουλειάς δεν έχει πολλούς, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηνάσιος. «Έχω οικογενειακή φιλία με τον Μίμη Πλέσσα» παραδέχτηκε στον Γιώργο Κουβαρά, τονίζοντας πως οι «καλύτεροί του φίλοι είναι από το σχολείο».

Παράλληλα ανέφερε πως αυτό τον καιρό δεν ακούει μουσική, αλλά μελετάει πιάνο. «Αν ακούσω, θα είναι μόνο τζαζ. Ακούω απο τα cd», εξήγησε.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως εκείνος πλέον «δεν μπορεί να συμβουλέψει τα νεά παιδιά» αλλά εκείνα με τη σειρά τους μπορούν.

Όσο για το αν υπάρχουν «Χατζηγιάννηδες» σήμερα, ο κ. Χατζηνάσιος εξήγησε πως «ενίοτε υπάρχουν» και ανέφερε πως από τους δίσκους δεν βγάζεις χρήματα πλέον, παρά μόνο μια μικρή σύνταξη. «Το θέμα είναι να κάνεις συναυλίες, τηλεόραση…», είπε.

Μίλησε επίσης, για την σχέση του με τον Στέφανο Κορκολή: «Σε άλλη εποχή ο Κορκολής θα ήταν ο Λιστ και εγώ ο Σοπέν», αστειεύτηκε ενώ – χωρίς να αποκαλύψει πολλά – είπε πως μπορεί να κάνει όπερα στο σύντομο μέλλον.

Μίλησε και για τον πολιτισμό στην Ελλάδα, τον οποίο χαρακτήρισε ως μια «περιπλεγμένη έννοια». «Το να κάνεις τέχνη περαστική, χωρίς βαρύτητα δεν είναι πολιτισμός», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρχει μια ανησυχία στην τέχνη για να πείς πως “δημιουργώ πολιτισμό”».

«Ήθελα να γινω πιλότος» είπε με γέλιο κλείνοντας ενώ έπειτα, εξήγησε πως το πραγματικό του «όνειρο» είναι να τον μάθουν και οι νέες γενιές. «Τα νέα παιδιά εμάς τους παλιούς, δεν μας ξέρουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος