Frontpage Project: Ομαδική εικαστική έκθεση για το «πρωτοσέλιδο»

Ομαδική εικαστική έκθεση γύρω από την κεντρική ιδέα της «πρώτης σελίδας», της «πρώτης είδησης», σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, διοργανώνεται με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (ECI), σε σύμπραξη με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την ανοιχτή εικαστική ομάδα AxionArt, με την πρόσθετη συνέργεια του Video Art Festival Mηδέν και υποστηρίζεται από ακαδημαϊκούς φορείς, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Donau–Universitat Krems (DUK). Συμμετέχουν δημιουργοί από τον εικαστικό χώρο και τον χώρο των ΜΜΕ.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου 2023.

Frontpage Project: Ομαδική εικαστική έκθεση για το «πρωτοσέλιδο»

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αποτυπώνεται η επικαιρότητα με πηχυαίους τίτλους, με γεγονότα που οι εκδότες θεωρούν σημαντικά, «καυτά». Η πρώτη σελίδα είναι αυτή που «πουλάει», σκοπός της είναι να δώσει δυνατά σήματα που θα τραβήξουν τη ματιά, την προσοχή, το ενδιαφέρον του κοινού και θα διαμορφώσουν τάσεις.

Σκοπός αυτού του project είναι το καλλιτεχνικό και δυναμικό αποτέλεσμα, μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία δημιουργών, οι οποίοι προέρχονται τόσο από τον χώρο των εικαστικών, όσο κι από αυτόν της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας ευρύτερα. Οι συμμετέχοντες εμπνέονται από πρωτοσέλιδα εφημερίδων που οι ίδιοι θα επιλέξουν κι από εξέχουσες ειδήσεις που προέρχονται από τα Μ.Μ.Ε., τον διεθνή και ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Τα «πρωτοσέλιδα» αυτά, αποτελούν καμβά για τη δημιουργία, τον σχολιασμό, την έκφραση και την τοποθέτησή τους.

Τα θέματα που αναπτύσσονται από τους δημιουργούς έχουν αναφορική και εννοιολογική προσέγγιση όσον αφορά τη μετάδοση του μηνύματος, την είδηση ως έννοια (performance), τη γραφή, το κείμενο, τις λέξεις,

Η έκθεση αναπτύσσεται στους πέντε βασικούς άξονες: Επικαιρότητα – Επικοινωνία – Εικόνα – Λόγος – Μνήμη και θα περιλαμβάνει εικαστικά έργα από ήδη αναγνωρισμένους, αλλά και νέους καλλιτέχνες, φωτογράφους, photo reporters, καθώς και μικτά έργα με χρήση ‘λόγου’ ή πολυμέσων από δημοσιογράφους και επικοινωνητές από τον χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχουν και παράλληλες δραστηριότητες: Video art προβολές, performances, συνεντεύξεις προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης, διαλέξεις και παρουσιάσεις ερευνητικού έργου, δράσεων στο διαδίκτυο και τα social media.

Τα έργα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, σε ειδική σελίδα, καθώς και στον ιστότοπο του “Axionart” και του Ε.C.I.

Η έκθεση στην Αθήνα θα αποτελέσει τον προπομπό για το επόμενο στάδιο της πρωτοβουλίας, που αφορά στη συμμετοχή Δημιουργών και Επικοινωνητών και από την Κεντρική Ευρώπη και θα φιλοξενηθεί στην Βιέννη, το 2024.

Ταυτότητα Έκθεσης

Εικαστικοί: Ανγιουλάτος Κωνσταντίνος, Αργυροηλιοπούλου Αννίτα, Βορρές Γιώργος, Βούσουρας Ανδρέας, Γκούζια Βάλια, Δάμα Γρηγορία, Δαβέτας Δημοσθένης, Δερμάτης Χαράλαμπος, Ζαχαρή Νίκη, Ζούνη Ελένη, Ζουρούδη Στεφανία, Κασσιμάτη Πωλίνα , Καστρινάκης Αντώνης, Κορομπίλη Μαρία, Lakah Paula, Λαμπρινός Νίκος, Lekkas Uli, Μαραγκάκη Εύα, Μαρίνης Νίκος, Μπονάτσου Τίτα, Παγώνη Ειρήνη, Παναγόπουλος Αντώνιος, Περικλέους Βίκυ, Ποδιάς Νίκος, Ποταμιάνου Άρτεμις, Σάββα Αντρέας, Σηφάκη Μαρία, Σπανουδάκη Αννέτα, Σπηλιόπουλος Μάριος, Τριανταφύλλου Τάσσος, Τσαγκάρης Πάνος, Τσιάρα Μάρθα , Τσώλης Κώστας, Xατζηγιώση Κλεοπάτρα, Χανιώτη Δήμητρα

Φωτογράφοι – Photo reporters: Γκουλιεμάκη Λουίζα, Kολλεσίδης Γιάννης, Κουρή Μάρω, Μπίρης Τάσος, Μπονάτσου Τίτα

Video art : Jack Williams, Jody Zellen, Guli Silberstein, Chris Tigra, Σμαράγδα Νιτσοπούλου, John O’Hare & Tom Phipps, Rodrigo Amarante Guerreiro Gomes, Pamela Falkenberg & Jack Cochran (Outlier Moving Pictures), Katina Bitsicas, Γιασεμή Ράπτη, Mikołaj Sobczak, Sandra Araujo, Γιούλα Παπαδοπούλου, Pablo-Martín Córdoba, Bruno Pavić, Kuesti Fraun & Andreas Uehlein (performer)

Η έκθεση θα ανοίξει το απόγευμα της Τετάρτης 7 Ιουνίου (16:00 – 22:00) και θα λειτουργεί Πέμπτη – Παρασκευή – 11:00– 19:00 και Σάββατο – Κυριακή 11:00 – 15:00.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος