«Φιλιά εις τα παιδιά»: Δείτε στο ERTFLIX και στην ERT World το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ

Array

Το «Φιλιά εις τα παιδιά» δεν είναι μια ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα, είναι μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος. Είναι μικρές προσωπικές ιστορίες στη δίνη της Ιστορίας. 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η ERT World μεταδίδει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στις 13:00 και σε επανάληψη την ίδια ημέρα στις 22:00 ώρα Ελλάδας, το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά».

Το ντοκιμαντέρ, που θα είναι διαθέσιμο για δύο εβδομάδες και στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX, φωτίζει τις ιστορίες πέντε μικρών Εβραιόπουλων στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής, τα οποία σώθηκαν από τη σύλληψη και το θάνατο, χάρη σε οικογένειες Χριστιανών.

Η Υπόθεση

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από τον θάνατο χάρις σε οικογένειες γενναίων Χριστιανών, πέντε «κρυμμένα παιδιά» που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους: ιστορίες τρόμου, πόνου και αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των «ξένων» σωτήρων τους, που στάθηκαν στοργικές φωλιές μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν όλη τους τη ζωή κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων άλλων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα: ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες, οικογενειακά φιλμάκια και άλλα τεκμήρια.

Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν από τον πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

«Φιλιά εις τα παιδιά»: Δείτε στο ERTFLIX και στην ERT World το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ

Μαρτυρίες-αφήγηση: Ροζίνα Ασσέρ-Πάρδο, Σήφης Βεντούρας, Ευτυχία Νάχμαν-Ναχμία, Σέλλυ Κούνιο-Κοέν, Μάριος Σούσης

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2012
Σκηνοθεσία–σενάριο: Βασίλης Λουλές
Έρευνα: Βασίλης Λουλές, Ρέα Αποστολίδη, με τη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Παραγωγοί: Βαγγέλης Φάμπας, Βασίλης Λουλές
Παραγωγή: Massive Productions, Βασίλης Λουλές, ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Mε την οικονομική ενίσχυση: Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, American Sephardi Federation, The American Friends of the Jewish Museum of Greece, International Holocaust Remembrance Alliance
Mε την ευγενική παραχώρηση αρχειακού υλικού: Εβραϊκό Μουσείο της ΕλλάδοςUnited States Holocaust Memorial MuseumΤαινιοθήκη της ΕλλάδοςΠολεμικό Μουσείο ΑθηνώνΕβραϊκό Μουσείο ΘεσσαλονίκηςΑρχείο Φώτου ΛαμπρινούΦωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη

«Φιλιά εις τα παιδιά»: Δείτε στο ERTFLIX και στην ERT World το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ

Η διαδρομή του ντοκιμαντέρ:
– Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στα Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας.
– Τιμήθηκε με 8 βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και είχε πολλές δημοσιεύσεις και κριτικές.
– Στις 27 Ιανουαρίου 2014 προβλήθηκε στο Παρίσι σε εκδήλωση της UNESCO με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και το 2016 στο Βερολίνο σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος (Memorial to the Murdered Jews of Europe).
– Προβλήθηκε και συζητήθηκε, με την παρουσία του σκηνοθέτη, σε 32 Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, μεταξύ των οποίων και στα: Χάρβαρντ, Κολούμπια, Γέιλ, Στάνφορντ, Πρίνστον, Μίσιγκαν, Ντιουκ, Πενσυλβάνια, UCLA.
– Προβλήθηκε επί εβδομάδες σε κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ειδικές προβολές σε πολλές άλλες πόλεις και σε Γυμνάσια-Λύκεια της χώρας.
– Προβλήθηκε σε ειδικές εκδηλώσεις σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης: Νυρεμβέργη, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Βερολίνο, Βιέννη, Παρίσι, Λονδίνο, Βατικανό, Πάφος, Λευκωσία, Λουξεμβούργο, κ.ά. Επίσης, στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
– Όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και πολλά του εξωτερικού προβάλλουν συχνά το ντοκιμαντέρ στους φοιτητές τους και το σχολιάζουν.

Η ERT WORLD είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη από τρεις διαφορετικούς δορυφόρους και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο δορυφορικά, καλωδιακά και διαδικτυακά μέσω της διεθνούς εκδοχής του ERTFLIX. Στην Ελλάδα οι τηλεθεατές μπορούν να παρακολουθούν την ERT WORLD ζωντανά από το ERTFLIX, καθώς και από τις πλατφόρμες Nova και Cosmote.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος