Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Σαν Φρανσίσκο: Τα βραβεία της φετινής εκδήλωσης

Τα 20 χρόνια συμπληρώνει το περίφημο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο, μια γιορτή αφιερωμένη στην αναγνώριση, υποστήριξη και προώθηση του κινηματογραφικού έργου Ελλήνων αλλά και Κυπρίων δημιουργών από όλον τον κόσμο. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιούνται τόσο οι προβολές νέων ελληνικών και κυπριακών ταινιών, όσο και διάφορες εκδηλώσεις, επιδιώκοντας να εμπνεύσει, να εμπλέξει και να διασκεδάσει το ποικιλόμορφο κοινό του.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε από το όραμα του Πέτρου Πούλου, με τον Κλέωνα Σκούρτη να αναλαμβάνει τον ρόλο του εκτελεστικού διευθυντή, θέτοντας ως αρχικό τους στόχο να φέρουν πιο κοντά τους Έλληνες του Αγίου Φραγκίσκου. Άλλα από τα παλαιότερα μέλη της διοργάνωσης αποτελούν οι Μαρία Νικολακάκη (συνδιευθύντρια), η Κατερίνα Μαυρουδή-Στεκ (συνδιευθύντρια), η Άντζελα Καραντζά (Πρόεδρος Φιλοξενίας), η Τατιάνα Δρακάκη (Πρόεδρος των εκδηλώσεων υποδοχής), ο Πάνος Γάκης (Διευθυντής οπτικοακουστικών μέσων) και το νέο μέλος της ομάδας, ο Αλέξανδρος Γερμανάκος, βοηθός στη φιλοξενία και τις προβολές ταινιών.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Σαν Φρανσίσκο: Τα βραβεία της φετινής εκδήλωσης
Ομάδα φεστιβάλ (Photo – Drew Altizer Photography)

Φέτος τον Απρίλιο, το φεστιβάλ υποδέχθηκε 28 ταινίες, μία εκ των οποίων ήταν η εδική προβολή ταινίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη, ενώ παράλληλα την εμφάνιση της έκανε και η πρώτη εξολοκλήρου animated ελληνική ταινία μεγάλου μήκους, ο «Καραγκιόζης».

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Σαν Φρανσίσκο: Τα βραβεία της φετινής εκδήλωσης
Οι Eleni Antonelli και Leda Kourita στην βραδιά έναρξης του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο 2023 (Photo – Drew Altizer Photography)

Το 20ο Φεστιβάλ Ελληνικού, ελληνικών θεμάτων και Ελληνόφωνου Κινηματογράφου ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των βραβείων. Ξεχώρισαν οι ταινίες «Black Stone» και το «Να τους Διαβάσω ποιήματα» που έφυγαν με δύο βραβεία αντίστοιχα.

Η επιτροπή του Φεστιβάλ, απαρτιζόμενη από εννέα καταξιωμένα μέλη στην κοινότητα των τεχνών, και συγκεκριμένα οι Nicholas Franghias, Philip E. Phillis, Rita Roti, babaLou, Jerry Rosenblum, Liza Xydis, Laura Louden, Henry S. Rosenthal, Dale Sophiea, ξεχώρισαν τις παρακάτω ταινίες, δίνοντας και τα αντίστοιχα βραβεία.

Βραβεία Επιτροπής

Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους

«Μαγνητικά Πεδία», του Γιώργου Γούση

Η Έλενα ταξιδεύει δίχως προορισμό με πλοίο. Απροσδόκητα θα συναντήσει τον Αντώνη και θα καταλήξουν και οι δύο στην Κεφαλονιά. Σε ένα παράξενο road trip με κατεύθυνση το νεκροταφείο του νησιού θα επαναπροσδιορίσει τη σημασία του ταξιδιού, της ζωής και όσων περιλαμβάνονται στο ανάμεσα. Η πολυβραβευμένη ταινία «Μαγνητικά Πεδία» ήταν η επίσημη πρόταση της Ελλάδας στα Όσκαρ, που κέρδισε μεγάλη μερίδα κοινού στις κινηματογραφικές προβολές της αλλά και στις πλατφόρμες.

Καλύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους

«Το Άλλο Μισό», του Γιώργου Μουτάφη

Με βαθιά ευαισθησία αλλά και αντανακλαστικά σε εγρήγορση, ο Γιώργος Μουτάφης στο «Άλλο Μισό» γίνεται ο αυτόπτης μάρτυρας της ροής των μεταναστών, ακολουθώντας τους στα σκοτεινά περάσματα των ευρωπαϊκών συνόρων. Με υλικό και αρχείο από έρευνες 15 ετών, η κάμερα του φτάνει σε απρόσιτα σημεία, καταγράφοντας ιστορίες που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια.

Καλύτερη ταινία μικρού μήκους

«Soul Food», του Νίκου Τσεμπερόπουλου

Ο όρος «Soul Food» συνδέεται με τις παραδόσεις και τις γεύσεις. Στην ταινία, ο 15χρονος Γιάννης μετακομίζει με τη μητέρα του στο σπίτι του συντρόφου της. Στη νέα του γειτονιά κάνει παρέα με μια κατά πολύ μεγαλύτερη γυναίκα, την Όλγα, η οποία γίνεται συχνά το αντικείμενο μπόουλινγκ νεότερων παιδιών, τα περισσότερα «φίλοι» του Γιάννη. Η ενηλικίωση όμως κρύβει περισσότερα από τα αναμενόμενα μαθήματα.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Σαν Φρανσίσκο: Τα βραβεία της φετινής εκδήλωσης
Ανακοίνωση βραβείων Αγγελική Καράντζα – Μαρία Νικολακάκη – Αλέξανδρος Γερμανάκος (Photo – Drew Altizer Photography)

Βραβεία Επιτροπής – Ειδικές Μνείες

Καλύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους

«While We Live», της Andrea Voets

Στο «While We Live», η δημοσιογράφος μουσικού ρεπορτάζ Andrea Voets στο οδοιπορικό της στην Ελλάδα, αναζητά μια διέξοδο από τη θεμελιώδη μοναξιά στην κοινωνία. Μαζί με δεκάδες Έλληνες και Ελληνίδες μουσικούς, αποκρυπτογραφεί τα εργαλεία τους για ουσιαστική επαφή αποκωδικοποιώντας την κοινωνική λογική που τους συνδέει.

Καλύτερη ταινία μικρού μήκους

«Να τους διαβάσω τα ποιήματα», του Αλέξη Χατζηγιάννη

Δύο άντρες θα συναντηθούν σε ένα μπαρ. Ο ένας προσφάτως χωρισμένος από την αγαπημένη του, ο άλλος ένας μεταφορέας νωπών και καταψυγμένων κρεάτων με νταλίκα. Ο ένας θα γίνει φύλακας άγγελος του άλλου σε ένα οδοιπορικό προς το πατρικό του πρώτου, θυμίζοντας ότι η ποίηση δεν συναντά εμπόδια και δυσκολίες όταν βρει τους κατάλληλους ακροατές, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες.

Τέλος, ειδική μνεία δέχτηκε και ο Αργύρης Ξάφης για την ερμηνεία του στην ταινία «Cloud» του Μιχάλη Δημητρίου.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Σαν Φρανσίσκο: Τα βραβεία της φετινής εκδήλωσης
Ο ιδρυτής του φεστιβάλ, Κλέων Σκούρτης στην βραδιά λήξης του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο 2023 (Photo – Drew Altizer Photography)

Βραβεία Επιτροπής – Καλύτερες Ερμηνείες

Καλύτερη ερμηνεία σε ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους

«Black Stone», του Σπύρου Ιακωβίδη

[Το βραβείο απονεμήθηκε στην Ελένη Κοκκίδου]

Η Χαρούλα ξεκινάει μαζί με τον ανάπηρο γιο της και έναν Αφρο-Έλληνα ταξιτζή μια περιπέτεια για να βρει τον εξαφανισμένο της γιο. Στο δρόμο της θα βρεθούν δύο κινηματογραφιστές που θέλουν να καταγράψουν και την περιπέτεια της αλλά και την πιθανή νίκη της. Δυστυχώς κανείς τους δεν γνωρίζει το παρελθόν του γιού της αλλά και τα μυστικά των κοντινών τους ανθρώπων.

Καλύτερη ερμηνεία σε ταινία μικρού μήκους

«Air Hostess 737», του Θανάση Νεοφώτιστου

[Το βραβείο απονεμήθηκε στη Λένα Παπαληγούρα]

Στο πολυταξιδεμένο «Air Hostess 737», βλέπουμε την ιστορία μιας αεροσυνοδού που φαινομενικά προσπαθεί να φτιάξει την εικόνα της φορώντας σιδεράκια σε μεγαλύτερη ηλικία από τη συνηθισμένη, στην πραγματικότητα, με αυθόρμητο παιδισμό (αυτόν που συμβολίζουν τα διορθωτικά μέταλλα στα δόντια της) αποχαιρετά μέσα σε αυτή την πτήση ένα πολύ αγαπημένο της πρόσωπο.

Το παλαιότερο βραβείο του Φεστιβάλ ονομάζεται Astro Award και το κοινό επιλέγει τον αποδέκτη του.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Σαν Φρανσίσκο: Τα βραβεία της φετινής εκδήλωσης
Το κοινό του φεστιβάλ (Photo – Drew Altizer Photography)

Βραβεία Κοινού

Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους

«Black Stone», του Σπύρου Ιακωβίδη

Καλύτερη ταινία μικρού μήκους

«Να τους διαβάσω τα ποιήματα», του Αλέξη Χατζηγιάννη

Καλύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους

«ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, αγώνας για την Μικρά Ασία», του Νίκου Νταγιαντά

Βασισμένη στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του Νικoλάου Παπαδάκη-Παπαδή, το μερικώς δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Νίκου Νταγιαντά (με τον Γιώργο Δάμπαση στον ομώνυμο ρόλο και τη φωνή του Αλέξανδρου Λογοθέτη στην αφήγηση) καταγράφει την ιστορική εξέλιξη ενός ηγέτη στη διάρκεια της ταραγμένης δεκαετίας (1912-1922), με τον χάρτη της Ευρώπης να αναδιατάσσεται και το γεωπολιτικό σκηνικό να αλλάζει δραματικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος