Φάραχ Ναμπούλσι: Από τις τραπεζικές επενδύσεις στην υποψηφιότητα για το Όσκαρ

Η Farah Nabulsi –γεννημένη και μεγαλωμένη στο Λονδίνο από Παλαιστίνιους γονείς- ήταν κάποτε υπεύθυνη τραπεζικών επενδύσεων. Στα 38 της αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή ταινιών και τη συγγραφή σεναρίων. Σύντομα όμως καταπιάστηκε και με τη σκηνοθεσία. Τώρα είναι υποψήφια για Όσκαρ με το σκηνοθετικό της ντεμπούτο. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη της ταινία, η ίδια δηλώνει ότι το να είναι αυτοδίδακτη σήμαινε πως ήταν ελεύθερη να «παραβεί τους κανόνες» στην πρώτη της σκηνοθετική δουλειά.

Το «The Present», ένα φιλμ διάρκειας 24ων λεπτών, διεκδικεί το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στη φετινή διοργάνωση των δημοφιλέστερων κινηματογραφικών βραβείων. Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία ενός Παλαιστίνιου πατέρα και της κόρης του, καθώς πηγαίνουν για αγορές στη Δυτική Όχθη και περνούν από διάφορα σημεία ελέγχου, διαχωρισμένους δρόμους και στρατιώτες.

Όπως εξηγεί σε δημοσίευμα της Evening Standard η αυτοδίδακτη σκηνοθέτις, η ζωή της άλλαξε αφότου –ενήλικη πια- πήγε στην Παλαιστίνη για πρώτη φορά, για να δει από πού κατάγεται η οικογένειά της. Μερικά από τα ταξίδια της Nabulsi στη Μέση Ανατολή αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την κινηματογραφική της δημιουργία. Όπως ομολογεί η ίδια, οι εμπειρίες της άλλαξαν τη ζωή της.

«Βούτηξα στα βαθιά και αποφάσισα ότι θα κάνω ταινίες μικρού μήκους, έγραψα το σενάριο και ανέλαβα την παραγωγή στις τρεις πρώτες και αυτή είναι η πρώτη (το «The Present») στην οποία υπογράφω επίσης τη σκηνοθεσία», είπε η Farah συμπληρώνοντας:

«Ξεκίνησα με ταινίες μικρού μήκους γιατί δεν είχα κάνει ταινία ποτέ ξανά και δεν υπήρχε τρόπος να έφτιαχνα μία μεγάλου μήκους».

Χρειάστηκαν περίπου 12 μήνες για να ολοκληρωθεί το «The Present». Κατά τη δημιουργό του, ένα μέρος της επιτυχίας του (εκτός από το Όσκαρ διεκδικεί και ένα BAFTA, καθώς και αρκετά ακόμη βραβεία, ενώ έχει ήδη λάβει πολλές διακρίσεις) οφείλεται στο ότι η ίδια δεν γνώριζε τι ακριβώς έπρεπε να κάνει. Διδάχτηκε σκηνοθεσία μόνη της, παρακολουθώντας συνεντεύξεις με διάσημους σκηνοθέτες και διαβάζοντας βιβλία για τη δημιουργία ταινιών.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί σιωπηροί και προφορικοί κανόνες», ανέφερε η Nabulsi, προσθέτοντας ότι όλοι οι σπουδαίοι σκηνοθέτες που παρακολούθησε στις συνεντεύξεις έλεγαν πως παραβιάζουν τους κανόνες.

«Παραβίασα όλους τους κανόνες. Ο καθένας λέει, όταν κάνεις την πρώτη σου ταινία να έχεις περιορισμένο καστ, πέντε λεπτά με δύο σκηνές και δύο πλατό και λένε ότι δεν συνεργάζεσαι με παιδιά». «Είχαμε τουλάχιστον 10 διαφορετικά πλατό και ήταν μία ταινία 24ων λεπτών, όχι ένα φιλμ πέντε λεπτών, δεν ήταν μία τυπική αρχή», εξήγησε η δημιουργός.

Η τελετή απονομής των Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 25 Απριλίου. Μένει λοιπόν να δούμε αν η Nabulsi, με το «The Present», θα είναι ανάμεσα στους μεγάλους νικητές των βραβείων.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Evening Standard

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης: CC Mannjanbazm -SA 4.0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος