“Φαντάσου τον Βαν Γκογκ” : Μια έκθεση που διεγείρει όλες τις αισθήσεις

Η περιοδική έκθεση «Φαντάσου τον Βαν Γκογκ»  που φιλοξενείται στο Grande Halle de la Villette στο Παρίσι, μοιάζει περισσότερο με παράσταση παρά με κλασική έκθεση.

Πάνω από 200 έργα του διάσημου ζωγράφου προβάλλονται σε τεράστιους καμβάδες 12 μέτρα ύψος και 5,5 μέτρα πλάτος, μέσα στο σκοτάδι και σε έναν χώρο άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Οι πολλαπλές οθόνες επιτρέπουν στον επισκέπτη της έκθεσης να  απομονώσει στοιχεία των έργων και να επισημάνει λεπτομέρειες που μερικές φορές είναι ανεπαίσθητες. Τα έργα πλαισιώνονται μουσικά από ηχεία που έχουν τοποθετηθεί και στις δύο πλευρές της αίθουσας και που αναπαράγουν συνθέσεις του Μότσαρτ, του Μπαχ και άλλων κλασικών συνθετών.

Η έκθεση παρουσιάζει τα έργα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ που δημιούργησε τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του (1888-90) στη νότια Γαλλία. Ήταν η περίοδος που ζωγράφισε μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα του όπως είναι τα ηλιοτρόπια, οι ίριδες, η Νύχτα ή τα αυτοπορτρέτα του.

Ο Julien Baron, συν-επιμελητής της έκθεσης μαζί με την Annabelle Mauger αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια μοναδική εμπειρία για τον θεατή. Η αναζήτηση καλής ποιότητας απεικονίσεων των έργων του Βαν Γκογκ αποδείχτηκε χρονοβόρα διαδικασία κι έτσι οι δυο επιμελητές της έκθεσης αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν φωτογραφικό υλικό από το Google Art Project, ένα εργαλείο που δημιούργησε η εταιρία το  2011, για να ενθαρρύνει την Τέχνη και τη δημιουργία. Οι φωτογραφίες αυτές είναι ελευθέρας χρήσης (public domain) κι ένα μέρος των έργων που προβάλλονται στην έκθεση προέρχονται από το αρχείο της Google.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Street View, η Google έχει ήδη ψηφιοποιήσει τρισδιάστατα πάνω από 32.000 έργα από 151 μουσεία και χώρους τέχνης από όλο τον κόσμο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2017.

ΠΗΓΗ:

http://www.businessinsider.fr/google-art-project-exposition-immersive-van-gogh-villette

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος