Fakeless: Έκθεση για τον Εγγραμματισμό στα Μέσα Επικοινωνίας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε ένα άρθρο μέχρι τέλους; Πόσες φορές έχετε μοιραστεί συνδέσμους χωρίς πρώτα να τους ανοίξετε; Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς; Πώς πρέπει να μιλάμε σε ανθρώπους που πιστεύουν σε συνωμοσίες; Αυτά τα ερωτήματα πραγματεύεται η έκθεση «FakelessExhibition on Media Literacy» , που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 στις 20.00 στο Ινστιτούτο Γκαίτε και θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου 2024.

Η ψηφιακή κυριαρχία και η εκπαίδευση στα Μέσα Επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ποικιλομορφίας. Σε μια εποχή που οι αυταρχικές δυνάμεις στην Ευρώπη αποκτούν όλο και περισσότερη επιρροή, το τοπίο των μέσων ενημέρωσης είναι αβέβαιο, η προώθηση της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Βασικός στόχος του προγράμματος «Fakeless» είναι η βελτίωση της συνειδητής χρήσης των ειδήσεων και των Μέσων Ενημέρωσης από ανθρώπους όλων των γενεών. Κάθε απρόσεκτο κλικ μειώνει την «ανοσία» σας στην παραπληροφόρηση.

Για να διαπιστώσουμε πόσο καλά μπορούμε να πλοηγηθούμε στον κόσμο της πληροφορίας, το «Fakeless» μας καλεί να επισκεφθούμε την έκθεσή του και να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας με τα online παιχνίδια του. Το «Fakeless» μας βοηθά να βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα για να αποκτήσουμε «ανοσία» στην παραπληροφόρηση.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, εργαστήρια, επισκέψεις σχολικών τάξεων και συζητήσεις.

Το πρόγραμμα «Fakeless» υλοποιείται από το Goethe-Institut σε συνεργασία με τον οργανισμό Kunsht (Ουκρανία).

Οι διοργανωτές ευχαριστούν τους συνεργάτες: Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, Civil Society Cooperation, Maltida.es και Tactical Tech, με τους οποίους δημιούργησαν ορισμένα μέρη του προγράμματος «Fakeless».

Πληροφορίες Έκθεσης

Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, 20:00

Διάρκεια: 23 Νοεμβρίου 2023 – 2 Φεβρουαρίου 2024,

Χώρος: Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Είσοδος ελεύθερη

Παράλληλο πρόγραμμα

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, 19:00 – 20:30

Εργαστήριο Fakeless: BringyourGrandpa

Ένα εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους.

Η έλλειψη εκπαίδευσης στα Μέσα Επικοινωνίας επηρεάζει διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Όλοι και όλες μας έχουμε να καλύψουμε σημαντικά κενά όταν ερχόμαστε σε επαφή με τις ειδήσεις και τα Μέσα Επικοινωνίας, μερικές φορές από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αν και η νεότερη γενιά έχει συχνά μεγαλύτερη εξοικείωση και άνεση με την τεχνολογία, τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία ζωής. Συνήθως καταναλώνουν τις ειδήσεις και τα μέσα επικοινωνίας πιο χαλαρά και συγκρατημένα.

Το «Fakeless» φέρνει κοντά νέους και ηλικιωμένους για να μάθουν μαζί, να ανακαλύψουν νέα πράγματα και να συμμετάσχουν σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή.

Οι διοργανωτές μας προσκαλούν να συμμετάσχουμε μαζί με την οικογένεια ή τους φίλους μας στο εργαστήριο, ενώ τονίζουν πως ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να έρθει και μόνος / μόνη.

Εισηγήτρια: Ησάια Κιοϊλόγλου

Η Ησάια Κιοϊλόγλου σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εργάζεται ως εμψυχώτρια. Διαμορφώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια με έμφαση την ισότητα και την κοινωνική μέσω του αθλητισμού και της μη-τυπικής εκπαίδευσης. Σε αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι συμμετέχοντες (μαθητές, δάσκαλοι, νέοι ενήλικες) αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και μαθαίνουν πώς η μη-τυπική εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αλλαγή.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής έως τις 23 Νοεμβρίου στο fakeless@goethe.de

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων

Το Goethe-Institut Athen θα σας διαθέσει φορητό υπολογιστή για την διεξαγωγή του εργαστηρίου. Αν πάλι θέλετε, μπορείτε να φέρετε τον δικό σας φορητό υπολογιστή.

Μέσω του παρακάτω συνδέσμου μπορείτε επίσης να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα Fakeless και να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλο το διαθέσιμο υλικό εντελώς δωρεάν https://fakeless.org

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος