Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή νέων στην κριτική επιτροπή

Array

H Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και ΝέουςΠαιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – CineDoc Kids), προσκαλούν νέους και νέες ηλικίας 12-14 ετών, από όλη την Ελλάδα, να συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή που θα επιλέξει ποια ταινία θα τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022.

Οι τρεις υποψήφιες ταινίες (Animal του Cyril Dion από την Γαλλία, Comedy Queen της Sanna Lenken από τη Σουηδία, Dreams are like wild tigers του Lars Montag από την Γερμανία) θα είναι διαθέσιμες για θέαση με ελληνικούς υπότιτλους SDH (Subtitles for Deaf and/or hard of Hearing) στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, από 7 ως 11 Νοεμβρίου, ενώ την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα σε 42 χώρες, τα συμμετέχοντα άτομα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με έμπειρες και έμπειρους κινηματογραφίστριες και κινηματογραφιστές – βραβευμένα μέλη της Ακαδημίας, να ψηφίσουν online και να παρακολουθήσουν την τελετή απονομής και την βράβευση της νικήτριας ταινίας μέσω live streaming.

Η πρόσβαση των συμμετεχόντων στην πλατφόρμα, για την παρακολούθηση αλλά και τη διαδικασία ψηφοφορίας, θα γίνεται με την εισαγωγή ειδικών κωδικών πρόσβασης, οι οποίοι θα στέλνονται στο κάθε συμμετέχον άτομο ξεχωριστά, κατόπιν αίτησής του.

Ειδικά στον Πύργο Ηλείας, η δράση θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης, με την επιμέλεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, στις 13 Νοεμβρίου.

Αν είστε γονείς ή κηδεμόνες νέων 12-14 ετών που θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία, παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή μέσω της online φόρμας που θα βρείτε σε αυτή τη διεύθυνση  https://forms.gle/sywG1BSWfCK2WZsb9 έως την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Για την συμμετοχή, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές στο email: yaa.greece@gmail.com

Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή νέων στην κριτική επιτροπή

Λίγα λόγια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού

Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού προσφέρει την ευκαιρία στα νέα άτομα που συμμετέχουν να παρακολουθήσουν Ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται στην ηλικία τους και προσεγγίζουν με ευαισθησία και χιούμορ τα ζητήματα που τα απασχολούν. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων κινηματογραφιστών και κινηματογραφιστριών, έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να επικοινωνήσουν με συνομήλικά τους άτομα στην Ευρώπη – μια εμπειρία που τα περισσότερα παιδιά ζούνε για πρώτη φορά. Λειτουργούν επίσης, ως πανευρωπαϊκή κριτική επιτροπή, ψηφίζοντας τον νικητή αμέσως μετά τις προβολές.

Οι 42 χώρες που συμμετέχουν είναι οι εξής: ΑΛΒΑΝΙΑ / ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ / ΑΥΣΤΡΙΑ / ΒΕΛΓΙΟ / ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ / ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ / ΓΑΛΛΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ / ΔΑΝΙΑ / ΕΛΒΕΤΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΣΘΟΝΙΑ / ΙΡΛΑΝΔΙΑ / ΙΣΛΑΝΔΙΑ / ΙΣΠΑΝΙΑ / ΙΣΡΑΗΛ / ΙΤΑΛΙΑ / ΚΟΣΟΒΟ / ΚΡΟΑΤΙΑ / ΚΥΠΡΟΣ / ΛΕΤΟΝΙΑ / ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ / ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ / ΜΑΛΤΑ / ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ / ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ / ΝΟΡΒΗΓΙΑ / ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ΟΥΓΓΑΡΙΑ / ΟΥΚΡΑΝΙΑ / ΠΟΛΩΝΙΑ / ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  / ΡΟΥΜΑΝΙΑ / ΡΩΣΙΑ / ΣΕΡΒΙΑ / ΣΛΟΒΑΚΙΑ / ΣΛΟΒΕΝΙΑ / ΤΟΥΡΚΙΑ / ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Οι 3 υποψηφιότητες αναδείχθηκαν όπως κάθε χρόνο μετά από μια διαδικασία δύο φάσεων. Αρχικά μια διεθνής επιτροπή αποτελούμενη από την Joana Domingues, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (παραγωγός / Πορτογαλία), τον  Andrey Hadjivasilev (σκηνοθέτης-παραγωγός / Βουλγαρία), την Faridah Nabaggala (εκπρόσωπος ECFA, δ/ντρια φεστιβάλ και συγγραφέας / Νορβηγία), τον Σταύρο Παμπαλή (σκηνοθέτης / Κύπρος) και την Claudia Schmid (δ/ντρια φεστιβάλ / Ελβετία), μαζί με 4 νεαρούς κριτές (τις Hena, Madara, Maria Beatriz και Μυρτώ) επέλεξε οκτώ ταινίες. Στη συνέχεια, μια επιτροπή από νέα άτομα 13 ως 14 ετών, που συμμετείχαν παλαιότερα στα Βραβεία Νεανικού Κοινού, οι Aifric (Ιρλανδία), Natalija (Μαυροβούνιο), Tin (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Christina (Γροιλανδία) και Riana (Κόσοβο) παρακολούθησαν τις οκτώ ταινίες και επέλεξαν τις τρεις ως υποψήφιες.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις 3 υποψήφιες ταινίες

ANIMAL

του Cyril Dion, Γαλλία, 105’, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ

Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή νέων στην κριτική επιτροπή

Οι έφηβοι Bella και Vipulan, ταξιδεύουν και συναντούν επιστήμονες και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ψάχνοντας εναλλακτικούς τρόπους συμβίωσης με τα υπόλοιπα είδη του πλανήτη, περισσότερο σαν συγκάτοικοι, παρά σαν θηρευτές.

COMEDY QUEEN

της Sanna Lenken, Σουηδία, 93’, μεγάλου μήκους μυθοπλασίας

Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή νέων στην κριτική επιτροπή

Η 13χρονη Sasha αποφάσισε να ασχοληθεί με το stand-up comedy. Αυτό που θέλει περισσότερο, είναι να κάνει τον πατέρα της – που κλαίει στο ντους όταν νομίζει πως κανείς δεν τον ακούει – να γελάσει. Στο σπίτι όλα της θυμίζουν την μητέρα της που δεν ζει πια και τα δάκρυα καίνε απειλητικά πίσω απ’τα μάτια της. Κρυφά, γράφει μια λίστα όλων όσων πρέπει να κάνει για να ξεπεράσει τη θλίψη: να ξυρίσει τα μαλλιά της, να σταματήσει να διαβάζει βιβλία, να αρνηθεί το πιο γλυκό κουτάβι του κόσμου και πάνω απ’όλα, να γίνει μια Βασίλισσα της Κωμωδίας.

DREAMS ARE LIKE WILD TIGERS

του Lars Montag, Γερμανία, 95’, μεγάλου μήκους μυθοπλασίας

Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή νέων στην κριτική επιτροπή

Το Bollywood είναι ανάσα ζωής για τον 12χρονο Ranji από την Βομβάη. Οι πολύχρωμες Ινδικές ταινίες, με τα τραγούδια και τα χορευτικά που κολλάνε στο μυαλό, τον κάνουν ευτυχισμένο – όπως και εκατομύρια άλλους συμπατριώτες του. Δεν θέλει τίποτα άλλο από το να σταθεί μπροστά από την κάμερα, πλάι στον ήρωα του, τον Ινδό σούπερ σταρ Amir Roshan. Η επιθυμία του όμως μοιάζει αδύνατη καθώς οι γονείς του λένε στον Ranji για το όνειρο τους να μεταναστεύσουν στην μακρινή Γερμανία. Το μόνο που τον κρατάει, είναι η ελπίδα να συμμετάσχει σε οντισιόν για την νέα ταινία του Amir Roshan, ακόμα κι αν μείνει πίσω στην πατρίδα του την Ινδία. Πρέπει να παλέψεις για τα όνειρα σου, δεν γίνονται πραγματικότητα από μόνα τους. Η γειτόνισσα του, η Toni, συμφωνεί απόλυτα και αποδεικνύεται ένας απροσδόκητος σύμμαχος για τον Ranji. Με θάρρος και συνδυασμένες προσπάθειες, οι δυο τους ξεκινούν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα – και στη διαδικασία, ανακαλύπτουν επίσης τη χαρά της αληθινής φιλίας.

Λίγα λόγια για την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 2009 με στόχο να ενώσει τους κινηματογραφιστές όλων των δημιουργικών ειδικοτήτων, όλων των τάσεων και όλων των γενεών που διαμορφώνουν το κινηματογραφικό τοπίο της χώρας. Σήμερα, δεκατρία χρόνια μετά, γεμάτα εξωστρέφεια, γιορτή και ανταλλαγή, μετρά πάνω από 600 μέλη, 247 μεγάλου και 373 μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, 218 ντοκιμαντέρ και 32 animation, ποικίλες δράσεις με διεθνείς καλεσμένους  και  προβολές ταινιών σε όλη την Ελλάδα, ενώ συνεργάζεται με πληθώρα οργανισμών από τον χώρο του πολιτισμού. Η ΕΑΚ είναι μέλος του δικτύου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών Κινηματογράφου, δραστηριοποιείται με κύριο στόχο την ανάπτυξη και προώθηση του Ελληνικού Κινηματογράφου και κάθε χρόνο διοργανώνει μεταξύ άλλων τα Βραβεία ΙΡΙΣ, τα μοναδικά ετήσια εθνικά κινηματογραφικά βραβεία, τιμώντας και βραβεύοντας τους επαγγελματίες του κινηματογράφου.

Λίγα λόγια για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ιδρύθηκε το 1997 και από τότε προβάλλει και προωθεί ποιοτικό κινηματογράφο για παιδιά και νέους απ’ όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας έχει συνεισφέρει έτσι στη διαμόρφωση των νεότερων γενιών σινεφίλ κοινού στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, οργανώνοντας από το 2001 την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, συνεισφέρει στην ενεργοποίηση των παιδιών και των νέων ως δημιουργών, προβάλλοντας τις ταινίες που γυρίζουν μόνα τους τα παιδιά και προσφέροντας βιωματική εκπαίδευση στην κινηματογραφική γλώσσα και τα κινηματογραφικά μέσα.

Λίγα λόγια για το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Το  Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας ιδρύθηκε το 2018 για να υποστηρίξει και να προωθήσει την παγκόσμια δημιουργική κινηματογραφική παραγωγή για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους. Στόχος του είναι να ψυχαγωγήσει, να εμπνεύσει και να συγκινήσει το νεανικό κοινό παρουσιάζοντας ένα πλούσιο, διασκεδαστικό και ενδιαφέρον κινηματογραφικό πρόγραμμα από όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ είναι ετήσιο, γίνεται στην αρχή του χειμώνα και περιλαμβάνει προβολές για όλη την οικογένεια, σχολικές προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Λίγα λόγια για το CineDoc Kids

Τον Ιανουάριο του 2017 το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου CineDoc Kids άνοιξε την αυλαία του για πρώτη φορά στο κοινό με προβολές για παιδιά και νέους. Οι ταινίες του φεστιβάλ απεικονίζουν τη ζωή μέσα από τα μάτια παιδιών σε διαφορετικά μέρη της γης, συνθέτοντας έτσι ένα μωσαϊκό ιστοριών που μπορούν να εμπνεύσουν το νεανικό κοινό. Τα παιδιά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο συμμετέχοντας ενεργά στην παρουσίαση και την αξιολόγηση των ταινιών. Οι προβολές συνοδεύονται από συζητήσεις και βιωματικά εργαστήρια, που προσφέρουν την ευκαιρία στο κοινό να έρθει πιο κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου.

Από το 2019, το CineDoc Kids έχει διευρύνει το δίκτυο προβολών του σε νησιά της Ελλάδας, μέσω του  δικτύου CineDoc Island, προβάλλοντας παιδικές ταινίες μυθοπλασίας καθώς και ντοκιμαντέρ για μικρούς και μεγάλους σε Αίγινα, Αλόννησο, Αμοργό, Άνδρο, Δονούσα, Κέα, Κεφαλονιά, Κίμωλο, Κύθηρα, Μήλο, Σίφνο και Τήνο. Στα νησιά, προβάλλονται ταινίες που ξεχωρίζουν για τη δημιουργική ματιά τους πάνω σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, την επιστήμη, την τέχνη, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος