Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2021 για την ταινία «The Crossing»

Το Βραβείο Νεανικού Κοινού 2021, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου απονεμήθηκε φέτος στην ταινία «The Crossing», της Johanne Helgeland. Η ανάδειξη του μεγάλου νικητή του βραβείου πραγματοποιήθηκε έπειτα από την ταυτόχρονη ψηφοφορία (μέσω διαδικτύου) διεθνούς κριτικής επιτροπής, αποτελούμενης από χιλιάδες νέους, ηλικίας 12-14 ετών, από 38 χώρες του κόσμου.

Το «Wolfwalkers» των Tomm Moore και Ross Stewart και το «Pinocchio» του Matteo Garrone ήταν οι άλλες δύο ταινίες που διεκδίκησαν το ευρωπαϊκό κινηματογραφικό βραβείο.

Λίγα λόγια για την ταινία

Το «The Crossing» (To Πέρασμα) αφηγείται την ιστορία της τολμηρής δεκάχρονης Gerda και του αδερφού της Otto, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν οι γονείς τους συλλαμβάνονται ως ανιστασιακοί, τα αδέλφια καλούνται να ολοκληρώσουν μια αποστολή καθώς ανακαλύπτουν δύο παιδιά Εβραίων, τη Sarah και τον Daniel, κρυμμένα σε ένα μυστικό ντουλάπι στο υπόγειο του σπιτιού τους. Έτσι, ο Otto και η Gerda χρειάζεται να τελειώσουν αυτό που ξεκίνησαν οι γονείς τους: να βοηθήσουν τον Daniel και τη Sarah να ξεφύγουν από τους Ναζί και να περάσουν τα σύνορα, για να βρεθούν στην ουδέτερη Σουηδία και να ξανασυναντήσουν τους γονείς τους.

Η διαδικασία ανάδειξης του νικητή  

Εξαιτίας των συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία του νέου κορονοϊού, φέτος –για δεύτερη χρονιά- η δράση για την ανάδειξη του νικητή του κινηματογραφικού βραβείου πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από το διαδίκτυο. Τον συντονισμό της διοργάνωσης στην Ελλάδα είχε (για 5η χρονιά) η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία –όπως και πέρσι- με τα εθνικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, CineDoc Kids. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Γραφείου MEDIA Δημιουργική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της ψηφοφορίας, 200 έφηβοι ηλικίας 12 έως 14ων ετών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρακολούθησαν στο διαδίκτυο, από την πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τις τρεις υποψήφιες προς βράβευση ταινίες ( και με ελληνικούς υπότιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα). Οι νέοι είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τις ερωτήσεις τους προς τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς των ταινιών. Την Κυριακή 25 Απριλίου, συμμετείχαν σε διαδικτυακές συζητήσεις για τις ταινίες με βραβευμένους, Έλληνες κινηματογραφιστές.

Οι Αλέξης Αλεξίου, Τζώρτζης Γρηγοράκης, Σοφία Εξάρχου, Νίκος Μούτσελος, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Έλλη Τρίγγου, Δεσποινίς Τρίχρωμη, Μαρία Φιλίνη και Λευτέρης Χαρίτος συνομίλησαν με τους νεαρούς κριτές και απάντησαν στις ερωτήσεις τους αναφορικά με τις ταινίες, τη «γλώσσα» και τη διαδικασία της κινηματογραφικής δημιουργίας. Πριν από την ψηφοφορία, οι Έλληνες κριτές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με συνομήλικούς τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι επίσης συμμετείχαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας των ταινιών.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ hellenicfilmacademy.gr

Φωτογραφία: Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος